Obdobje razmerja, v katerem obupa največ parov

Od petih je usodna tretja.

3.3.2017 ob 7:55

ljubezen.jpg

Prava ljubezen. Je to tista, ki pade z neba ali se je vendarle treba potruditi, da zveza, ki je na začetku prežeta s čustvi, preživi? To vprašanje si je zastavil psiholog Jed Diamond, ki je ljubezenska razmerja preučeval kar štiri desetletja in na podlagi svojih spoznanj zaključil, da veliko ljudi najde ljubezen, ne preživi pa z njo vseh petih stadijev tega čustva. Večina se razide v tretjem. Kaj se v njem zgodi in kaj se dogaja v ostalih?

Več zanimivosti najdete na Facebooku

Prva stopnja: zaljubljenost

V tem obdobju hormoni sreče preplavijo telo in partner postane idealna oseba. Vse želje, načrti, pričakovanja in upanja so usmerjene vanj. On nima napak, saj nanj gledate skozi rožnata očala, kar je značilno za to obdobje. Brez kančka dvoma mu verjamete in pričakujete, da boste celo življenje z njim. Morebitnih opozoril ne jemljete resno in niste previdni.

Druga stopnja: postaneta par

Ljubezen se krepi, postaneta par in začneta skupno življenje. V zvezi vladata skladnost in veselje, počutite se varno, ljubljeno, sprejeto, po nekaj mesecih ali letih lahko povečata družino, kar vaju še tesneje poveže. Prepričani ste, da ste našli sorodno dušo.

Tretja stopnja: razočaranje

Upi se počasi podirajo, zdi se, da občutki do partnerja vse bolj bledijo. On postane predvidljiv in njegovo obnašanje vam neredko gre malo ali pa kar močno na živce. Razmišljate o tem, da bi si privoščila predah, saj začnete dvomiti, da je tisti pravi. V mislih se igrate z idejo o razhodu, dvomite v smisel zveze in v to, da se je zanjo vredno boriti. Prav to je faza, v kateri razpade največ razmerji. Tisti, ki jo uspešno premagajo, pa preidejo v naslednjo.

Četrta stopnja: prava, trajna ljubezen

Če sta kot par preživela tretjo fazo, odmislite vse dvome in partnerja začenjate ceniti takšnega, kot je. Sprejemate in razumete njegove napake in lastnosti, ki so vam v tretji šle na živce. Rane iz predhodne faze se počasi zacelijo in vajina zveza postaja vse boljša.

Peta stopnja: veste, da je to to

Prišla sta v obdobje globoke, iskrene in močne ljubezenske povezanosti. Prebrodila sta težave in dobili ste občutek, da sta skupaj tako močna, da vama nič ne more do živega. Ne živite samo, da bi preživeli, temveč v resnici uživate v skupnem življenju. Veliko stvari počneta skupaj, to vaju izpolnjuje in navdaja s pozitivno energijo. Občutek imate, da sta eno. Veste, da je partner vaša sorodna duša, ob kateri boste ostali do konca svojih dni, za BrightSide svoja dognanja niza psiholog.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)