To je najslabše, kar lahko storite v prepiru s partnerjem

V vsakem razmerju je včasih ogenj v strehi, a tudi v jezi ne smete početi nekaterih, lahko usodnih napak.

8.5.2019 ob 3:50

par_razmerje_tezave_spor_micna.jpg

Vsi pari se prepirajo. V resnici je odsotnost sporov en od pokazateljev nezdravega razmerja. Kajti pomeni, da se en od partnerjev podreja ali nima volje in moči, da bi reševal težave.

A tedaj, ko negativna čustva prevladajo nad pozitivnimi, ni dovoljeno vse. Le konstruktivni spori vodijo do rešitve in kadar sta druga na drugega jezna, se je treba izogibati nekaterim napakam.

Katere so sicer lahko usodne, so za Huffington post povedali zakonski terapevti.

 

Nizki udarci

Zmerjanje, poniževanje, naslajanje ob partnerjevih šibkih točkah, nenadzorovano kričanje, vse to je velik ne.

"V vsakem prepiru je treba ohraniti dostojnost in spoštovanje. V kolikor si en od partnerjev dovoli, da drugega obklada z neprimernimi imeni in mu očita šibke točke, ki izvirajo iz njegovega značaja ali fizičnih sposobnosti, se to na dolgi rok ne more dobro končati," opozarja družinski terapevt Gary Brown.

Z njim se strinja terapevtka Gina Delucca, ki dodaja, da je besede, ki močno zabolijo ter prizadenejo, težko pozabiti in drugi strani sporočajo, da je ne cenite, s tem pa so porušeni temelji zveze.


Odhod sredi prepira

Kadar nekdo sredi prepira jezen odide skozi vrata in se fizično umakne, se zdi, kot bi drugi strani nekdo zamajal tla pod nogami. Spor ni rešen, tisti, ki ostane, pa je sam, zmeden in negotov.

"Gre za obliko pasivne agresije, ki ne more biti sestavina dobrega razmerja," meni terapevtka Amy Begel in dodaja, da še poglobi prepad in nesoglasja, ter zlasti zniža zaupanje in vero v to, da sta se obe strani pripravljeni potruditi, da bi rešili zadrego.

"Včasih so čustva preveč razgreta, da bi se lahko v danem trenutku dokopala do rešitve. Tedaj je sicer dobro predlagati malo odmora in se za nekaj časa fizično razdvojiti. A taktika je uspešna le, če se z njo strinjata oba, prav tako kot tudi, če potem, ko se glave ohladijo, najdeta rešitev," je povedala psihoterapevtka Carol A. Lambert.


Sprejemanje pomembnih odločitev med prepirom

"Tedaj, ko prevladujeta jeza in zamera, je težko sprejemati razsodne odločitve. Zato je z njimi, v kolikor ne gre za z zdravjem povezane zadrege ali nasilje, bolje počakati, da se strasti umirijo. Sicer se kaj lahko zgodi, da boste v afektu sprejete odločitev obžalovali, ne boste pa jih mogli vzeti nazaj,"opozarja Brownova.


Pogrevanje nekdanjih napak, ki s temo prepira nimajo nič skupnega

"Pošten prepir se vrti le okoli dotične teme. V njem za pretekle napake, zamere in očitke ni prostora," je povedal Begel in dodal, da s tem, ko nekdo pogreva napake iz preteklosti, le priliva olje na ogenj in tako zagotovo ne more pripomoči k temu, da bi se osredotočila zgolj na konkretno zadrego ter njeno reševanje.


Osredotočenje na zmago, ne pa na iskanje rešitve

Ne glede na to, kako jezna sta drug na drugega, vedno imejte v mislih, da sta še vedno ena in ista ekipa. Torej ne gre za zmago tistega, ki nastopa z močnejšimi argumenti, temveč za iskanje rešitve, ki bi ustrezala obema.


Prepiranje s pomočjo kratkih sporočil

Ali klepetalnic ali elektronske pošte. To nikoli ni dobra ideja. Če ni mogoče zadrege rešiti na štiri oči, jo skušajta preko telefona. Pisana sporočila so pogosto narobe interpretirana, veliko stvari tedaj, ko jezno pišete, uide očem, prihaja do napačnega razumevanja, hkrati se ne moreta opirati na barvo glasu drug drugega, na telesno govorico in na občutke, ki vaju prevevajo.

"Spori naj bi, če je le mogoče, potekali na štiri oči. Telefonski pogovor je lahko izhod v sili, nikoli pa ne bi smela biti sredstvo za reševanje težav kratka sporočila," na še eno past opozarja Brownova.


Ignoriranje vpliva besed in dejanj

Medtem, ko se trudite dokazati svoj prav kaj lahko hitro izberete neprimerne besede. Prav te imajo velik vpliv na prihodnost zveze, saj jih ni lahko pozabiti, poleg tega imajo v jezi izrečene besede veliko moč.

"Staro reklo, da jeza govori iz srca, ni iz trte zvito in neprimerne besede, ki jih izrečete tedaj, ko ne razmišljate trezno, pustijo dolgoročne posledice. Zato je vedno treba upoštevati njihov vpliv na sočloveka in se potruditi, da bi svoje mnenje ali dejanje argumentirali tako, da ga ne bi prizadeli," svetuje psiholog Jamie Goldstein.


Agresivno obnašanje in neprimerna telesna govorica
 

Res je, da je med sporom treba paziti na besede, a tudi na telesno govorico. Čustva, ki so prisotna v prepiru, kot so jeza, prizadetost, frustracije, so močna ter jih spremlja veliko negativne energije. In ne izražajo jih le besede, temveč celo telo.

"Velikokrat se zgodi, da nekdo besno udari po mizi, grozi z gestami in povzdigne glas. Včasih so ti znaki blažje oblike, denimo izmikanje pogleda, zavijanje z očmi, obrazna mimika, a tudi ti niso primerni," meni družinska terapevtka Lynsie Seely in dodaja, da v je sporih neverbalna govorica prav tako pomembna, kot verbalna. Kadar ta ni primerna, težave lahko, namesto, da bi jih rešila, še poglobi.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih in 8 opozorilnih znakov, da zakon ne bo trajal

Preberite še: Šest dokazov, da ljubezen lahko boli


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)