O tem se prepirata (glede na to, koliko časa sta skupaj)

Težave v razmerju so najpogosteje pogojene s tem, koliko časa sta skupaj oziroma koliko časa sta v resni zvezi (beri: tudi že živita skupaj).

6.11.2018 ob 5:12

par_razmerje_tezave_spor_micna.jpg

Kako dolgo sta skupaj Glede na trajanje vajine zveze je mogoče predvideti, kaj bosta ob obletnici dobila v dar in tudi, zakaj se bo med vama najpogosteje kresalo.

Ker je na tegobe dobro biti pripravljen in se tako z njimi lažje soočati ter jih premagovati poglejte, kaj se vama po pisanju Your Tanga obeta, če se bliža druga, sedma ali deseta obletnica.

Druga obletnica:  dvom glede ključnih zadev

Če sta skupaj dve leti, ste najbrž začeli nekoliko dvomiti v svojo odločitev. Ste res izbrali pravega partnerja? Vam nudi tisto, kar ste pričakovali? Ste se morda prenaglili? 

Danes partnerja gledate skozi drugačne oči kot na začetku zveze. Drži, spoznali ste tudi veliko njegovih manj prijetnih lastnosti in navad. Vse to pa je pogosto razlog za ogenj v strehi.

Zato, ker ste negotovi vanj, vase in v vajino zvezo je to čas, v katerem se morate zazreti nazaj, si razjasniti, kaj vas moti in česa si želite ter to povedati. Ter seveda poslušati drugo stran. Kajti, čeprav velikokrat ni videti tako, sta oba na istih bregovih in, kot bi temu lahko rekli, v istem šmornu.

Sedma obletnica: begajoče oko

Dejstvo je, da prav nekje okoli sedmega leta zveze partnerja začne mikati prepovedani sadež. Prav zato je ta obletnica znana tudi kot obletnica prevar.

Obstaja več teorij, ki pojasnjujejo, zakaj je ta lahko usodna. Ena od njih je, da so otroci (če jih imata) tedaj stari nekje šest do sedem let in postajajo vse bolj samostojni, torej jih ni več treba tako zavzeto čuvati in braniti, s tem pa tako soprog kot soproga izgubita del vloge, ki sta jo igrala v prejšnjih letih ter začneta smisel življenja iskati drugje. Neredko v tuji postelji. 

To obdobje je zato čas za obujanje iskric, za obnavljanje povezave med partnerjema, za krepitev tako čustvene kot fizične povezave in za obujanje seksualnosti  doma, ne v tuji postelji.

Deseta obletnica: občutek, da vas partner ne ceni

Partnerjema se ob tej obletnici pogosto zdi, da sta nevidna in da ne dobita tistega, kar si zaslužita. Za njima je desetletje trdega dela, grajenja kariere, doma, družine in širše skupnosti.

Nekje pri deseti obletnici se zadeve umirijo, poti so utečene in praviloma se enemu ali obema zazdi, da partner njegovega vložka ne ceni dovolj. Da ne razume vsega odrekanja, žrtvovanja in prilagajanja, ki so bili prisotni skozi vsa leta.

Kadar (ali še bolje preden) ti občutki na plano priplavajo v obliki jeze in zamer, je na obeh, da drug drugemu večkrat povesta in pokažeta, da se še vedno cenita in življenskega sopotnika ne jemljeta kot samo po sebi umevnega. Včasih je dovolj že preprosta beseda hvala ali opazil(a) sem, da si uredil(a) vrt.

15. obletnica: apatija

Spori ob 15. obletnici v resnici niso spori. Partnerja, ki sta skupaj 15 let ali dlje, pogosto občutita, da se je v odnos naselila apatija. Še vedno se ljubita, še vedno se cenita in spoštujeta, ne znata in ne zmoreta pa se več povezati tako, kot sta se v prvih letih zveze.

Počutita se osamljena, nekako ločena in ne čutita nobene pretirane želje, da bi to spremenila.

V resnici za ponovno povezavo ne potrebujeta veliko: obudita svoje interne šale, navade, ki sta se jim predajala nekoč, raziskujta nove možnosti, skratka, skupaj počnita stvari in znova prebudita tisto, kar je sicer še prisotno, a je nekoliko zaspalo.

20. obletnica: spori zaradi negotovosti

Spori, ki se porajajo v tem obdobju, so povezani z negotovo prihodnostjo. Sta ustaljen par, otroci so morda že zapustili gnezdo, življenje se torej drastično spreminja, lahko se pojavijo bolezni in ne vesta, kaj te spremembe prinašajo. Vse to ustvarja strah, ki vodi v napetost, ta pa neredko bruha v obliki sporov in zamer.

To je obdobje, ko je najmočnejše orožje komunikacija. Jasno izražanje tistega, kar si nekdo želi, ubeseditev strahov, pričakovanj in predstave o tem, kakšna bo ali naj bi bila prihodnost. S tem je mogoče znova ustvariti varno okolje, v katerem ne bo prostora za dvome in strahove.

Res je, vsak par je zgodba zase in spori, ki so značilni za obletnice, niso vklesani v kamen, a sedaj ko vesta, kaj vaju morda za naslednjo obletnico, poleg značilnih daril še čaka, se lahko pripravita tudi na manj prijetne obete prihodnosti, ki jih bosta tako zlahka premagala.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 8 korakov, kako lahko svojo spalnico spremenimo v sobo za erotične užitke ali pa 20 lastnosti žensk, ki moške res odbijajo

Priporočamo tudi: 2 res dobra razloga, zakaj bi se morali vsak dan samozadovoljevati (če že seksamo ne)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)