Prazniki lahko povzročijo dramo. Izognite se ji

Izognite se prepirom, saj si za Božič ne želite spati na kavču.

8.12.2016 ob 1:10

prazniki_ljubezen_1.jpg

Prazniki, čeprav so lepi, prinašajo tudi manj prijetno plat. In sicer med njimi pogosto izbruhnejo spori, ki lahko na praznovanje vržejo temno senco. Sledeči razlogi zanje so glede na izkušnje zakonskih terapevtov najpogostejši, a tudi tem se je po njihovih besedah mogoče izogniti.

Več nasvetov za prijetne praznike najdete na Facebooku.  

Obisk pri njegovi (njeni) družini

"Preživljanje praznikov pri njegovi (ali njeni) družini skriva nemalo pasti. Ne glede na to, kako dobro se z njo razumete, prihaja do nesoglasji, napetosti in na plano pridejo stare zamere, kar vpliva tudi na odnos med partnerjema," je za Huffington post povedala zakonska terapevtka Becky Whetstone iz Arkansasa in podala nasvet: "Če negativne pripombe letijo na dragega, se postavite na njegovo stran. Obramba partnerja pred drugimi, zlasti pa pred primarno družino, je v tem primeru edino pravilno dejanje."

Nedomiselna darila

Komaj čakate, da odprete darilo, ki vam ga je namenil dragi in v njem je…darilna kartica za katero od neštetih trgovin. Ob trudu, ki ga je, (oziroma ga ni) vložil v vaše obdarovanje, ste upravičeno razočarani ter dobite občutek, da vas ne ceni.

"Način, s katerim boste zadrego premagali in se ji naslednje leto izogniti je samo en: povejte mu, da ste razočarani," je povedala Anne Crowley, psihologinja iz Teksasa. Res vi veste, da nakupovanje ni njegova močna točka, a vendar bi tudi on moral vedeti, koliko vam pomeni izbor pravega daru. Pojasnite mu, da darilo za vas ni samo darilo, temveč tudi pokazatelj tega, kako močno vas spoštuje. In upajte, da bo to pri naslednji priložnosti upošteval.

prazniki_ljubezen.jpg

Pretirano zapravljanje

"Vsakogar lahko v praznični mrzlici malo zanese. A pretirana zapravljivost med prazniki za posledico ne bo imela le praznih računov na novega leta dan, temveč tudi očitke in jezne poglede," je prepričan terapevt Kurt Smith in svetuje, kako se je temu mogoče izogniti: "Domenita se, koliko denarja bosta namenila za pripravo na praznike, za obdarovanja in okrasitev, ter se tega dogovora oba strogo držita."

Splošna napetost

Obstaja razlog, zakaj je prav prvega meseca v letu toliko ločitev: kljub visokim pričakovanjem v domu zaveje negativna energija, ki zamori celotno vzdušje, vzrok zanjo pa niso neposredno prazniki, temveč nezadovoljstvo in pod preprogo pometene težave v zvezi, ki ob vseh obveznostih, opravilih in času, preživetemu skupaj, privrejo na plano. Priložnosti, kako nekoga prizadeti je ogromno. A tudi to težavo je mogoče zaobiti. In sicer tako, da se odkrito pogovarjata o svojih željah in pričakovanjih. Ne samo med prazniki, temveč vse leto.


PREBERITE še: Tri skupne aktivnosti, ki parom zagotavljajo srečo

Različne praznične tradicije

Vi ste vsako leto obiskali polnočnico, pri njemu so za božič ostali doma. Pri vas se je miza šibila pod dobrotami, pri njem božična večerja ni bila nič posebnega. "Vsak s seboj v zvezo prinese del tradicije, ob kateri je odraščal. In če so se vajini prazniki v primarni družini močno razlikovali, bosta morala sprejeti kompromis, ki bo obema odgovarjal," je povedala psihoterapevtka Elisabeth J. LaMotte.

"Nepripravljenost prilagoditi se in trmasto vztrajanje pri svoji tradiciji ne pomeni samo, da bodo prazniki polni konfliktov, temveč tudi, da zavračate parterja. Zato nekoliko popustite in bodite pripravljeni preizkusiti nekaj drugčnega. Razlike nas plemenitijo in s pravim dogovorom ter kompromisom bosta obogatila drug drugega in praznične dni," svetuje LaMotte.


PREBERITE še: Pet cvetk za vedno cvetoče razmerje

Praznična izgorelost

"Med prazniki skrbite zase. Če boste ob vseh obiskih, pogostitvah in zabavah občutili, da izgorevate, ne stresajte slabe volje na dragega, temveč mu povejte, kako se počutite in da potrebujete počitek. Ne dovolite, da bi vam pretirana utrujenost in konflikti, ki jih ta prinaša, uničili pričakovanje," svetuje psihologinja Alicia H. Clark ter ponuja rešitev:

"Ni vama treba pomagati pri vsakemu dogodku in ne gostiti dve družini na teden. Načrtujta smotrno, tako, da bo najbolje za oba. Ne samo, da bodo prazniki tako lepši. Ob skupnem snovanju strategije bosta še okrepila vajino zvezo in v novo leto zakorakala kot močnejši ter tesneje povezan par." 

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)