Če zvečer počneta to, ogrožata vajino razmerje

Pogovor na blazini je pomemben.

30.1.2019 ob 6:30

par_spanje_POSTELJA_RAZMERJE_zveza.jpg

Spanje vpliva na čisto vse vidike življenja. Kvaliteta in kvantiteta počitka omogočata pravilno delovanje telesa in duha, ter igrata še kako pomembno vlogo tudi v razmerju. Konec koncev smo neprespani razdražljivi, nervozni in nepotrpežljivi, ter kot takšni za partnerja ne ravno privlačni.

"Kadar sta zakonca utrujena in neprespana, se bosta drug do drugega le težko obnašala ljubeče in razumevajoče," je prepričan Lee Land, psiholog iz Austina. "Nedvomno pomanjkanje spanja vodi v stres, napetosti in konflikte v zvezi." 

A ne le to, kako dobro se ponoči naspita, tudi to, kaj z dragim počneta preden zvečer zapreta oči, ima na zvezo velik vpliv. Poglejte, katera večerna dejanja jo lahko ogrozijo.

Zanemarjanje telesnega stika

Postelja je svetišče in zavetišče vsakega para, razvajanje v njej pa je ključ do dobrega in trdnega razmerja. Pri tem ne gre zgolj za seks, temveč tudi za drugačen fizičen stik, kot je denimo ležanje v objemu drug drugega. "Pari, ki se pred spanjem vselej malo razvajajo, so trdnejši in srečnejši," je prepričana strokovnjakinja za razmerja Susan Winter, saj je, kot pravi, to čudovita navada, s katero si izkazujeta naklonjenost ter povečujeta srečo in intimo.

Seveda ne gre pozabiti na konkretno akcijo. "Vse več je parov, ki v postelji berejo, gledajo televizijo ali celo brskajo po spletu in zato niso motivirani za seks," je prepričana zakonska terapevtka Melody Li in dodaja, da prav to neredko vodi v propad razmerja: "Brez seksa intimnega razmerja praktično ni. Kako pogosto naj bi se mu predala, je odvisno od vaju, a v postelji naj bo na prvem mestu. Daleč pred knjigami in elektronskimi napravicami."

Telefon v postelji

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat … To v posteljo ne sodi. Telefoni so namreč največji zaviralci romantike. "Nobena tehnološka pogruntavščina ne povzroča toliko osamljenosti v zvezi, kot prav pametni telefoni," je prepričana Lijeva. Nedavna študija je pokazala, da posamezniki, katerih partnerji se ne morejo odlepiti od telefona, v zvezah občutijo najmanj zadovoljstva in povezanosti. 

Rešitev je preprosta: vsaj eno uro preden se odpravita k počitku, ugasnita telefone in se raje povsem posvetita drug drugemu.

Zanemarjanje pogovora na blazini

V angleško govorečih deželah mu pravijo pillow talk, saj gre za prijetno kramljanje tedaj, ko vajini glavi že počivata na vzglavnikih. Prav to, na videz drobno dejanje, pa je še eno tistih, ki imajo na razmerje izjemno pozitiven učinek. "Gre za sproščen pogovor med dvema ljubimcema. Pari, ki takšna dejanja pozornosti in topline vključijo v svojo rutino pred spanjem, so tesneje povezani, se zjutraj zbujajo boljše volje in občutijo višjo stopnjo pripadnosti, kar nedvomno pozitivno vpliva na trajanje zveze," je prepričana Winterjeva.

Jezna gresta spat

Velikokrat ste že slišali, da nikoli k počitku ne smeta leči jezna drug na drugega. Med strokovnjaki so mnenja glede tega sicer deljena. Lijeva sodi med tiste, ki zagovarjajo teorijo, da je bolje, kot s prepirom nadaljevati zvečer, zadeve prespati in rešitev poiskati zjutraj, ko se zadeve nekoliko poležejo in sta oba spočita. "Veliko manjša je verjetnost, da bosta kompromis dosegla, če bosta utrujena," meni strokovnjakinja in dodaja, da morda ni tako slaba ideja, da spor nadaljujeta zjutraj.

A vendar je ena od na to temo izvedenih nedavnih študiji prišla do zaključka, da se bo slaba izkušnja, če boste tik po njej zaspali, zasidrala globlje v spomin in jo bo kasneje težje izbrisati. Na podlagi tega nekateri zakonski svetovalci svetujejo, da je vendarle bolje rešitev poiskati zvečer, preden potoneta v spanec. 

Odločitev je torej vajina, vsekakor pa morata zadregi priti do dna.

Spanje v ločenih posteljah

Zanimivo je, da tako strokovnjaki za razmerja kot tisti za spanje menijo, da je počitek v ločenih posteljah v resnici za razmerje dober. A vendar le, če je omejen na nekaj ur in ne traja vso noč.

"Odhod v posteljo ob različnih urah lahko na posameznika deluje pozitivno, saj se tisti, ki k počitku leže prvi, znatneje naspi," meni zakonska terapevtka Rachel Sussman in dodaja, da k temu res lahko pripomore tudi spanje v ločenih posteljah, a vendar naj bo to prej izjema, kot pravilo. Ločeni postelji ne smeta negativno vplivati na spolno življenje, kar pa se kaj rado zgodi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: O seksu za eno noč: iskrene izpovedi moških in žensk ali pa Pet obveznih dejanj po seksu

Priporočamo tudi: To je ASMR, čudaški pojav na spletu, ki bo v vas sprožil nenavadne mravljince (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)