5 razlogov, zakaj te po seksu boli nožnica

Večino razlogov za bolečine lahko premagaš sama.

1.1.2019 ob 5:55

seksi_zenska_na_postelji.jpg

Seks je praviloma vir užitkov, včasih pa tudi bolečine. Ta se lahko pojavi že med samim odnosom ali potem, ko z dragim drug ob drugem izčrpana obležita. In kadar se to zgodi, so strah, sram ali zadrega povsem odveč.

To ne pomeni, da tvoje telo spolne igrice zavrača. Prav tako pa tudi ne, da v njih ne moreš uživati brez bolečine. Obstaja namreč več razlogov za neprijetne občutke v nožnici. Pravega pa je treba spoznati ter ga odpraviti. Kateri so najverjetnejši?

Premalo lubrikanta

En najpogostejših vzrokov za bolečino med in po spolnem odnosu je slabo navlažena nožnica. Ta med vzburjenjem izloča naravni lubrikant in tega je lahko premalo. Največkrat so vzroki za preskromno vlaženje starost, kontracepcijske tablete ali določena zdravila.

Kadar je nožnica preskromno navlažena, med penetracijo prihaja do trenja, ki na občutljivi sluznici spolovila povzroča drobne ranice. Te so vse prej kot dobrodošle, kajti ne zgolj, da so boleče, prav tako si zaradi njih dovzetnejša za vnetja.

Kako si pomagati: uporabita lubrikant. Tega ni nikoli preveč, izberita takšnega, ki ne vsebuje alkohola in dodatno navlaži ter zmehča stene tvoje vagine. Ob tem si obvezno vzemita dovolj časa za predigro, ki bo tvoje telo pripravila na samo penetracijo.

V kolikor so težave z vlažnostjo prisotne daljši čas, se o njih posvetuj z ginekologom. Kot rečeno, razlogov za preskromno vlaženje nožnice je več in nedvomno bo znal poiskati pravega, ter ti ga pomagal odpraviti.

Tvoj dragi je izjemno obdarjen

Če je spolni organ tvojega dragega zavidljive velikosti ali uporabljaš vibrator, ki je prav tako dokaj velik, lahko med penetracijo doseže maternični vrat in občutek tedaj ni ravno prijeten. V resnici bolečina, ki prešine tvoje telo, spominja na menstrualne krče.

Kako si pomagati: po odnosu si privošči toplo kopel ali tople obkladke, lahko si pomagaš tudi s katero od protibolečinskih tablet. Vsi ti postopki učinkujejo protivnetno in blažijo bolečino. Ne bodi zaskrbljena, če ta ne bo minila v trenutku, v kolikor pa bo po odnosu prisotna še nekaj dni, obišči ginekologa in mu zaupaj težavo.

Ker je neprijetne občutke najbolje preprečiti upoštevaj dejstvo, da je tudi ta zadrega rešljiva z dolgo, intenzivno predigro, ki telo pripravi na penetracijo. Tvoja nožnica se bo med njo razširila in odnos bo zato prijetnejši. Lubrikant bo v dobrodošlo pomoč, poleg tega pa razmislita o položajih, pri katerih penetracija ni tako globoka oziroma njen ritem ter globino lahko nadzoruješ sama: žlička, kavbojka, obrnjena kavbojka so več kot dobrodošle. Izogibaj se položaju po pasje in vsem, pri katerih so tvoje noge visoko v zraku in njemu omogočajo popoln preboj.

In še za konec: vzemita si čas. Bodita počasna, nežna in dragemu zaupaj svojo težavo. Ter si priskrbi manjši vibrator.

Hiter in grob seks

Skoraj živalska strast je čudovita. A vendar lahko tudi vir nelagodja. Kajti tedaj, ko vaju preplavi in se ujameta vrtinec hitrega seksa, obstaja dokajšnja možnost, da se tvoja nožnica nima časa povsem pripraviti na penetracijo. Premalo navlažena pa že veš, kam vodi.

Kako si pomagati: če je vagina po dejanju izjemno boleča in njeno ustje zatečeno, nanjo položi mrzle obkladke in jih na njej pusti od deset do 15 minut. Če boš uporabila led, ga ne polagaj neposredno na kožo, temveč ga najprej zavij v brisačo, saj bi led lahko še dodatno razdražil občutljivo intimno področje. Tudi v tem primeru ne pričakuj izboljšanja v trenutku, a če v nekaj dneh bolečina ne bo izginila, obišči ginekologa.

Da bi se naslednjič temu izognila, smo znova pri predigri. Ta zagotavlja sproščanje naravnega lubrikanta, a če zanjo nimata časa, si pomagajta s tistim, ki je na voljo v trgovinah. In začinita počasi. Zadeve lahko pospešita kasneje.

spalnica_par_Thinkstock.jpg

Alergija na lateks

Alergija na lateks, sestavino kondomov, je sicer redka, a kadar te med in po seksu s to zaščito spremlja pekoč in srbeč občutek, je morda prav ta vir težav.

Kako si pomagati: po odnosu na intimne predele položi mrzle obkladke in jih počakaj vsaj deset minut. Posvetuj se z ginekologom, ki bo potrdil ali ovrgel možnost za omenjeno alergijo ter se, v kolikor je težava v lateksu, izogibaj kondomom, ki ga imajo v svoji sestavi.

To ne pomeni, da se moraš tej zaščiti odpovedati. Obstajajo namreč takšni iz poliuretana, ki prav tako varujejo pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi.

Prebolevaš okužbo

V kolikor med in po spolnem odnosu občutiš pekočo bolečino ter srbenje, ki ju spremlja izdaten izcedek neprijetnega vonja, si najbrž žrtev okužbe. Lahko gre za glivično ali bakterijsko infekcijo, lahko za katero od spolno prenosljivih bolezni ali drugo težavo, v vsakem primeru pa se o tem posvetuj s svojim ginekologom. Čim prej, tem bolje.

Pozabi na samozdravljenje in upoštevaj navodila zdravnika, ki ti jih bo podal glede na naravo tvoje zadrege.

Kako se pred tem naslednjič zavarovati? Vedno uporabljaj kondome, ki varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi. Po odnosu opravi malo potrebo in s tem znižaj tveganje za vnetje urinalnega trakta.

In za konec: pri umivanju intimnega področja ne uporabljaj mil. Ta namreč spremenijo pH vrednost nožnice ter porušijo na njej prisotno bakterijsko ravnovesje, s tem pa se poveča tveganje za okužbe.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Vzburja me, ko moja žena seksa z drugim (trije moški iskreno o odnosu cuckold) ali pa 14 dejstev o oralnem seksu, ki vam jih (do danes) nihče ni povedal

Priporočamo tudi: Kaj med samozadovoljevanjem počnete narobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)