4 koraki, s katerimi bo orgazem lažje dosegljiv (nasvet spolnega terapevta)

Če sodite med ženske, ki le s težavo pridejo do orgazma, to lahko spremenite z nekaj preprostimi koraki.

22.2.2019 ob 5:17

par_seksi_orgazem_erotika_micna.jpg

Leta 2015 so pri Cosmopolitanu anketirali 2300 žensk, starih med 18 in 40 let. Povprašali so jih o tem, kako pogosto med spolnim odnosom doživljajo orgazme in zgolj 57 odstotkov sodelujočih je povedalo, da ga okušajo skoraj vedno. Ostalih 27 odstotkov vprašanih je priznalo, da orgazem praviloma zaigrajo, saj dobro vedo, da ga ne bodo okusile.

Čeprav ne obstaja enačba za doseganje spolnega vrhunca, je kar nekaj učinkovitih načinov, s katerimi je mogoče povečati možnosti zanj.

"Odsotnost orgazma je praviloma posledica preskromne stimulacije klitorisa, veliko vlogo pri tem igrata nezadostna sproščenost ter nizka samopodoba," je povedal spolni terapevt Ian Kerner ter za Insider podal nekaj korakov, s katerimi bo lažje dosegljiv.

Več stimulacije klitorisa

Za večino žensk zgolj penetracija v namen doseganja spolnega vrhunca ni dovolj. Le 15 odstotkov pripadnic nežnejšega spola, ki so sodelovale v prej omenjeni študiji je povedalo, da lahko orgazem doživijo zgolj z vaginalno stimulacijo. 20 odstotkov vprašanih je pojasnilo, da jih do njega pripelje kombinacija vaginalne in klitoralne stimulacije, za 12 odstotkov je ključen oralni seks in za devet odstotkov partnerjevo draženje z roko.

Kot je povedal Kerner, se veliko žensk v njegovi ordinaciji pritožuje, da se med predigro ne vzburijo dovolj in da je njihov ščegetavček deležen premalo pozornosti. "Prav zato je dolga predigra z veliko klitoralne stimulacije ena od poti do spolnega vrhunca," je prepričan seksolog.

Z njim se strinja tudi spolna izvedenka z inštituta Kinsey, Debra Herbenick, ki je pojasnila, da je na klitorisu približno 8000 živčnih končičev (dvakrat več, kot na penisu), zato stimulacija tega dela ženskega telesa nedvomno pripomore k doseganju seksualnega cilja.


Meditirajte

"Možgani so najmočnejši spolni organ," na velikokrat pozabljeno dejstvo opozarja Kerner in dodaja, da pri spolnem odnosu in samem vrhuncu igrajo prav tako pomembno vlogo, kot genitalije.

"Stres, napetost in nesproščenost so največji sovražniki kvalitetne spolnosti in na poti do vrhunca neredko predstavljajo visoke ovire. Načini, s katerimi je te mogoče obvladati, omiliti ali povsem premagati zato odprejo poti do orgazma," je prepričan seksolog, ki v ta namen svetuje usmerjanje misli z meditacijo pred spolnim odnosom.

Z njo je mogoče umiriti misli do te mere, da se bodo res osredotočale zgolj na trenutno dejanje in ne bodo bežale na vse, kar vas še čaka ter na manj prijetne zadeve, s katerimi se obremenjujete čez dan.


Pomaga tudi igranje vlog

Če se še vedno ne morete prepustiti trenutku, Kerner priporoča dodajanje elementov presenečenja. Z njimi je mogoče misli speljati na prijetne zadeve, katerim se trenutno posvečata.

"Igranje vlog, deljenje erotičnih fantazij, poreden seks, umazane besede oziroma karkoli vama je všeč, lahko znatno pripomore k boljšemu spolnemu doživetju," meni seksolog, kajti po njegovem prepričanju je na takšen način mogoče speljati pozornost z manj prijetnih na še kako prijetne zadeve.


Predvsem pa: ne pozabite na komunikacijo

Kerner ne dvomi v to, da je najboljša pot do zadovoljujočega spolnega življenja in doseganja orgazma odkrit pogovor s partnerjem.

"Namesto, da molčite in igrate orgazem, raje partnerju zaupajte svoje težave, spregovorite z njim o svojih seksualnih zadregah in negotovostih ter mu povejte, česa si v postelji želite. Kajti nerealno je pričakovati, da bo to uganil sam. Odkrit pogovor o seksualnosti je tisti, ki vodi do kvalitetnega spolnega življenja in tudi do orgazma," je prepričan seksolog.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Dokazi, da je v postelji sebičen (in načini, kako to popraviti) ali pa Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo

Priporočamo tudi: To so besede, ki moške najbolj prizadanejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)