Orgazem okrni razum (in druga dejstva o tem, kaj se med njim dogaja z možgani)

Orgazmi imajo na možgane veliko presenetljivih učinkov.

2.2.2019 ob 5:19

seksi_par_orgazem_postelja_micna.jpg

Kaj vse se med orgazmi dogaja v možganih je vprašanje, ki si ga večkrat zastavijo znanstveniki. Da bi nanj našli odgovore, so v eni od raziskav na to temo s posebnimi postopki fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) in PET (Positron Emission Tomography) spremljali nevronske aktivnosti ter krvni pretok v malih sivih celicah med spolnim vrhuncem. Njihova presenetljiva dognanja prinaša Insider.

Predel, ki je odgovoren za logiko, povsem odpove

Se vam zdi, da ste po dobrem orgazmu pogumnejši in manj zadržani? Občutek vas ne vara, kajti kot je povedal klinični psiholog Daniel Sher del možganov, ki je odgovoren za logične odločitve, med spolnim vrhuncem v resnici postane manj aktiven.

"Gre za predel, imenovan lateralna orbitofrontalna skorja, ki je zaslužen za vrednostne sodbe in logične odločitve. Manjše aktivnosti v njem so med drugim povezane tudi z manjšo količino tesnobnosti in strahu. Zadeva je povsem smiselna, saj bi prav napetost in bojazen sicer ovirali pot do popolnega seksualnega užitka." 


Med orgazmom se aktivira več med seboj oddaljenih predelov možganov

Z natančnim proučevanjem možganskih dejavnosti so znanstveniki odkrili, da je med spolnim vrhuncem aktivnih več različnih predelov tega dela centralnega živčevja.

"Največ dejavnosti je opaziti v hipotalamusu, talamusu, v senzoričnemu korteksu in področjih, ki so odgovorne za motorične funkcije. Vsi ti so se na posnetkih možganov med orgazmom posvetlili, kar pomeni povečano dejavnost v teh predelih," je razkrila kognitivna psihologinja Kayt Sukel in pojasnila: 

"Talamus sprejema informacije o dotikih in gibanju, prav tako prebuja spomine in fantazije, ki so lahko pri doseganju vrhunca v pomoč. Hipotalamus pospešeno izloča oksitocin in vpliva na spolno vzburjenje."


Orgazem v možganih spodbuja nastajanje dopamina

Med spolnim vrhuncem se v možganih pospešeno sproščajo različni hormoni in nevrokemikalije. Na prvem mestu je dopamin, hormon, zaslužen za prijetne občutke.

Dopamin je pogosto imenovan hormon ugodja, vendar je njegova vloga veliko večja, kot zgolj dobro počutje. Pod njegovim vplivom telo seks (podobno kot hrano) dojema kot nagrado in zato na dolgi rok pozitivno vpliva na libido.


Sprošča se oksitocin

Še en pomemben hormon, ki med orgazmom nastaja v možganih je oksitocin. Ta se v telesu matere in otroka sprošča tudi med dojenjem.

"Oksitocin zagotavlja tesnejšo povezavo med partnerjema, zato je neredko imenovan hormon povezovanja. Tu je še prolaktin, pod vplivom katerega orgazmi prinašajo občutke ugodja in je med drugim zaslužen za nastajanje mleka pri doječih mamicah. A to, da sta oba hormona povezana tako z dojenjem kot s spolnim vrhuncem ne pomeni, da v obeh primerih igrata enaki vlogi. Delujeta na številne mentalne funkcije, je pa ob obeh priložnostih skupno obema, da vplivata na dele možganov, ki zagotavljajo močnejše čustvene povezave," je povedala psihologinja.


Orgazmi na možgane vplivajo kot droga in poslušanje priljubljene glasbe

Presenetljivo je, da možgani ne ločujejo med seksom in drugimi viri užitka. Med spolno aktivnostjo se namreč aktivirajo isti predeli, kot pri uživanju v dobrem posladku, zadetku na loteriji ali pri jemanju droge.

"V vseh primerih se aktivirajo centri za užitek, tvorijo se enake nevronske povezave in rezultat je preprosto fizično ter psihično zadovoljstvo. Tako tedaj, ko doživite veliki O, popijete preveč alkohola ali poslušate priljubljeno glasbo," je prepričana Sukelova.


Občutek bolečine je manj izrazit

Ne, ni samo občutek. Po dobrem seksu, ki mu sledi orgazem, je bolečina v resnici znosnejša.

"Med spolnim vrhuncem v hipofizi nastajajo endorfini, med drugimi okistocin in vazopresin, ki blažita bolečino," še en učinek seksa na možgane niza seksologinja Jess O'Reilly in dodaja, da prav v tem tiči odgovor na vprašanje, zakaj razni bolj grobi prijemi med spolnim aktom niso tako boleči, kot v neseksualnem kontekstu.


Po orgazmu možgani sproščajo hormone, ki so zaslužni za srečo in utrujenost

Po orgazmu se dejavnosti v možganih umirijo. Tako pri moških kot pri ženskah vrhunec parasimpatičnemu živčnemu sistemu pošlje sporočilo, da je čas za umirjanje.

Hkrati v malih sivih celicah nastaja več serotonina, hormona, ki je povezan s sproščanjem in dobrim počutjem. Prav serotonin  je tisti, ki pri nekaterih spodbudi utrujenost ter pripravi pogoje za dober počitek.


Ženski možgani tudi po seksu sproščajo oksitocin

V možganih med seksom nastaja hormon oksitocin, ki, kot že povedano, zagotavlja občutke intimnosti in povezanosti. Vendar po akciji pride do manjše razlike med spoloma:

"Medtem, ko moški možgani po orgazmu prenehajo tvoriti oksitocin, v ženskih nastaja tudi po njem. V tem tiči odgovor na vprašanje, zakaj se one raje kot oni razvajajo tudi po glavnemu dejanju," razliko pojasnjuje seksologinja.


Orgazmi zagotavljajo nadaljevanje vrste

Orgazmi nedvomno prinašajo užitke in brez moških spolnih vrhuncev nadaljevanje vrste ne bi bilo mogoče.

"Čeprav je znanost dolgo iskala pravi odgovor na vprašanje, zakaj spolne viške okušajo tudi ženske, se ta zdi kot na dlani. Le v kolikor namreč užitke med seksom doživljajo tudi one, so pripravljene tvegati, da bodo po dobrem orgazmu pod srcem devet mesecev nosile novo življenje. Lahko bi torej rekli, da so spolni viški z vidika žensk zvit način, s katerimi je narava poskrbela za nadaljevanje vrste," je povedala Sukelova.


Spolni vrhunci skrbijo za zdravje možganov

A ne le na reprodukcijo, orgazmi vplivajo tudi na zdravje možganov. "Ker se med spolnim vrhuncem v  znatno poveča pretok krvi v centralnem živčevju, je njihova posledica tudi dobro delovanje malih sivih celic," je pojasnila Sukelova in dodala, da imajo poleg vseh drugih očitnih učinkov velik vpliv tudi na mentalno zdravje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Devet fantov o tem, kako so med varanjem ujeli svoja dekleta ali pa Zato se vezani moški ne odpovedo masturbaciji

Priporočamo tudi: Če zvečer počneta to, ogrožata vajino razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)