11 kvalitet vsakega lepega razmerja

Brez njih ljubezen ne bo cvetela.

5.1.2017 ob 10:20

par_1micna.jpg

Res sta kemija in fizična privlačnost tisti, ki sta vaju s partnerjem pripeljali skupaj, a za dolgo in srečno razmerje ne bosta dovolj. Kvalitet, ki odnos krepijo, ter mu zagotavljajo uspeh, je veliko, poglejte pa si enajst najpomembnejših in se prepričajte, ali so prisotne v vajini zvezi.

Več koristnih dejstev najdete na Facebooku. 

Sočutje

Kar pomeni, da se morate biti sposobni postaviti v čevlje partnerja. Sočutje prav tako označuje vzajemno spoštovanje, sprejemanje in skrb. Je predpogoj za povezanost, intimo in partnerstvo. Nanj lahko gledate kot na osnovno živilo razmerja.

Kompromisi

Še vedno obstajajo pari, ki menijo, da se je sporom ter različnim pogledom na zadeve najbolje za vsako ceno izogniti. A tisti, ki so uspešni vedo, da so različna mnenja, zahteve, pričakovanja in konflikti del odnosa in da jih je treba reševati s pomočjo kompromisov. Brez njih nobeno razmerje ne more ostati zdravo in uspešno.

PREBERITE še // Tri najmočnejše vezi razmerja

Smisel za humor

Najmočnejši pari se znajo smejati na svoj račun. Smeh je tisti, s katerim so težave lažje premagljive, prav tako pa humor velikokrat spodrine obsojanje in očitke, ki se pojavijo zlasti tedaj, ko kdo od partnerjev zagreši napako.

Zaupanje

Še ena ključna sestavina vsakega, zlasti pa intimnega razmerja. Tu ne gre zgolj za zaupanje v smislu zvestobe, temveč tudi možnost partnerju razkriti strahove, dileme, ranljivost, skratka vse misli, ki jih je druga stran sposobna brez obsojanja poslušati in sprejemati, ter se o njih brez očitkov pogovarjati.


PREBERITE še // Večni nasveti za dolg in srečen zakon

Pozitivnost

Vsak rad prejme odobravanje in pohvalo in nihče ni navdušen nad kritiko. Seveda je ta včasih potrebna, a vendar parterja v srečnem razmerju več pozornosti namenjata pozitivnim lastnostim in to večkrat tako ali drugače tudi izrazita. S pohvalami se namreč krepita povezanost in ljubezen.

Intima

Čustvena in spolna intima sta še dve obvezni sestavini uspešne zveze. Intima s časoma raste ter označuje pripadnost in vzajemno sprejemanje. Je občutek, ki ga je težko opisati, a če je prisoten, vsak par ve, da je tam in da partnerja povezuje na enemu najvišjih možnih nivojev. Tako na čustvenem kot na telesnem. Razmerje, kjer intime ni, pa je votlo in prazno.

Vzajemno spoštovanje

Življenje je nepredvidljivo in velikokrat prinaša izzive, ki jih par lahko premaga le z vzajemnim spoštovanjem. To zagotavlja varnost tudi v časih, ko zadeve niso ravno rožnate ter prepreči, da bi spori, zamere in očitki spodkopali zvezo.

Prisotnost

Ne samo telesno, temveč tudi miselno in čustveno. Biti prisoten pomeni pozorno poslušati, se truditi razumeti in vedno po svojih močeh pomagati.

Ljubezen

Ljubezen. Brez nje ne bo šlo. In to je treba vsak dan častiti ter negovati. Z besedami, dejanji, dotiki, pozornostmi, gestami. Ljubiti pomeni ljubezen kazati ter nikoli ne dopustiti, da bi postala zapostavljeno in zanemarjeno čustvo.

Razumevanje

Skoraj je ni težave, ki je z medsebojnim razumevanjem ne bi bilo mogoče rešiti ali vsaj omiliti. Upoštevanje različnih pogledov na svet, poslušanje in sprejemanje, vse to zaobjema pojem razumevanje, ki velja za še eno ključnih sestavin uspešnega razmerja.

Prijateljstvo

Partnerja, ki sta dobra prijatelja, se poznata, cenita in spoštujeta. Seveda sta nekaj več, a če bosta na prvem mestu prijatelja, bosta skupaj uspela prebodita še tako nemirne čase. Kajti tudi tedaj, ko se bo ljubezen nekoliko skrila, bo tesno prijateljstvo med njima še prisotno.

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)