10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih

Tudi njim izpopolnjujoč odnos ni kar podarjen.

3.2.2019 ob 4:20

zveza_razmerje_ljubezen_par_seks_zakon2.jpg

Srečna razmerja zahtevajo trud. Tudi v njih prihaja do sporov in nesoglasji. A tisti pari, ki se lahko pohvalijo z zdravim odnosom, v njih ravnajo zrelo in odgovorno, ter se skozi reševanje konfliktov povezujejo in rastejo. Tako partnerja, kot posameznika, kot njuna zveza. To je le en način, s katerim krepijo in gojijo odnos. Kaj drugega temu v prid še počno, pa so razkrili strokovnjaki za zveze.

Drug drugega pohvalijo v družbi

»Pari v zdravih razmerjih drug o drugem pozitivno govorijo pred prijatelji, otroci, sorodniki, celo sodelavci. Prav to je ena prvih razlik, ki jih ločuje od parov v nefunkcionalnih odnosih. Odobravanja, kot so: "Moj soprog je čudovit", "Moja žena je najboljša mama" in podobne opazke, pa naj bo partner zraven ali ne, res pomenijo veliko in zagotavljajo večjo povezanost ter bližino.« Samantha Rodman, psihologinja in strokovnjakinja za zmenke.

Ne glede na to, kako zaposleni so, si vzamejo čas drug za drugega

»Ljudje v zdravih razmerjih si redno vzamejo čas drug za drugega. Skupaj sprehajajo psa, skupaj se igrajo z otroki, skupaj gledajo priljubljene oddaje, skupaj pomivajo posodo. Karkoli, pomembno je, da so pogosto drug ob drugem.« Kurt Smith, terapevt, specializiran za pomoč moškim.

Skupaj se smejijo

»Vedno, zlasti pa v času, ko so zadeve težke, skušajo nanje pogledati s humorne plati. Čeprav so teme pogovora še tako resne, je vanje vselej mogoče vnesti vsaj malo vedrine. Ljudje, ki se skupaj smejijo, znajo uživati v življenju in v zdravem razmerju.« Marie Land, psihologinja.

Več pozornosti kot negativnim, namenjajo pozitivnim lastnostim partnerja

»Kot zakonski svetovalec velikokrat srečujem pare, ki tarnajo nad negativnimi lastnostmi partnerja. Pretirana pozornost slabim lastnostim jim zamegli pogled na vrline, ki jih ima vsak. Pari v srečnih razmerjih se ne osredotočajo na napake. Namesto tega več pozornosti namenjajo pozitivnim platem sočloveka in večkrat povedo, kako ga cenijo, kot, kaj jih pri njem moti.« Aaron Anderson, zakonski in družinski terapevt.

Večkrat se postavijo v kožo partnerja

»Empatija je ena od ključnih sestavin zdravega razmerja. Tisti, ki jo premorejo, lažje premagujejo nesoglasja in druge težave, ki se pojavljajo v odnosu. Z empatijo je namreč mogoče razumeti drugo stran, njene občutke ter tudi dejanja in besede. Stavek, kot je: "Ne strinjam se s teboj, vendar razumem, zakaj tako razmišljaš," je en tistih, ki izrazi nestrinjanje in hkrati spoštovanje do sočloveka.« Kari Carroll, zakonska terapevtka.

Vedno povedo, kdaj se nameravajo vrniti domov

»Največkrat spor v zvezi vznikne, ker se en od partnerjev ne počuti cenjenega in meni, da je zapostavljen ali manj vreden. Zlasti medtem, ko pogleduje na uro in čaka z večerjo. Preprost klic ali sporočilo: "Pozen bom, pridem malo kasneje," v partnerju zagotavlja občutke varnosti, prave vrednosti in sprejetosti.« Samantha Rodman.

Nikoli se ne nehajo spogledovati

»Drug z drugim, seveda. Tako ohranijo v zvezi igrivost, zabavo ter si hkrati z vsakim pogledom sporočajo, da se cenijo in še vedno privlačijo v enaki meri, kot na začetku zveze.« Aaron Anderson.

V sporih ostajajo dostojni

»Kar pomeni, da ti potekajo brez kričanja ter predvsem brez zmerljivk, obtoževanja in poniževanja. Sarkazma, zajedljivosti in boja za prevlado med njimi, ne glede na stopnjo jeze, ni.« Kurt Smith.

Ne kuhajo zamer, temveč oprostijo in gredo naprej

»Nestrinjanje ter konflikti ne pomenijo čustvene distance. Obnašanje po burni izmenjavi mnenj je tisto, ki jo na drugi strani lahko vnese v odnos. Partnerja v zdravem odnosu se znata opravičiti in obrniti novo stran. Znata uživati v družbi drug drugega, čeprav sta se še uro nazaj prepirala. « Marie Land.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kdor enkrat vara, vedno vara? Kaj pravi na to znanost ali pa 7 navad ljudi, ki jih prav nič ne vrže iz tira

Priporočamo tudi: Tako čudovito so prenovili hišo na italijanskem otoku Elba (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)