Za mame: 9 načinov za razvajanje … sebe

Tudi tedaj, ko komaj najdete čas za prho, poskrbite zase in za svoje udobje ter ugodje.

12.8.2018 ob 4:16

mama_oddih_razvajanje_otrok_zenska_dopust.jpg

"Moraš na vročo jogo," svetuje prijateljica, ki nima otrok. "V Indiji sem res uravnovesila svoje čakre," naznanja tašča, katere gnezdo je že dolgo prazno. "Si že poskusila masažo z vročimi kamni?" vas sprašuje sestrična, ki ji je družinsko življenje španska vas.

Niste, seveda ne, saj od tedaj, ko ste postali mama, včasih nimate časa niti, da bi se v miru oprhali. Kaj šele, da bi obiskovali tečaje joge ali spa centre. Skrb zase in za dobro počutje se je izgubila nekje med menjanjem pleničk, neprespanimi nočmi in pripravljanjem otroške hrane.

Pa vendar, čeprav se zdi nemogoče, to lahko spremenite. Devet odličnih načinov za razvajanje mamic niza portal Pure Wow.

Spanje je pred čiščenjem

Resnica: vedno bo prah, vedno bo umazano perilo in vedno bodo igrače po vsem stanovanju. Ne glede na to, kako pridno čistite in pospravljate. Zato nikoli časa, ko bi lahko počivali, ne namenjajte gospodinjskim opravilom. Kajti dober spanec je vendarle na prvem mestu. Kaj vam bo čisto in urejeno stanovanje, če boste utrujeni, razdražljivi, hkrati pa še pod višjim tveganjem za depresijo ter bolezni srca? Dovolite si nered in tedaj, ko počiva dete, počivajte tudi vi. Pa čeprav to pomeni, da boste v posteljo zvečer legli ob devetih in bo na kuhinjskem pultu ostala posoda.

Omejite si čas pred zasloni

To, da zrenje v zaslon telefona pred spanjem ni priporočljivo, že veste. Zato vsaj eno uro pred spanjem pozabite na računalnik, telefon in druge zaslone. Ti v spalnici nimajo česa iskati. Prav tako ne pri mizi med obroki.

Pozabite na mame, ob katerih se počutite nesposobni

V mislih imamo vse tiste, ki s svojimi objavami na družabnih profilih delujejo kot superženske, se nekaj dni po porodu ponašajo z izklesanimi mišicami in sodelujejo v nešteto društvih. Blokorajte jih. Takoj se boste počutili bolje.

Načrtujte večer v družbi

Prosite za varstvo mamo. Sestro. Najemite varuško. Včasih pojdite iz hiše. Sami ali s partnerjem, predvsem pa brez otrok. Dobite se s prijateljicami. Pojdite v kino. Počnite nekaj samo zase in za svojo dušo.

In včasih zavrnite povabilo

Nič ni narobe, če povabilu na druženje rečete ne, četudi to pomeni spremembo načrtov. Če bi bili raje, kot na izletu, na igrišču z otrokom ali bi mu raje, kot bi šli na večerno pijačo, brali pravljico, imate vso pravico ostati doma. Nikomur se vam ni treba opravičevati in nikomur ni treba pojasnjevati.

Jejte s svojega, ne otrokovega krožnika

Saj poznate tisto: na otroškem krožniku vedno stane nekaj hrane, ki roma v vaša usta. Prenehajte s tem. Za vraga, vzemite svoj krožnik in ga obložite v vam primernim in dostojnim obrokom.

Privoščite si masko za obraz

Na sebi jo imate lahko med tem, ko pripravljate sendviče ali sadno kašico.

Napišite seznam hvaležnosti

Se vam zdi, da vas nihče ne ceni tako, kot si zaslužite? Potem, ko dve uri iščete za otroke najboljše počitnice, vam ti navržejo, da niste tako zabavni, kot očka? Ne obremenjujte se z njihovimi besedami, raje v roke vzemite papir in svinčnik ter zapišite vse, za kar ste lahko hvaležni in za kar so drugi lahko hvaležni vam.

Uporabite sveče namesto električnih luči

Končno imate priložnost za večerno razvajanje v kadi, a v kopalnici je polno igrač, kahlica in umazano perilo, ob katerih se ne morete dodobra sprostiti. Trik? Namesto žarnice prižgite sveče. Učinkov bo več: vse v kopalnici bo manj opazno, mehka svetloba pa bo pobožala vaša čutila. Tista, ki jih voda ne doseže.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)