10 besed, ki jih starši nikoli ne bi smeli reči svojemu otroku

Besede bolijo prav tako, kot udarci, neprimerne puščajo globoke rane in obstajajo takšne, ki jih starši nikoli ne bi smeli reči otroku.

3.7.2018 ob 1:20

mama_otrok_vzgoja_pogovor_karanje_micna.jpg

Besede lahko pogrejejo ali ranijo srce. To ni nič novega. Največkrat pa se starši ne zavedajo, da imajo na videz nepomembne, drobne in neškodljive na samozavest otroka velik vpliv.

Res je, včasih vsakogar zanese in ne razmišlja o učinku izrečenega. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake, pomembno pa se je truditi ter ozavestiti morebitne posledice besed. In prepoznati pravo moč tistih, ki pogosto zdrsnejo z jezika ter se vsem, z negativnim vplivom, če je le mogoče, izogniti. Katerih deset otroška ušesa nikoli ne bi smela slišati, niza Your Tango.

  • Cmera,
  • izbirčnež,
  • boječka,
  • tarnavček,
  • ničvrednež,
  • problematičen otrok,
  • preobčutljivež,
  • kraljica drame,
  • brezbrižnež,
  • razvajenec.

Vse te označujejo osebo kot celoto in se ne nanašajo na kritiko določenega, neprimernega dejanja, prav to pa je lahko za otrokov zdrav razvoj usodno.

In čisto vse, kar z njimi starši izražajo, je mogoče povedati z veliko pozitivnejšo konotacijo. Če boste svojemu otroku denimo namesto, da je bojazljivček rekli, da lahko zbere pogum in se sooči z vsemi svojimi strahovi, pa naj bo to strah pred temo ali pred nastopom, boste s pozitivnim pristopom dvignili njegovo samozavest.

Otrok, ki vse vidi črno, ni tarnavček, temveč nekdo, ki mu je treba pojasniti, da za vsakim dežjem posije sonce. Tisti, ki se ne ozira na čustva drugih pa dete, ki se ne zaveda, da ima vsak občutke, ki jih drugi ne bi smeli zanemarjati. In naloga staršev je, da mu to pojasnijo.

Otrok, ki se pretirano odzove na dogodek ali situacijo ni kraljica drame, temveč bitje, ki potrebuje zagotovilo, da zadeve niso nikoli tako nepremagljive, kot se sprva zdi. Ničvrednež ni nihče, temveč ima vsaka oseba svojo vrednost in je zato neprecenljiva, razvajen otrok pa ni takšen zaradi sebe, ampak vedno več zahteva in pričakuje, ker so ga razvadili starši. Naloga teh je, da mu postavijo zdrave meje in mu pojasnijo, da bi moral vse, kar ima, ceniti ter se zavedati, da vsi nimajo takšne sreče.

Že Shakespeare je dejal, da je glas starša za otroka kot glas boga, saj so odrasli za mladež višja sila, po kateri se zgleduje in pri kateri išče varnost. Njihove neprimerne besede zato otroke najbolj bolijo in na drugi strani primerne najučinkoviteje pomirijo ter postavijo temelje za čustveno stabilne in samozavestne odrasle posameznike.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)