Če ima ločene starše, te bo ljubil(a) drugače

Izkušnje iz otroštva in ločitev staršev spremljajo tudi romantične zveze.

6.10.2018 ob 2:55

locitev_zveza_razmerje_ljubezen_fant_custva.jpg

Ločitev staršev nedvomno vpliva na otroke in zlasti, če jo spremljajo napetost, obtoževanja in zamere, na njihovem doživljanju odnosov pusti pečat. Neprijetni spomini in slabe izkušnje tiste iz razbitih družin spremljajo tudi tedaj, ko osnujejo svoje romantične zveze. Zato posamezniki, ki so odraščali v njih, ljubijo drugače. Takšen je njihov način.

So izjemno zaščitniški
Velikokrat so bili v otroštvu izpostavljeni situacijam, v katerih so nekoga morali ščititi ter varovati pred tem, da bi jih drugi prizadel. Zato so tudi tedaj, ko zapustijo toksično okolje in spoznajo svojo sorodno dušo, izjemno zaščitniški do svoje ljubezni. Vedno z enim očesom oprezajo, če ni morda nekje nekdo, ki bi jo lahko prizadel. Res je, s tem včasih malo pretiravajo, a v resnici si ne morejo pomagati.

Potrebujejo čas
Običajno preteče veliko vode, preden se ob nekom res sprostijo in so pripravljeni osnovati zvezo. Če se torej povsem odprejo, zagotovo mislijo resno in pričakujejo od druge strani popolno predanost.

S čustvi niso najboljši
Seveda se trudijo postati čustveno inteligentni, pa vendar so v otroštvu in najstniških letih pogosto skrivali svoje resnične občutke in jih zato tudi ko odrastejo, težko izrazijo. Ali jih izrazijo na povsem neprimerne načine, česar se velikokrat prepozno zavedo.

Imajo težave z zaupanjem
Glede tega dvomov ne prenesejo in so zato sprva na moč previdni. Nič osebnega, a v preteklosti jih je razočaralo veliko tistih, ki so jim bili najbližji in nočejo še enkrat okusiti vseh bolečin, ki so jim bile zadane v otroštvu. 

Zato jim je mogoče zaupati
Vedo, kako izdaja lahko prizadene, zato se trudijo, da nikoli ne bi bili tisti, ki bi izrabili zaupanje sočloveka.

Ne zgolj ljubezni, premorejo tudi veliko sočutja
Zaradi v otroštvu in mladosti preživetih bolečin, so sočutni in razumejo stisko bližnjih. Znajo jo ublažiti s pravo besedo, nasvetom ter objemi in poljubi.

Ljubezni ne izpovedo tako pogosto, kot bi si želeli
Ne samo zato, ker težko izražajo svoja čustva, temveč tudi zato, ker se zavedajo tako močnega pomena teh besed, kot dejstva, da jih mnogi zlorabljajo. Hkrati so to besede, ki  v njih prebudijo veliko neprijetnih spominov in jim zato gredo le težko z jezika.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)