2 najdragocenejši darili, ki ju oče lahko da svoji hčerki

Obstaja nekaj brezčasnega in brezplačnega, kar bi svoji hčerki moral podariti vsak oče.

1.7.2018 ob 3:47

oce_hci_obala_micna.jpg

Živimo v svetu, kjer odnose med člani družine vse pogosteje pogojujejo in določajo materialne dobrine in tisti darovi, ki resnično nekaj pomenijo, ostanejo spregledani, zapostavljeni, pozabljeni.

A za prava darila, ki zagotavljajo odlično popotnico za vse življenje, ni treba odšteti niti evra. Tudi ko gre za odnos oče-hči. Kaj bi svoji mali deklici, ki bo nekoč zrasla v veliko dekle in odrasla v žensko, moral podariti vsak oče, svetuje Your Tango.

Prvi dar

Najdragocenejše darilo, ki ga oče lahko podari svoji hčerki, je sposobnost ozavestiti kvalitete, ki presegajo njeno zunanjo lepoto. Povedati ji, zakaj je v njegovih očeh posebna. Izpostaviti lastnosti, zaradi katerih je drugačna od vseh ostalih, tiste, ki jo določajo sedaj in jo bodo tedaj, ko bo zakorakala v širni svet. Kvalitete, zaradi katerih se bo cenila sama in jo bodo spoštovali drugi, ki ji bodo pomagale zgraditi zdravo samozavest in zaradi katerih jo bodo vsi, ne glede na odnos, v katerega bo z njimi vpeta, vedno cenili.

Katere so tiste lastnosti, ki bi jih on moral izpostaviti in kateri so občutki, ki bi jih moral oče zagotoviti hčerki?

  • Njeno sočutje.
  • Sijaj v očeh, ko se smeji.
  • Občutek za pravičnost.
  • Smisel za humor.
  • Moč, ki jo premore v sebi in ji pomaga skozi težke čase.
  • Vera vase, odprtost ter sprejemanje tistega, česar ne pozna, saj ji to pomaga pri osebnosti rasti.
  • Zavest, da lahko postane tisto, kar si želi in lahko počne vse, kar ji prinaša veselje.
  • Občutek čustvene varnosti in zagotovilo, da bo kot oče, ne glede na vse, vedno ob njej.
  • Zavest, da smo vsi ljudje, da imamo vsi svoje napake, zaradi katerih se ne smemo obsojati in ne obsojati drugih.
  • Občutek, da je za njegovo srečo dovolj zgolj to, da ona obstaja. 

To so le nekatere postavke, ki bi jim oče v odnosu s hčerko moral namenjati pozornost in ji tako podariti odlično popotnico za celo življenje.

Drugi dar

Drugo najpomembnejše darilo očeta svoji hčerki je s svojim zgledom privzgojiti ji sposobnost prepoznati moškega, ki jo bo cenil in spoštoval.

Drži, da bi moralo biti spoštovanje sestavina vseh odnosov, v katere bo kot odrasla oseba vključena, a prav romantični je tisti, kjer je ta ključnega pomena. Če v zvezi ne čuti spoštovanja, je v njej z napačnim. Na to pa nikoli ne bi smela pristati.

Zakaj sta ti dve njegovi darili tako pomembni?

Ker jih odraščajoči deklici ne more podariti nihče drug. Kajti oče je tisti, ki opredeljuje njene odnose z nasprotnim spolom. On lahko s svojim zgledom, dejanji in besedami postavi osnovo, s pomočjo katere bo lahko ločevala med dobrimi in slabimi moškimi, med dorbimi in slabimi ljudmi.

Victoria Secundo v svoji knjigi Ženske in njihovi očetje: Seksualni in romantični vpliv prvega moškega v življenju (Women and Their Fathers: The Sexual and Romantic Impact of the First Man in Your Life) opozarja na razliko med hčerkami, ki so odraščale ob odsotnih in čustveno nedostopnih očetih ter tistimi, ki so imele s svojimi v času odraščanja globljo povezavo. Kot je zapisala avtorica, ženske iz prve skupine v intimnih odnosih težko vzpostavijo zaupanje in se nikoli povsem ne predajo, saj se vedno trudijo sebe zavarovati in zaščititi pred tem, da bi bile ranjene ali prizadete.

Nedostopen in odsoten oče prav tako vpliva na samozavest hčerke, ki je v tem primeru občutno nižja, saj v primarni družini od moškega, ki naj bi ji bil v zgled in oporo, ni dobila občutka, da je cenjena.

Vsi smo ljudje

Res je, nepošteno je obsojati očete, ki so odstotni zaradi objektivnih okoliščin, denimo dela in zato v vzgojo hčerke ne morejo vlagati primerne količine energije. A pomembno je, da ima ona občutek, da ji je pripravljen po svojih močeh pomagati ter ji stati ob strani.

Starševstvo ni lahka naloga in natančnih navodil, kako pravilno vzgajati svoj podmladek, da bi se ta dobro znašel v širnem svetu, ni. Vsi starši počnejo napake, vsak se iz dneva v dan uči in nesmiselno je težiti k popolnosti. Ne gre pa brez pristne ljubezni in sprejemanja bitja, ki odrašča v veliko, samostojno in samozavestno žensko.

Ni treba biti popoln, da bi jih lahko podarili dva najpomembnejša darova. Pomembno je le, da jih hči od očeta v času odraščanja prejme. Kajti podari jih lahko le on in nihče drug.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)