Ne le gripe in prehlada, nalezete se lahko tudi tega

To, da se lahko nalezete virusnih okužb, že veste, a seznam vsega, kar je nalezljivo, je veliko daljši.

13.4.2019 ob 4:01

zenska_mesto_prehlad_robcek_micna.jpg

Ko nekdo v vaši bližini kiha ali kašlja, se mu raje izognete. Kajti dobro veste, da se prehlada lahko hitro nalezete. A nista le prehlad in gripa tista, ki se prenašata s človeka na človeka.

Readers Digest niza še druge nalezljive stvari. Nekatere od njih vas bodo zagotovo presenetile.

1 Izbire jedi

S prijatelji sedite v restavraciji, natakar vam prinese jedilnike in vsak se poglobi vanje. A izbira posameznika ni odvisna le od njegovega okusa temveč tudi od tega, kaj naročajo drugi.

Gostje za isto mizo pogosto naročajo jedi, ki se po prehranski vrednosti skladajo z naročilom ostalih. Tako imajo večji občutek pripadnosti in so pri skupnem obroku srečnejši, so dokazali na univerzi Illinois.

Zato, če pazite na vitko linijo poskrbite, da boste prvi naročili vi. Da ne bi zapadli v skušnjavo.


2 Negativnih misli

Na francoski univerzi Notre Dame so ugotovili, da so negativne misli zelo nalezljive.

Novopečene študente so namestili z naključnimi sostanovalci in prišli do zaključka, da so tisti, katerih cimri so bili negativno nastrojeni, po treh mesecih takšni postali tudi sami.


3 Sreče

A na drugi strani so tudi pozitivni občutki nalezljivi, kar so dokazali strokovnjaki z univerz Harvard in Kalifornija.

Ti so v svoje delo vključili 5000 posameznikov in povzeli, da se ob srečnih prijateljih občutki sreče povečajo za 25 odstotkov, ob srečnih sosedih pa kar za 34 odstotkov.

V tej isti študiji se je izkazalo še, da povečanje dohodka za 5000 dolarjev letno občutke sreče poveča za dva odstotka.

Kar pomeni, da sreča prijatelja ali soseda na srečo posameznika vpliva znatneje, kot večji kupček denarja.

druzba_prijatelji_smeh_micna.jpg

4 Opuščanja kajenja

Ista poizvedba se je poglobila v še en fenomen. In sicer je dokazala, da je nalezljivo tudi odvajanje od kajenja. Kadar se tej razvadi odpove tesen prijatelj ali član družine, je za 36 odstotkov večja verjetnost, da se boste za ta korak odločili tudi sami. Če seveda kadite.


5 Stresa

Možgani zlahka zaznajo napetost sočloveka in posledično začno sproščati več hormona kortizola. In ne, ni treba, da ste z nekom, ki je pod stresom, v istem prostoru. Ta je nalezljiv tudi preko socialnih medijev, kratkih sporočil ali pogovorov po telefonu.

zenska_pisarna_stres_micna.jpg

5 Srbenja

Zagotovo ste opazili, da kadar se praska nekdo v vaši bližini, srbenje občutite tudi sami. Ne, niste edini. V publikaciji Science so objavili študijo v kateri so strokovnjaki dokazali, da se miške, ki so v družbi z živalicami, ki se praskajo, začno praskati tudi same. In to celo intenzivneje kot tiste, ki so z dejanjem začele prve.


6 Želje po novih stvareh

Ni naključje, da tedaj, ko začne sosed razmišljati o novem avtomobilu, tudi sami pomislite na to, da bi bil čas za menjavo. Leta 2012 so v časopisu Journal of Neuroscience objavili rezultate raziskave, v kateri so sodelujoči predmetom pripisali večjo vrednost, kadar si jih je želel tudi nekdo drug.

"Ljudje se stalno primerjamo in vrednotimo po tem, koliko in kaj imamo v primerjavi z drugimi. Zato ta fenomen ni presenetljiv, čeprav bi ga lahko poimenovali kar zavist," je povedala psihologinja Elizabeth Lombardo in dodala, da je sosedova trava pač vselej bolj zelena.

zenska_avto_telefon_selfi_micna.jpg

8 Hujšanja

V časopisu Obesity so objavili rezultate raziskave, ki je prišla do zaključka, da ljudje veliko lažje hujšajo, kadar jim je nekdo za dober zgled. Prav zato so partnerji, ki se za ta korak odločijo skupaj, pri svoji nameri uspešnejši v primerjavi s tistimi, kjer hujša le en.


9 Ločitve

Ta pa je zanimiva: leta 2013 opravljena študija je dokazala, da je pri parih, katerih tesni prijatelji ali družinski člani se ločijo, za 75 odstotkov višja možnost, da bodo te izkušnje deležni tudi sami v primerjavi s tistimi, katerih bližnji prijatelji uspejo ohraniti zakon.

kladico_sodisce_prstani_srce_locitev_micna.jpg

10 Osamljenosti

Še ena zanimivost: tudi osamljenost je lahko nalezljiva, kar je dokazala raziskava, objavljena v publikaciji Journal of Personality and Social Psychology. Z njeno pomočjo so znanveniki dokazali, da kadar je nekdo v skupini osamljen, ti občutki kmalu začno prevevati tudi druge.


11 Čustvenih in telesnih odzivov

Kihanje, zehanje, kolcanje, smejanje, jokanje, celo bruhanje. Vsi ti so nalezljivi.

"Zehanje je najbolj nalezljivo. Če vidite nekoga ki zeha, če ga samo slišite ali če o tem le berete, je velika verjetnost, da boste zehati začeli tudi sami," je povedal psiholog Robert R. Provine.

"Ljudje imamo čredni nagon, čeprav tega velikokrat nočemo priznati. Vsi ti odzivi imajo evolucijsko prednost: vzajemni smeh krepi povezavo, prav tako jok. Praskanje, kadar se praska nekdo drug, je nekakšen obrambni mehanizem (tisto, kar draži njegovo kožo, se bo preneslo tudi name), zehanje je pračloveku služilo kot prenašanje sporočila, da je čas za spanje. Skratka, ljudje še vedno nosimo v sebi tisto, kar so nam zapustili daljni predniki," je ta fenomen pojasnil psiholog.

zenska_utrujena_zehanje_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se vam lasje hitro zmastijo ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: V Ljubljani zdaj lahko prespite v spalni kapsuli (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)