Najdaljše kolcanje je trajalo kar 68 let (in druga zanimiva dejstva o kolcanju)

Kolcanje je zanimiv in dokaj neraziskan fenomen, o katerem pa je vendarle znanih nekaj zanimivih dejstev.

24.3.2019 ob 5:11

zenska_zadrega_micna.jpg

Kolcanje je lahko zelo nadležno. Zlasti, kadar se nenadoma pojavi v povsem neprimernem trenutku. Čeprav je dokaj pogosto, znanstveniki še vedno niso našli natančnega pojasnila, zakaj se do njega pride in kako ga je mogoče preprečiti. 

S fizičnega vidika je kolcanje posledica sunkovitega krča trebušne prepone, ki sproži refleks mišic grla, da manj kot za desetinko sekunde pozneje zaprejo sapnik. Zvok, ki kolcanje spremlja, nastane zaradi zapiranja sapnika in razpiranja glasilk tedaj, ko do njih pride vdihnjen zrak.

Kakšen je namen kolcanja ostaja neodgovorjeno vprašanje, obstaja pa v povezavi s njim nekaj zanimivih dejstev, ki jih izpostavlja Insider.

Strokovni termin za kolcanje je singultus

Termin izhaja iz latinske besede singult, ki pomeni lovljenje zraka med ihtenjem.


Kolcanje lahko sprožita tudi sprememba temperature in stres

Čeprav se zdi, da se kolcanje pojavi brez očitnega razloga, obstajajo dejavniki, ki povečujejo možnost zanj.

Kot navajajo strokovnjaki univerze Harvard, je lahko posledica močnih čustev, tako navdušenja kot strahu in stresa, vzrok zanj je lahko kajenje ali nagla sprememba zunanje temperature.

Prav tako se včasih pojavi po preobilnem obroku ali po pretiravanju z alkoholom. Neredko je posledica smeha ali prevelike količine zraka v želodcu.


Kronično kolcanje je lahko znak bolezni

Pri večini se kolcanje po nekaj minutah umiri in ne prinaša razloga za skrb. Obstajajo pa tudi primeri, ko vztraja dneve, tedne in celo leta.

Gre za kronično kolcanje, ki lahko nakazuje na nekatera zdravstvena stanja, denimo na vnetje trebušne slinavke, nosečnost, razdražen mehur, raka jeter ali hepatitis. Lahko je posledica pljučnice, bolezni prebavil ali alkoholizma. Ker je seznam dokaj dolg, se je ob pogostih težavah s kolcanjem pametno obrniti na zdravnika.


Kolcanje je mogoče ublažiti z zdravili

Obstajajo nekateri načini, s katerimi naj bi bilo mogoče ublažiti kolcanje: zadrževanje sape, dihanje v vrečko ali zamašitev ušes. V skrajnih promerih zdravniki v ta namen pripisujejo zdravila.

Kot je leta 2011 povzel kolegij družinskih psihiatrov iz Kanade, so za zdravljenje kolcanja pogosto predpisani antipsihotiki, med njimi klorpromazin, ki je edina s strani FDA priznana učinkovina za blaženje te tegobe.


Najdaljše zabeleženo kolcanje je trajalo od leta 1922 do 1990

Poročanju BBC-ja je domačin iz Iowe kolcal kar celih 68 let. Po pripovedovanjih se je kolcanje pojavilo, ko je hotel stehtati psa. Spočetka je kolcnil 40-krat na minuto, kasneje se je kolcanje umirilo na 20- krat v minuti.


Otroci kolcajo že v maternici

Otrok v maternici lahko kolca v drugem ali tretjem tromesečju nosečnosti. Zdravniki ne vedo natančno, zakaj do tega pride, verjamejo pa, da je povezano z razvojem pljuč še nerojenega otroka.


Kolcajo tudi živali

Tako kot ljudje, kolcajo tudi živali. In to iz enakih fizičnih razlogov: prihaja do hitrega krčenja trebušne prepone, se pa zvoki pri živalih razlikujejo glede na vrsto. Kolcanje pri muckah je denimo tiho, medtem ko je pri konjih lahko zelo glasno.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zlomljeno srce je lahko tako usodno kot srčna kap ali pa Že poznate ta poklic? Spoznajte dekle, ki stoji za izložbami trgovin

Priporočamo tudi: VIDEO: Božanski špageti s parmezanom in česnom (jed iz petih sestavin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)