Dejstva o mozoljih na zadnjici

Za začetek: v bistvu niso mozolji.

5.2.2018 ob 6:10

zadnjica_micna.jpg

Mozolji na zadnjici. Neprijetna zadeva. Kot da s tistimi na obrazu nimate dovolj preglavic, se morajo pojaviti še na zadnji plati. Gre za srbeče, rdeče zatrdline na skritem delu telesa. Res je, niso tako opazne kot akne na čelu ali bradi, kar pa ne pomeni, da ste jih veseli. In tudi ne, da pozitivno vplivajo na vašo samozavest. Zagotovo bi se jih še pred sezono kopalk radi znebili, torej jih morate najprej spoznati. Ključnih pet dejstev o teh nadlogah niza britanska izdaja Cosmopolitana.

V resnici niso mozolji

Morda to ne bo nikakršna tolažba, a mozolji na zadnjici v bistvu niso mozolji. Akne nastanejo, ko se zamašene pore napolnijo z odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami, tiste zatrdline, ki se pojavijo na zadnji plati, pa so v bistvu vneti lasni mešički.

"Najpogosteje izbruhnejo zaradi bakterijske ali glivične okužbe lasnega mešička," pojasnjuje Rhonda Klein, dermatologinja iz Connecticuta. "Res je, niso prijetni, vendar gre za dokaj običajen pojav."

Ne smete jih stiskati

Ne glede na to, kako mamljivo se zdi, stiskanje in praskanje omenjenih tvorb nikoli ni dobra ideja. S tem se namreč vnetje še poslabša, težava pa postane vidnejša in neprijetnejša.

Vlažna oblačila po vadbi zadeve poslabšajo

Umetni materiali in vlažno spodnje perilo ustvarjajo idealno okolje za pretirano razmnoževanje glivic in bakteriji, zato se takoj po vadbi oprhajte in preoblecite v suha oblačila.

"V ozka športna oblačila se ujame znoj in kadar je koža dolgo v stiku z njim, so kožne težave na zadnjici izrazitejše in težje premagljive," opozarja Kachiu Lee, profesor dermatologije na univerzi Brown.

Prav tako pred vsako vadbo obrišite telovadno opremo, zlasti tisto, na kateri med aktivnostjo sedite. "Tudi podloge za jogo, telovadne žoge in drugi pripomočki so polni bakteriji, ki se ob uporabi prenesejo na vaša oblačila in od tam na kožo, kjer zadeve poslabšajo," dodaja Lee.

PREBERITE še // Sedem krivcev za mozolje, na katere nikoli ne pomislimo

Čim pogosteje nosite udobna oblačila

Ozke kavbojke, pajkice in pretesno spodnje perilo ob stiku s kožo povzročajo trenje, s tem prihaja do draženja lasnih mešičkov. "Konstantno trenje, ki je posledica preozkih oblačil, lahko izzove nastanek vnetja, ki spominja na mozolje," opozarja Kleinova. Zato raje čim pogosteje nosite udobna, zračna oblačila. Saj veste, za zdravje gre.

Izdelki proti aknam lahko pomagajo

Običajno neprijetne tvorbe na zadnji plati izginejo same, lahko pa proces celjenja malo pospešite. Dobra novica: čeprav ne gre za mozolje, pomagajo izdelki, s katerimi premagujete akne na obrazu.

Kleinova priporoča uporabo čistilnih preparatov, ki vsebujejo benzoil peroksid. Ti zaviralno vplivajo na razmnoževanje bakteriji in pomorijo že prisotne. V kolikor ne bodo v pomoč, se posvetujte z dermatologom, ki vam bo predpisal lokalni antibiotik.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)