Kaj se v resnici skriva v mozoljih

Zadeve so dokaj odvratne.

17.10.2017 ob 4:55

mozolj.jpg

Najbrž si že kdaj videla kakšen posnetek, na katerem nekdo s pomočjo svetovnega spleta širokemu občinstvu razkriva, kako stiska svoj mozolj. Priznati moraš, da je to odvratno. In pika.

In četudi med zavzete privržence takšnega početja ne sodiš, te morda zanima, kaj sploh je v tistemu, kar pride iz mozolja. Iz česa so izdajalci nečiste kože sestavljeni?

Zdi se, da je notranjost v največji meri pogojena z vrsto mozolja. Kaj se torej skriva v posamičnih?

Več zanimivih dejstev najdeš na Facebooku.

Ogrci

Črni in beli ogrci so v resnici zamašene kožne pore. Sestavljeni so iz odmrlih celic kože, ki se vedno luščijo, bakterij propionibacterium acnes (ki živijo na tvoji koži), in sebuma (kožne maščobe, ki jo izločajo drobne žleze v tvojih porah).

Večina sicer meni, da ogrci počrnijo zaradi umazanije, vendar to ne drži. Kot pojasnjujejo na ameriškemu nacionalnemu inštitutu za zdravje, se črno obarvajo zaradi stika s kisikom.

Pri belih ogrcih mešanica prej omenjenih sestavin ostane pod kožo in ne pride v stik z zrakom. Pri črnih ogrcih "zamašek" prodre na površje kože, kjer pride v stik s kisikom in zato počrni.

Papule in pastule

Papule in pastule nastanejo ob vnetju zamašenih por.

Včasih zamašene pore v tolikšni meri izzovejo telo, da vanje pošlje bela krvna telesca, zaveznice imunskega sistema, s tem  pride do vnetja, ki se odraža v rdeči in boleči kožni tvorbi. 

Papule so zaprta, rdeča in na dotik boleča vnetja, pastule pa večina imenuje preprosto mozolj: rdeče vnetje z belo-rumeno sredico. In tisto, kar tedaj, ko se pojavi, iztisneš iz njega, so v resnici odmrla bela krvna telesca.

Ciste in noduli

Gre za najbolj bolečo in trdovratno obliko aken, ki v resnici niso nič drugega, kot agresivnejše in trdovratnejše papule in pastule, katere nastanejo globlje pod kožo, pojasnjujejo na ameriški dermatološki akademiji. 

Zakaj stiskanje mozoljev ni dobra ideja

Večina strokovnjakov, vključno tisti z ameriške dermatološke akademije se strinja, da bi morali stiskanje mozoljev vedno prepuščati dermatologom, ki s primernimi pripomočki in postopki odpravijo in pozdravijo kožne poškodbe.

Kajti bakterije, ki so sicer prisotne na tvojih rokah, ob stiskanju teh tegob pridejo v stik s poškodovano kožo ter izzovejo resnejša vnetja in vse skupaj samo še poslabšajo. Poleg tega lahko zaradi napačnega pristopa na koži ostanejo trajne poškodbe in brazgotine.

Če ti misel na dermatologa ne diši,  bodi potrpežljiva. Prede se lotiš mozolja, dobro umij roke, z robčkom iztisni vsebino, jo previdno odstrani in oteklino ublaži z ledom, kožo pa neguj s primernimi preparati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)