Sedem krivcev za mozolje, na katere morda ne pomisliš

Če se sprašujete, zakaj vaša koža dobesedno cveti.

10.8.2017 ob 10:35

mozolji_ThinkstockPhotos-827750140.jpg

Želja vsake slehernice je, da bi se z najstništvom težave z mozolji končale. Na žalost temu ni vedno tako in koža velikokrat cveti tudi, ko že zakorakate v dvajseta, trideseta leta. Kje tičijo vzroki za to? Manj znane razloge za pogoste izbruhe aken tedaj, ko je puberteta že bolj ali manj daleč za vami, niza dermatolog Sharad Paul.

Več koristnih informaciji najdete na Facebooku.  

Vaša jutranja kava

Če je v njej malo mleka, je kaj lahko to to. Paul pri tem navaja leta 2005 izvedeno študijo univerze Harvard, ki je odkrila tesno povezavo med aknami in uživanjem mleka ter mlečnih izdelkov. Zlasti posnetega mleka. "Sir in jogurti na kožo niso imeli tolikšnega negativnega vpliva. Najbrž zato, ker gre za fermentirana živila," meni dermatolog.

Kavi dodajajte rastlinska mleka in pozdravite čistejšo kožo.

PREBERITE še // Težav po puberteti še ni konec

Vaš smoothie po službi

A le, če so v njem beljakovine iz sirotke iz vrst albuminov in globulinov. Kot so dokazali na brazilski univerzi Paraíba, uživanje teh beljakovin v napitkih in dodajanje proteinskih nadomestkov, ki jih vsebujejo, lahko povzroči izbruh aken.

Obstaja veliko rastlinskih virov, ki bodo v smoothiju prav tako zagotovili beljakovine, hkrati pa poskrbeli še za lepo kožo.

Vaša služba

Najbrž ste že opazili, da je v stresnih dneh koža bolj problematična. Vse skupaj se zdi kot kruta šala, a v resnici so znanstveniki dokazali povezanost med stresom in aknami. Glede na študijo univerze Wake Forest je namreč stresni hormon kortizol odgovoren za nečisto polt.

Rešitev: sproščanje, meditacija, joga in druge tehnike, s katerimi je mogoče obvladati stres.

PREBERITE še // Kaj se v telesu dogaja po tridesetem letu?

Vaša dieta

Sedaj že veste, da mleko in beljakovine iz sirotke lahko vplivajo na pojav aken. Kaj pa bi morali jesti za lepšo kožo? Po zagotovilih Paula in podatkih študije italijanskega raziskovalnega centra GISED, lahko uživanje rib znižuje tveganje za nastanek mozoljev.

Zasluge za to gre pripisati ribjemu olju. To blaži vnetne procese v telesu in koži, ki imajo za posledico med drugim tudi nečisto polt.

Vaša sladkosnednost

Še ena neprijetna novica za vse ljubitelje slaščic. Prej omenjena italijanska študija je našla povezavo tudi med aknami in hrano z visokim glikemičnim indeksom živil. Torej tisto, v kateri so bogato zastopani sladkor in bela moka: kolački, piškoti, tortice ter podobne dobrote.

Pozabite na večerno sladkanje z njim. V prid lepe kože.

Vaša teža

Ta ista študija je prav tako odkrila, da je pri ženskah, z višjim indeksom telesne mase, večje tveganje za aknasto kožo. Razlaga: tiste, ki imajo težave s kilogrami, so pogosteje žrtve policističnih jajčnikov, ki spodbujajo neravnovesje hormonov, s tem pa negativno vplivajo na kožo. "A četudi policistični jajčniki niso prisotni, je pri ženskah z višjim ITM-jem tveganje za akne višje, kot pri onih, ki vzdržujejo primerno telesno težo," dodaja Paul.

PREBERITE še // Po tridesetem obvezna nega kože

Vaše kadilske navade

Resnično upamo, da ne kadite, a če vendarle ne morete brez cigaret nizamo še en razlog, da prenehate s to razvado. Študija italijanskega dermatološkega inštituta San Gallicano iz Rima je našla jasno povezavo med kajenjem in aknami v odrasli dobi.

Torej se poslovite od cigaret. Vaše T področje vam bo hvaležno.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)