Mozoljčki na zadnjici: Zakaj nastanejo in kako se jih znebiti

Da bo koža tam res gladka in zapeljiva.

6.7.2017 ob 8:35

mozoljcki_jakob-owens-208999.jpg

Niste zadovoljni s svojo zadnjo platjo, saj koža na njej ni povsem gladka, temveč prekrita z drobnimi mozoljčki, ki jih je v kopalkah in drugih poletnih krpicah težko skriti?

Izboklinice so v bistvu posledica površinske bakterijske okužbe lasnega mešička v koži, imenovane folikulitis, do katere praviloma pride zaradi pogostega sedenja, nošenja preozkih oblačil in zlasti vadbe v oblačilih, v katerih koža ne more dihati. Težava je res trdovratna, a ne nepremagljiva. Poglejte torej, kako jo odpraviti.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.  

Zadnjico prhajte z vročo vodo

Toplota in vlaga odpirata pore ter spodbujata čiščenje polti. Tedaj, ko voda teče po vašem telesu, z milom in rokavico za prhanje koži privoščite piling. Ta bo odstranil tako odmrle celice, kot tudi bakterije, ki so v prvi vrsti krive za nevšečnost.

PREBERITE še // Težav po puberteti ni konec

Po prhanju uporabite preparate z benzoil peroksidom

Benzoil peroksid (benzoyl peroxide) uničuje bakterije, ki povzročajo akne ter deluje tudi protivnetno. Priporočljiva je uporaba kreme s to snovjo, po prhanju jo enkrat na dan v tankem sloju nanesite na kožo. Najbolje pred spanjem.

zadnjica.jpg

Pomaga salicilna kislina

Če je prej omenjena komponenta za vas  preagresivna, uporabljajte izdelke s salicilno kislino. Nekajkrat na teden z njimi očistite kožo. Salicilna kislina odmaši kožne pore ter dezinficira polt, s tem pa odpravi vnetja, katerih posledica so drobni mozoljčki. Uporabite lahko čistilni tonik, s katerim sicer čistite problematično kožo obraza.

Uporabljajte losjon z mlečno kislino

Po temeljitem čiščenju je treba kožo navlažiti, vendar na problematični zadnjici ne uporabljajte običajnih losjonov, ki pore zaprejo in stanje še poslabšajo. Izberite takšne z mlečno kislino. Ti nežno odstranjujejo odmrle celice, kožo navlažijo, jo nahranijo ter ne zamašijo por.

PREBERITE še // Kako premagati še tako trdovraten mozolj

Po vadbi se vedno oprhajte

Vlažna oblačila ob stiku s kožo spodbujajo vnetja in v njih mozoljčki na zadnji plati kar izbruhnejo. Zato se takoj po vadbi oprhajte in oblecite suho spodnje perilo. Priporočljivo je po kopanju obleči suhe kopalke, spodnje perilo pa naj bo iz naravnih in zračnih materialov. Tveganje za nečisto kožo in za izdajalske mozoljčke na zadnjici bo tako manjše.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash, Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)