Vprašaj Mično: Ali mi čokolada povzroča mozolje

Bralka se sprašuje, ali je čokolada kriva za mozolje.

13.10.2016 ob 6:30

mozolji_shutterstock_416231785.jpg

V naši rubriki Vprašaj Mično vam bomo vse novinarke Mične odgovorile na vaše vprašanje in tako boste lahko na svojo dilemo dobile pet različnih odgovorov.

Na naš naslov smo prejele vprašanje bralke, ki se sooča z mozolji, pri tem pa zagotovo ni edina. Sara se sprašuje, če so lahko mozolji posledica čokolade, ki se ji težko upre. »Zelo rada jem čokolado, a zdi se mi, da mi povzroča veliko mozoljev. Poskusila sem že veliko mask za obraz, ki pa mi ne pomagajo. Sem veliko pod stresom, čokoladi sem že skušala, kar pa mi ni ravno uspevalo. Sicer z njo nisem obsedena ampak kakšen košček mi sem in tja zapaše,« piše Sara in nas sprašuje, kaj naj naredi.

Mične odgovarjamo:

Katarina: Minilo bo, boš videla

Veš kaj, nobeno pretiravanje ni dobro! Če ne poješ ravno cele čokolade vsak dan, potem se koščku ali dvema nima smisla odpovedovati, ker bo sicer skušnjava samo še večja. Glede same kože pa drži, da tudi stres povzroča mozolje, prav tako hormoni in seveda tudi napačna prehrana in nečistoče. Natančno si umij obraz zjutraj in zvečer, čim manj stiskaj in packaj po obrazu in jej čim več sveže hrane, s čokolado pa vseeno ne pretiravaj. Bo minilo, boš videla!

Pia: 70 odstotna za hude čase

Joj, kako razumem tvojo »obsedenost« s čokolado. Če si ugotovila, da ti mozolje povzroča čokolada, potem ti noben preparat verjetno ne bo pomagal. Edina prava rešitev je, da se ogneš čokoladi. Ja, vem, težko je. Zame je zato edina rešitev, da je enostavno ne kupim več. Prvi teden bo hudo, a se boš hitro navadila. Za hude čase pa imej pripravljeno tisto s 70 odstotnim deležem kakava. Po enem koščku te bo minilo. No, vsaj pri meni je tako.

Daša: Čistoča je ključna

Draga Sara, ker nisi navedla svoje starosti, a praviš, da si veliko pod stresom, lahko le predvidevam, da ti tega povzroča služba ali študij, torej nisi več v obdobju najstništva, ko hormoni pač naredijo svoje in se posledice kažejo tudi na koži. Tako pa misliš, da je za mozoljčke kriva čokolada. Če z njo ne pretiravaš, si lahko še naprej privoščiš kakšen košček. Bolj kot v čokoladi, je problem razdražene kože v neustrezni higieni. Ta je bistvena za zdravo in lepo kožo. Si res vsak večer odstraniš ličila in umiješ obraz? Nikoli si ne smemo dovoliti, da bi šle spat s slojem pudra na obrazu, pa tudi, če ličil ne uporabljamo, moramo kožo očistiti vseh delcev, ki se čez dan nabirajo na naši nežni koži. Sama prisegam na miceralno vodo! Priporočam.

Mateja: Kako pogosto se dotikaš obraza?

Če imaš rada čokolado, potem boš vesela dejstva, da trdnih znanstvenih dokazov, da res povzroča mozolje, ni. Nasprotno, zlasti temna čokolada je zdrava, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki na naše telo vplivajo pozitivno. Kar torej zadeva mozolje, razlog najbrž tiči drugje. Ne vem sicer, koliko si stara, ampak hormoni so eni glavnih krivcev. Potem pa so še umazane roke. Kako pogosto so na tvojem obrazu? Bakterije so prav tako ene od nadlog, ki povzročajo mozolje. Tudi tiste, ki na tvoj obraz pridejo z las.

Svetujem ti torej, da čim bolj dosledno skrbiš za čisto kožo, da mozolje, ki nastanejo pustiš pri miru, da si lase, če imaš dolge, počešeš nazaj, stres pa premagaš z dolgim sprehodom, pogovorom s prijateljico ali ob kakšnem drugem hobiju.

Kakšen košček, (ampak res košček ) zlasti temne čokolade si pa le privošči. Če z njo ne boš pretiravala, ti zagotovo ne bo škodovala.

Maja: Prijateljica, ki nas lahko tolaži ali pa spravlja v težave

Pozdravljena Sara!

Oh, čokolada. Jaz jo razumem kot tisto najboljšo prijateljico, ki te pogosto spravi v težave, a hkrati tudi v dobro voljo. Čokolado so skozi leta obtožili že marsičesa, od tega, da dela mozoljčke, da o kalorijah ne govorimo, a če jo imamo vsi tako radi in nas za trenutek potolaži, že ne more biti tako slaba, kajne? Če ti zapaše kakšen košček, se mi s tem ne zdi nič narobe, glede mozoljčkov pa … Težko rečem, kaj jih povzroča. Morda pa le ni vse krivda čokolade. Če si v najstniških letih, sta pač kriva puberteta in divjanje hormonov, lahko je stres ali prehrana – pa ne samo čokolada, ampak tudi vse ostalo, kar vnašaš v telo. Poskrbi, da kožo pred spanjem dobro očistiš, pij veliko vode, obraza se čez dan čim manj dotikaj z umazanimi rokami in čim pogosteje zadihaj na jesenskem sprehodu. Če vse to že počneš in ne pomaga, pa lahko obiščeš dermatologa, ki ti bo znal najbolj strokovno svetovati, kako v boj z mozoljčki.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)