Vprašaj Mično: Več kot prijatelja, manj kot par

Pet pogledov na ljubezenski zaplet s tremi igralci.

11.10.2016 ob 8:00

trikotnik_shutterstock_326460680.jpg

V naši rubriki Vprašaj Mično vam bomo vse novinarke Mične odgovorile na vaše vprašanje in tako boste lahko na svojo dilemo dobile pet različnih odgovorov.

Kot se spodobi za začetek, rešujemo ljubezensko težavo.

Bralka Tina nam je pisala, da je že dve leti ujeta v odnos s prijateljem, ki je vsake toliko več kot prijatelj, vsake toliko pa se skorajda ne poznata. »Vse je bilo v redu, dokler si ni našel dekleta. Istočasno pa sva se midva še bolj razumela ... Tudi na telesni ravni, večkrat bi lahko rekla, da je prestopil mejo (glede na to, da je v razmerju). Sama ga nisem odrivala, ne spodbujala. Čeprav se mi njegovo obnašanje ne zdi primerno, se vseeno bojim, da ga bom, če mu bom pametovala, izgubila. Tega si pa ne želim. Kaj naj storim? Naj končam nekaj, kar sploh nisva zares začela? Tvegam, da ga izgubim? Naj predlagam, da konča z njo ali sama končam z njim.« nas sprašuje.

Mične odgovarjamo

Maja: Njegovo obnašanje se ti ne zdi v redu, ker tudi ni v redu

Pozdravljena,
Hm, ljubezenski trikotniki se redko razpletejo tako, da ni nihče prizadet. Kot kaže, gospodiču godi pozornost iz obeh strani, a je premalo gospoda, da bi se odločil le za eno. Mislim, da odgovor že sama poznaš, čeprav ti morda ni všeč. Njegovo obnašanje se ti ne zdi v redu, ker tudi ni v redu. Ne do tebe, ne do drugega dekleta.

Sama od nekdaj spodbujam odprto komunikacijo, saj le tako lahko stvarem pridemo do dna. Na tvojem mestu bi mu povedala, da v takšnem trikotniku ne moreš biti. Čeprav to že ve. A dokler se obnašaš, da te ne moti, bodo stvari ostale nespremenjene. Zato naj te ne bo strah, da boš izgubila nekoga, ki že zdaj ni povsem tvoj. Postavi meje in drži se svoje odločitve. Na svetu je preveč luštnih fantov, da bi izgubljala čas s takšnim, ki ima več punc kot David Beckham, pa še teh ne spoštuje kot bi jih moral.

Mateja: Iskreno mu povej, kako ti je

Moj nasvet bi bil, da ga povabiš na kavo, sok ali sprehod, ter mu pojasniš svoje občutke oziroma ga vprašaš, kaj od tebe sploh pričakuje. Sta v njegovih očeh le prijatelja ali kaj več? Kajti verjemi, moški in ženske si včasih zadeve razlagamo drugače in tisto, kar se tebi zdijo znaki naklonjenosti so zanj lahko le prijateljske ali s hormoni podkrepljene geste. Kakršen koli bo njegov odgovor vedela boš, pri čem si, izgubila pa zagotovo ne boš ničesar. Tistega, kar nimamo in nikoli nismo imeli, ne moremo izgubiti, kajne? Četudi ti odgovori morda ne bodo všeč, boš lahko potem, ko se boš z njimi sprijaznila, šla naprej.

Pozvati ga k temu, da svojo zvezo prekine, se mi zdi nesmiselno. Če bi jo hotel, bi jo že. Ni pa v nobenem primeru pošteno, da se igra s tvojimi in čustvi dekleta. S tem nakazuje le na svojo zmedenost in prepričanje, da je nekdo zanj vedno tam. Ne glede na to, kaj on stori. Morda mu ne bi bilo nespametno pokazati, da to nisi ti. Ne tako, da stečeš v objem drugega, ki ti bo zgolj za tolažbo temveč tako, da zadeve ohranjaš na strogo prijateljski ravni. S tem boš pokazala, da se ceniš in te bo cenil tudi on. Po njegovem obnašanju bi namreč težko trdila, da sedaj te.

Daša: Ko boš spoznala pravega, ti bo ta situacija smešna

Draga Tina,
Recimo, da nekako razumem tvojo situacijo. Neresne zveze so lahko izjemno mamljive, morda se celo prepričuješ, da ti svoboden odnos povsem ustreza. A boš videla, ko boš spoznala fanta, ki si ne bo nikoli dovolil, da bi bila žalostna ali prizadeta in se ne bo igral s tabo, kot se tvoj prijatelj, boš na preteklost gledala povsem drugače. Največji problem, ki ga imaš sedaj, sploh ni v tem, da ima on drugo punco in da se družita le, ko se njemu zazdi tako, temveč to, da si zaradi njega zapiraš možnosti pri drugih fantih. Kajti, čeprav morda misliš, da si samska, v resnici del svojih misli in energije posvetiš njemu, namesto spoznavanju novih ljudi. Priporočam ti, da na svojega (ne)prijatelja čim prej pozabiš, naj si uredi svoje življenje in se posveti dekletu, ki ga je izbral.

Pia: Dobro bi bilo, da razčistita

Tale tvoj prijatelj očitno še sam ne ve, kaj bi rad in posledično si zmedena tudi ti. Ko se bosta spet znašla v podobni situaciji, ko se ti bo zdelo, da je prestopil mejo, ga ustavi in ga vprašaj, kaj bi rad. Mogoče bo res stisnil rep med noge in se bo za nekaj časa umaknil, mogoče pa bo razplet povsem drugačen. Tega ne boš vedela. Bi pa bilo dobro, da razčistita, da mu vsaj ti poveš, kako gledaš na stvari, kako se ob njih počutiš. Kdo ve, mogoče pa potrebuje fant samo nekaj »brce v tazadnjo«.

Katarina: Počakaj in premisli

Iz tvojega pisanja razbiram predvsem to, da se tudi ti še nisi odločila, ali je to prijatelj ali tudi simpatija. Očitno ti ni vseeno, da ima punco, kar pomeni, da do njega gojiš čustva, ki niso samo prijateljska. Svetujem ti, da se v času, ko je on v tem razmerju, malo umakneš in o vsem razmisliš. Dokler ni prost, tako ali tako nimaš kaj. Če bo ostal s sedanjo punco, ti to pove vse, če pa bo z njo končal, je čas, da razčistita glede vajinega odnosa. Medtem ko čakaš, premisli o svojih občutkih. Malo pa mi vse skupaj smrdi po tem, da ima fant rad 'on-off' igrice, od česar bi jaz bežala.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)