Ali voda iz pipe res povzroča mozolje?

Kaj o tem pravijo dermatologi.

30.8.2017 ob 4:50

voda_ThinkstockPhotos-800964372.jpg

Nešteto je nasvetov za nego in vsi, ki jih je mogoče prebrati tako na spletu, kot drugje, ne držijo vedno. Pred časom je denimo zaokrožila novica, da je vazelin odlično zdravilo za nečisto kožo, kar se je izkazalo za običajno potegavščino.

Med novejšimi pa je mogoče naleteti tudi na opozorilo, da je za aknasto polt lahko kriva voda iz pipe, saj naj bi ta poslabšala stanje občutljive kože.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Pa je v tem kaj resnice?

Zadevo pojasnjujejo dermatologi. Po besedah Natashe Cook, dermatologinje iz Sydneya, nanj ni mogoče odgovoriti zgolj z da ali ne. "Voda iz pipe sama po sebi ne bo izzvala aken," pravi. "Glavni krivci zanje so hormonske spremembe, bakterije na koži in stres. Res pa je, da lahko voda kožo pretirano izsuši, na kar se občutljiva polt odzove z aknami. Prepogosto umivanje je tisto, kar koži lahko škoduje, saj se ta na stres, ki ga izzove, odzove z mozolji,« pojasnjuje Cookova.

PREBERITE še // Skrivnostne sestavine v negovalni kozmetiki

Kako si pomagati?

Bodite zmerni! Kot zatrjuje dermatolog Ronald Moy, prepogosto umivanje in nato toniranje obraza, koži na njem nikakor ne koristi. Več kot trikrat dnevno je že preveč. "V nasprotnem primeru boste s polti spirali naravna olja ter uničili njen zaščitni lipidni sloj. Obraz temeljito umijte enkrat, največ dvakrat na dan."

Izberite preparate, ki imajo vlažilno moč

Po umivanju z vodo obraz negujte z izdelki, ki kožo navlažijo in hkrati očistijo. Najboljši so čistilni toniki na osnovi glicerina ter naravnih olj, ki ne samo, da povrhnjico ohranijo navlaženo, prav tako varujejo njen zaščitni maščobni sloj.

Skrbite tudi za telo

"Tako kot pretirano umivaje škoduje koži na obrazu, ni primerno za polt telesa," pravi Cookova in dodaja, tudi za nego tega izbirajte preparate na oljni osnovi, ki jo varujejo pred izsušitvijo.

Po umivanju vlaženje

In še en namig za lepo, zdravo in kožo brez mozoljev: takoj po umivanju, prhanju ali kopanju nanjo nanesite vlažilni losjon ali primerno kremo. Ta jo bosta nahranila in ji povrnila vlago, jo zaščitila pred izsušitvijo ter jo s tem zavarovala tudi pred izbruhi aken.

PREBERITE še // Znate pravilno očistiti gobico za puder

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)