Najboljša in najslabša kozmetika, če imaš težave z mozolji

Previdno pri izbiri ličil.

21.11.2017 ob 6:00

koza_obraz_nega_ThinkstockPhotos-874822518.jpg

Če sodiš med tiste, ki jih v obup spravljajo mozolji, se najbrž zatekaš k različnim korektorjem in pudrom, s katerimi jih bolj ali manj uspešno prikrivaš. Na koncu pa je mozoljev še več.

Takšni in podobni kozmetični pripomočki so najpogosteje po teksturi težki ter zapirajo pore, pudri in korektorji razdražijo kožo, zadeve se zato le poslabšajo.

Da bi končno prišla do odgovora, po kakšni kozmetiki posegati ob problematični polti, so dermatologi za Insider nanizali nekaj uporabnih nasvetov. Razkrili so vse: od tega, katere sestavine so pri tem v pomoč do onega, katerim se je pametno izogibati.

Kaj priporočajo

Večina dermatologov priporoča nemastne izdelke z nižjim odstotkom olja in vlažilne podlage, ki ne mašijo por. Najboljše so tiste, ki vsebujejo salicilno kislino.

"Načeloma odsvetujem težke tekoče podlage, saj te zamašijo pore in s tem povzročajo prave izbruhe aken," je povedal dermatolog Joshua Zeichner.

Čeprav salicilna kislina res pripomore k čiščenju por, izdelke, ki jo vsebujejo, dermatologinja Rebecca Kleinerman odsvetuje vsem, ki aknasto kožo zdravijo z drugimi, temu namenjenimi sredstvi.

"Ta kombinacija lahko pretirano izsuši polt, kar na dolgi rok stanje z aknami le še poslabša," dodaja dermatologinja.

PREBERI še // Kaj se v resnici skriva v mozoljih

Česa ne

V kolikor je tvoja polt dovzetna za akne, se izogibaj preparatom, ki vsebujejo silikone in mineralni prah, mico.

"Silikoni namreč zamašijo pore in poslabšajo stanje na koži," je povedala dermatologinja Debra Jaliman. Mica in pudri v prahu pa lahko razdražijo občutljivo polt, saj so njihovi, čeprav drobni delci, neredko pregrobi zanjo.

Jalimanova ne glede na izbran izdelek priporoča upoštevanje načela manj je več, uporabo nemastnih vlažilnih preparatov ter uporabo zaščite pred soncem.

PREBERI še // Sedem krivcev za mozolje, na katere nikoli ne bi pomislila

Pomembna je tudi embalaža

In med tem, ko je vsebina res pomembna, je pomembna tudi embalaža, v kateri ta prihaja.

"Toplo priporočam tekoče podlage, ki so zapakirane v tubi ali, še bolje, v embalaži s pumpico in se jih pri nanosu ni treba dotikati z blazinicami ali rokami, saj se tako na samo sredstvo prenese umazanija, ta pride na obraz, kjer stanje še poslabša," na pomen prave embalaže za konec opozarja Kleinermanova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)