Hujšanje brez drastične diete? Je mogoče! Takole vam bo uspelo ...

Drastične diete zdravju na dolgi bolj škodijo kot koristijo, a na srečo se je viška kilogramov mogoče znebiti tudi brez njih.

17.5.2019 ob 4:11

zenska_trebuh_pas_meter_micna.jpg

Potem, ko si končno priznate, da ste v hladnih mesecih leta pridelali kar nekaj odvečne teže, je vaša prva misel dieta. A ne glede na to, kakšno nameravate izbrati, dejstvo je, da na dolgi rok nobena od njih ni učinkovita. Nasprotno.

Zlasti drastične negativno vplivajo tudi na zdravje. Zato poglejte nekaj odličnih nasvetov portala Womas Health, kako shujšati z drobnimi spremembami v prehrani in življenjskem stilu ter tako brez težav pridobiti in ohraniti željeno telesno težo.

Posamične skupine živil (razen zelenjave) si privoščite enkrat na dan

Če za zajtrk jeste kruh, pri ostalih obrokih jejte druge, polnozrnate ogljikove hidrate, denimo rjavi riž ali kvinojo. Če pred vadbo zaloge energije obogatite s kikirikijevim maslom, se v preostanku dneva izogibajte oreščkom.

"V kolikor boste določeno vrsto živila omejili na en dnevni obrok, boste druge avtomatično  obogatili z bolj zdravimi živili, hkrati boste brez pretiranega odrekanja telesu zagotovili vse potrebne snovi," meni prehranska strokovnjakinja Rania Batayneh.


Povečajte vnos zelenjave

V eni od raziskav, katere rezultate so objavili v časopisu European Journal of Nutrition se je izkazalo, da ljudje, ki tedensko pojedo štiri obroke zelenjave, hitreje in lažje hujšajo kot tisti, ki zelenjave ne jedo, čeprav zaužijejo enako število kalorij.

Moč zelenjave strokovnjaki pripisujejo visokemu odmerku vlaknin in antioksidantov, ki v telesu preprečujejo vnetja, katera so povezana tudi s previsoko telesno težo.

zelenjava_kroznik_paradiznik_spinaca_micna.jpg

Privoščite si ravno prav spanca

Nekje do sedem do osem ur. Dokazano je namreč, da pomanjkanje spanca spremeni ravnovesje hormonov, ki vplivajo na občutke sitosti ter lakote, hkrati prav prekratke noči spodbujajo željo po nezdravih prigrizkih.

Vendar telesni teži v prid ne govori niti preveč spanja, saj to prav tako viša tveganje za debelost.


Poskrbite za primerno hidratacijo

Ne samo, da redno pitje vode in zeliščnih čajev brez sladkorja preprečuje prenajedanje, skrbi tudi za zdravo prebavo in za dobro delujočo presnovo, redna hidratacija prav tako preprečuje kopičenje tekočine v telesu ter s tem napihnjenost, opozarja osebna trenerka Kyle Brown, ki sodeluje s številnimi zvezdnicami in jim pomaga blesteti na rdečih preprogah. Njeno priporočilo se glasi: liter vode na vsakih 25 kilogramov telesne teže.

zenska_voda_bidon_micna.jpg

Izogibajte se predelani hrani in pretiravanju s soljo

Še en način za preprečevanje zadrževanja odvečne tekočine v telesu je zmerno uživanje soli, izpostavlja Brownova:

"Telo za dobro delovanje potrebuje tudi sol, vendar kadar je te preveč, negativno vpliva na zdravje in težo. Ogromno soli se nahaja v predelani in vnaprej pripravljeni hrani, zato se ji raje dosledno izogibajte, če je le mogoče, obroke pripravljajte sami in dnevno ne presegajte vnosa petih gramov soli."


Vsak dan si vzemite 20 minut za intervalno vadbo

Tako kot k vitki postavi pripomore primerna hrana, je pomembna tudi redna vadba. Največji učinek zagotavlja intervalna vadba za moč, med katero se menja intenziteta vaj, krepijo mišice, s tem pa pospeši presnova.

"Če si boste za izbrano vsak dan vzeli 20 minut, ne boste okrepili le mišic, temveč si boste zagotovili tudi vitkejšo postavo," je prepričan osebni trener Taylor Gainor.

vadba_misice_utezi_micna.jpg

Znižajte vnos praznih kalorij

S kalorijami bogata, s hranljivimi snovmi pa skopa hrana je še en sovražnik zdravja ter vitke postave. Kajti denimo enostavni ogljikovi hidrati res hitro nasitijo, vendar se po njih kmalu pojavi lakota, saj telo energijo iz njih hitro porabi ter zahrepeni po novi.

Bolje jih je zato nadomestiti s polnovrednimi živili, beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali iz mleka, mlečnih izdelkov, nemastnega mesa, celih žit in podobnih živil, iz katerih se energija v telesu sprošča počasi, zato dolgo ohranjajo sitost, varujejo pred prenajedanjem ter telesu dovajajo vse potrebne snovi.


Vsak dan si privoščite peščico oreščkov (ali žlico iz njih pripravljenega masla)

Na univerzi Penn State so dokazali, da je z uživanjem peščice mandljev mogoče v šestih tednih zmanjšati količino maščobe na trebuhu.

Res je, da so tamkajšnji strokovnjaki pod drobnogled vzeli le učinke mandljev, a tudi drugi lupinasti plodovi so povezani z boljšim zdravjem in lažjim nadzorovanjem telesne teže, saj vsebujejo vlaknine, zdrave maščobe in beljakovine ter zato dolgo ohranijo sitosti in preprečujejo prenajedanje.

lesniki_pistacije_orehi_orescki_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Hujšaš? Torej tem 5 mitom ne smeš verjeti Ali pa: Da bi shujšali, morate prehoditi toliko korakov

Preberite še: Jasni dokazi, da ste na zdravju škodljivi dieti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)