5 preprostih trikov za uspešnejše hujšanje

Maščobne obloge bodo z njihovo pomočjo premagljivejše.

25.5.2018 ob 9:05

kilogrami_hujsanje_hitreje_micna.jpg

Zagotovo že veste, čemu se je v prid izgube telesne teže priporočljivo izogibati. Denimo preskakovanju zajtrka, uživanju premastne in s sladkorjem bogate hrane, nerednim obrokom. Obstaja pa še nekaj trikov, ki vam bodo pri vaši nameri v pomoč. Čeprav se vam bodo na prvi pogled zdeli neobičajni, v resnici delujejo. Tako vsaj zatrjujeta znanost in portal Women's Health, ki na prvo mesto postavlja sledečih pet.

Jejte obroke, ne prigrizkov

Velikokrat ste slišali, da je lepi postavi v prid bolje jesti pogosteje in manjše obroke. Nova študija univerze Kalifornija to pravilo zavrača. V njej so namreč znanstveniki dokazali, da tisti, ki jedo redkeje in si privoščijo večje obroke, tehtajo manj. Zakaj?

Teloza presnovo večjih obrokov potrebuje več kalorij, zato se manj teh kopiči v obliki maščobnih oblog. Prav tako so takšni in drugačni prigrizki, ki si jih privoščite med glavnimi obroki, velikokrat telesni teži neprijazni.

"Jejte zajtrk, kosilo in večerjo. Seveda iz pravih sestavin in v količinah, ob katerih vas med obroki ne bo popadla lakota," svetuje glavni avtor omenjene študije, Gary Fraser, profesor medicinskih znanosti na univerzi, kjer so jo izvedli.

Potite se redkeje in ob pravem času

Res je, pri vadbi velja: manj je več. V raziskavi, ki na podlagi rezultatov ponuja to priporočilo, so sodelujoče razdelili v dve skupini. Tisti v prvi so na dan tekli ali kolesarili pol ure in oni, v drugi, eno uro. Na koncu se je izkazalo, da so sodelujoči iz prve izgubili 33 odstotkov več teže v primerjavi s prostovoljci iz druge skupine.

V drugem delu poizvedbe je prva skupina telovadila zvečer in druga popoldne. Rezultat: večerni telovadci so izgubili 20 odstotkov več telesne mase ne glede na to, ali so vadili celo uro ali le 30 minut.

Zato imate dve možnosti: telovadite pol ure na dan, če pa prisegate na daljše treninge, jih pustite za večerne ure. Kajti naše telo je sprogramirano tako, da skladišči energijo. In če boste to porabili zjutraj ali popoldne, bo večja verjetnost, da boste primanjkljaj preko dneva nadomestili.

Jejte cela žita

Tisti, ki jih imajo pogosto na svojem jedilniku, so vitkejši od onih, ki jih ne jedo. Zakaj? Ker sestavljeni ogljikovi hidrati počasi sproščajo energijo, ne povzročajo naglega porasta in padca sladkorja v krvi ter dolgo ohranjajo sitost.

"Cela žita so nedvomno zaveznice lepe postave. Lahko jih vključite v vsak obrok, dodate smutijem, pecivom, solatam in juham ter so zato več kot odlično živilo," je povedala prehranska strokovnjakinja Amy Gorin.

Spite v hladnem prostoru

V našem organizmu sta dve vrsti maščob. Bela, slaba maščoba, shranjuje odvečno energijo in se kopiči v obliki maščobnih oblog, rjava, dobra, pa proizvaja toploto, ni odgovorna za široke boke, ter hkrati pospešuje razgradnjo bele maščobe.

V raziskavi, ki je proučevala vpliv temperature okolja med spanjem na težo, so strokovnjaki sodelujoče razdelili v dve skupini. Prva je mesec dni spala pri temperaturi 23 stopinj Celzija, termometri v spalnici druge so kazali 18 stopinj Celzija.

Po mesecu dni je bila rjava maščoba pri tistih, v hladnejših sobah, za 42 odstotkov aktivnejša, presnova pa za 10 odstotkov hitrejša, kot pri drugi skupini. Za vitko linijo torej: temperatura v spalnici naj ne preseže 18 stopinj Celzija.

Ne počistite krožnika

"Kar pomeni, da ne jejte z očmi, temveč poslušajte svoje telo," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Erin Palinski-Wade. Predvsem pa, odložite vilice, preden bo vaš krožnik povsem prazen.

Nekje 10 odstotkov obroka pustite na krožniku. Tako boste na dan zaužili približno 200 kalorij manj, kar v pol leta pomeni pet kilogramov nižjo telesno težo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)