Zakaj morate nova oblačila obvezno oprati

Če sodite med tiste, ki nova oblačila takoj oblečejo, je čas, da to spremenite.

17.3.2016 ob 9:00

shutterstock_306014084.jpg

Številni potrošniki novih oblačil, preden jih prvič oblečejo, ne operejo. Prav ta nestrpnost pa je lahko vir mnogih zdravstvenih težav. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da oblačila od proizvodnje do trgovine potujejo skozi mnogo rok, so pogosto skladiščena v neprimernih pogojih, pred nakupom pa jih preskusi mnogo ljudi.  Prav zato so lahko vir številnih infekcij, od tistih s kožnimi boleznimi, do onih s paraziti. 

"V prid higiene je potrebno nove kose garderobe pred prvim nošenjem oprati vsaj enkrat, v nekaterih primerih tudi dvakrat. Kot dermatolog sem se soočal že z mnogimi težavami, ki jih je na koži izzvalo neprimerno postopanje z novimi oblačili. Zlasti, ker pred prvim nošenjem niso bila oprana," je povedal dr. Donald Belsito, profesor dermatologije z univerze Kolumbija.

Kot ključni razlog, zakaj bi nova oblačila morali oprati, med drugim navaja dejstvo, da so v tkaninah prisotni ostanki številnih kemikalij, tudi formaldehida. Te med proizvodnim procesom dodajajo proizvajalci. "Četudi sicer nimate alergij, so te kemikalije ob stiku s kožo lahko krive za močne, neprijetne reakcije," opozarja dermatolog. 

Prav formaldehid je krivec za številne alergije, oslabljen imunski sistem, nekatere raziskave pa so pokazale tudi, da je ta spojina rakotvorna. Največ ga je v oblačilih, ki se ne mečkajo. Sicer ni edini krivec za zdravstvene težave, saj se v tekstilni industriji uporablja tudi druge, potencialno nevarne kemikalije. Prav zato ne bodite nestrpni in nova oblačila, preden jih prvič oblečete, obvezno operite.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)