Zakaj se ženska oblačila zapenjajo z leve, moška pa z desne?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so gumbi pri moških oblačilih na desni in pri ženskih na levi strani?

9.2.2016 ob 7:30

shutterstock_316740545.jpg

Ženska oblačila se zapenjajo z leve, moška z desne strani. Če ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako, vam ponujamo odgovor. Ta izhaja še iz časov, ko so fantje nosili meče, premožna dekleta pa so imela služkinje, ki so jih oblačile. Torej iz srednjega veka.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Oni za varnost

Moški so nosili meče na levem boku. In da bi ga z desno roko lažje izvlekli, so se morala vrhnja oblačila zapenjati z desne strani. Da pa ne bi bilo razlik, so se gumbi na desno stran prenesli tudi na srajce.

One za udobje

Kasneje so bluze in obleke z gumbi odkrile tudi ženske. A drobnih gumbkov niso zapenjale same, pač pa so to namesto njih počele služkinje. Lažje jim je bilo, če so bili gumbi na levi strani oblačil. In tako je ostalo vse do danes.

Druga teorija

Obstaja sicer tudi teorija, da se gumbi pri ženskih oblačilih nahajajo na levi in pri moških na desni strani samo zato, da se pokaže, da so ženske na družbeni lestvici nižje od moških, a vendar je teorija, ki temelji na mečih in služkinjah bolj logična in sprejemljiva. 

Poglejte še nekaj zanimivosti o gumbih:

  • Napoleon je zapovedal, da morajo njegovi vojaki imeti gumbe tudi na rokavih. Ti naj bi jim preprečili, da bi vanje brisali nosove. Tako so srajce gumbe dobile tudi na rokavih.

  • V času starih Grkov in Rimljanov so bili gumbi izdelani iz kovin, lesa, rogov, kosti živali in školjk.

  • V baroku so bili ljudje nad gumbi tako navdušeni, da so jih nosili tudi kar tako, brez potrebe in zgolj za okras. Kasneje so iz njih nastale broške.

  • Japonci so prvi nosili gumbe iz biserov, približno leta 1860 pa je za njimi dobesedno ponorel cel svet.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)