Za manj zapravljanja naj si vsak privošči stilistko

September je čas, ko treba zamenjati in osvežiti garderobo, pa tudi razmisliti, kaj sploh še potrebujemo in kaj lahko zavržemo.

9.9.2015 ob 6:30

shutterstock_245308777.jpg

Garderobo je treba prevetriti dvakrat na leto, pravi svetovalka za kulturo oblačenja Lea Pisani, in sicer marca in septembra. Takrat je najprimernejši čas za menjavo oblačil pretekle sezone s kosi prihajajoče sezone in za morebitno dopolnjevanje z novimi modnimi ulovi.


Že slediš Mični na Facebooku?


Preberite še:

Preden se lotite preobrazbe omare, ob vsakem kosu najprej razmislite, kako pogosto ga nosite. "Če oblačila ne nosimo dve leti, ga zagotovo ne bomo več. Znebimo se oblačil, katerih kroj govori o tem, da imajo že preveč let, obrabljenih oblačil in dodatkov," pravi Pisanijeva in svetuje, katerim kosov se ne odreči: "Obdržimo poročno obleko in obleko, ki zaznamuje kakšen dogodek ali posebno obdobje našega življenja in je zato za nas dragocena ali pa je dragocena, ker je oblikovalski dosežek."

shutterstock_245519860.jpg

Ko ste se odločili, kateri kosi so odslužili svoje in kateri ostanejo, je čas za primerno shranjevanje oblačil iz sezone, ki je za nami. Pomembno je, da jih pred shranjevanjem operete ali odnesete v čistilnico. "Zavarujemo jih z vrečo iz blaga ali s tisto iz čistilnice ali pa preprosto pokrijemo z rjuho in v omaro dodamo nekaj sivke," predlaga stilistka. O tem si več preberite v članku Kako hraniti oblačila, da bodo služila dlje.

Vodilo za naprej: manj je boljše

A za dobro garderobo, ki bi ponujala veliko različnih kombinacij, je treba še nekaj znanja in veščin.

  • Preprečite kopičenje. "Prvo pravilo kulture oblačenja je nakupovanje v kompletu. Če bi ženske tako nakupovale, bi imele popolnoma usklajeno garderobo. Zanimivo, da se nam to zdi tako zahtevno."

  • Kupite osnovne kose, ki jih boste nosili vse leto. "Volnena jopica, oprijeta majica z dolgimi rokavi, pašmina, rutke, pasovi, sodoben črn suknjič, sodobne črne hlače in črno krilo v obliki svinčnika, čevlji kožne in črne barve z visoko peto in balerinke."
shutterstock_263731481.jpg
  • Učite se od najboljših. Po mnenju Pisanijeve naj si vsakdo kdaj privošči svetovanje pri stilistu iz preprostega razloga: "Zelo na kratko: več vem, manj potrebujem."

Pisanijeva kot stilistka nudi modno pomoč na različne načine: "Stranka najprej pride v moj studio, kjer ji svetujem. Zelo zanimiva so tudi svetovanje – dan za naju in dan za nas tri. Torej za manjše skupinice. Potem sledi pregled garderobe na domu, če je treba, in pomoč pri nakupih. Vedno več se ukvarjam z uniformami, službenimi oblačili in izvedbami delavnic za različne skupine." Slovenci pri njej pomoč največkrat poiščejo ob posebnih priložnostih ali ob spremembi življenjskega sloga. "Moje stranke so tiste, ki že zelo veliko vedo o oblačenju in obnašanju in poiščejo moj nasvet za potrditev in nadgradnjo znanja."

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)