Urejanje garderobe po feng šuju

Veščina feng šuja je uporabna tudi pri urejanju garderobne omare in oblačil.

1.6.2015 ob 6:30

naslovna.jpg

Urejanje doma po metodah feng šuja pri nas ni več neznanka – mnogi se ga redno poslužujejo in mu sledijo tudi v pisarnah. A urejanje omare in oblačil je nekaj povsem novega. Nina Lenček je tista, ki Slovence spoznava s feng shujem znotraj omar in pomaga pri urejanju modnih kosov, saj ima po njenem mnenju prav vsaka stvar svojo energijo, tudi oblačila.

"Naša omara je po feng shuju prispodoba za našo podzavest, je center našega ravnanja – z omaro navadno začnemo in končamo dan, njeno vsebino pa nosimo na sebi kamorkoli gremo. Zato je 'chi', ali kroženje energije v omari, še kako pomemben."

Na levo stran omare gredo službena oblačila, na sredino vsakdanja, na desno pa oblačila za posebne priložnosti in intimni kosi.

Pri urejanju garderobe po feng šuju gre za ponovno vzpostavitev kroženja pozitivne energije v omari, s tem da se znebimo vsega, česar ne uporabljamo (navadno je to tretjina ali polovica naše garderobe), oblačila, ki nam še služijo, pa estetsko in po logičnem sosledju shranimo nazaj v omaro, pojasnjuje sogovornica. "Pri vsem tem pa je potrebno upoštevati še barvno lestvico in osnovne energetske zapovedi metode feng shui, ki ustvarjajo harmonično ravnovesje v naši garderobi."

Pomembno je upoštevati barvno lestvico, saj ta ustvari občutek reda in harmonije.

Vse je zrcalo notranjega sveta

Feng šuj povsem logično uči, da je naš zunanji svet zrcalo našega notranjega sveta. Če imate doma torej razmetane omare, kupe oblačil na stolih, postelji ali celo na tleh, obstaja velika verjetnost, da obstajajo prikriti deli vas, ki jih s težavo razkrijete ali izrazite. Ravno zato gre pri urejanju omare po feng shuju za nekakšno garderobno terapijo. "To je svojevrsten proces, med katerim se soočamo z različnimi spomini in emocijami, ki jih (pre)večkrat vežemo na svoja oblačila. S tem, ko se znebimo neuporabnih, nevšečnih ali preprosto zastarelih oblačil, se osvobodimo tistega, kar več nismo in lahko postanemo to, kar v resnici smo sedaj. Gre za odpuščanje preteklosti in starih energij ter ustvarjanje prostora za nove priložnosti in spremembe, tako stilske kot osebnostne."

Ko se znebimo neuporabnih, nevšečnih ali zastarelih oblačil, se osvobodimo tistega, kar več nismo. Gre za nekakšno terapijo.

  1. Korak: Omaro najprej izpraznimo, jo dobro počistimo in če le možno, pustimo njena vrata na stežaj odprta dan ali dva. S tem pustimo novi energiji, da vstopi v njeno notranjost.
  2. Korak: Vanjo nato zložimo oblačila, ki jih resnično uporabljamo. Pri tem upoštevamo nam najbližje logično sosledje: najsi gre za razporejanje garderobe glede na kategorijo, priložnost ali sezono.
  3. Korak: Feng šuj priporoča, da na levi strani omare shranjujemo službena oblačila, saj se tam nahaja prostor za znanje in blaginjo, na sredino omare, ki simbolizira zdravje, umestimo vsakdanja oblačila, oblačila za posebne priložnosti in intimne kose pa shranimo na desno stran omare, kjer se pretaka kreativna energija. Pri tem upoštevamo tudi barvno lestvico, saj nam ta ustvari občutek reda in harmonije.

Če želite, da bi Nina preuredila tudi vašo garderobo ali dom, jo lahko kontaktirate na nina.lencek@gmail.com.

Nino je feng šuj pritegnil po naključju, ko se je veliko selila in neprestano iskala načine, kako bi se v tujih, najemniških stanovanjih počutila čim bolje. Začela je raziskovati in odgovore je našla prav v tej starodavni kitajski metodi. "Od tedaj sem si začela nabirati znanje na tem področju, zaradi same ljubezni do mode in estetike pa sem se kasneje osredotočila na garderobe, kjer lahko poleg znanja iz feng shuja uporabim tudi izkušnje, ki sem si jih pridobila med delom v modnem svetu." Od lanskega leta, ko se je začela ukvarjati s tem, pa do danes, je uredila nekaj več kot dvajset garderob. "Vsaka oseba je bila zgodba zase, izstopajoč skupni imenovalec pa je bil čustvena navezanost na oblačila, ki so že davno odslužila svoj rok uporabe."

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock, osebni arhiv Nine Lenček


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)