Tiesy: Kravata, ki ni za moške!

Mična je med slovenskimi ustvarjalci tokrat odkrila Tiesy, znamko prav posebnih kravat, ki so v resnici namenjene ženskam! Njihova oblikovalka pa nam je zaupala, kako jih pravilno nosimo in česa z njimi raje ne počnimo.

8.2.2018 ob 5:55

micna_kravate7-min.jpeg

Za znamko Tiesy stoji Metka Tratnik, po izobrazbi ekonomistka, po duši pa ustvarjalka. In prav vse, kar se dogaja za znamko, je plod njenega dela.

"Če gledamo s kariernega vidika, sem pred tem delala veliko različnih stvari. Bila sem pomočnica direktorja, nabavnica, prodajnica, vodja trgovine, receptorka v fitnesu, administratorka…," nam pojasni Metka, ki pa si poleg dela in družine še vedno rada vzame čas za jogo, dobre knjige in … no, zase! 

Ženska kravata za eleganco, pa tudi ostrino, ki jo potrebujemo v poslovnem svetu 

Tiesy je sinonim za eleganten modni dodatek za okoli vratu. Že samo ime pove, da gre za kravato – tie v angleščini pomeni kravata, -sy pa je dodatek za melodiko besede, nam pojasni Metka. 

Najprej so izpod njenih rok nastajale samo ženske kravate, ki so videti kot metuljček ali mašnja okoli vratu, zapnejo pa se s pritisnim gumbom. Kasneje je dodala še mini kravatke, ki so bolj enostavne in jih zavežemo na poljuben način. Te so narejene za ženske, ki želijo biti elegante, ne želijo pa bujnega okrasja.

micna_kravate8-min.jpeg

"Tiesy so posebne že zato, ker ženske navadno nosijo okoli vratu šale, rute ali ogrlice, ženska kravata pa je popolnoma drugačna. Čeprav je kravata, ženska z njo ni videti robustno, temveč jo naredi še bolj ženstveno. Da pa ji tudi nekakšno ostrino, ki jo nujno potrebuje v poslovnem svetu," je za Mično pojasnila Metka Tratnik

Od kdaj so kravate kaj drugega kot moške? 

Ženska kravata kot besedna zveza je praktično še zelo nepoznana, zato vas, drage gospodične, seznanjamo, da tudi to obstaja. Sicer pa je običajna kravata namenjena moškemu. In ženska z navadno moško kravato popolnoma izgubi svojo ženstvenost, nežnost in ženske lastnosti, kar je Metko tudi gnalo k razvoju modnega dodatka, ki bo ženski ohranil ženstvenost, hkrati pa bo v strogem poslovnem svetu delovala profesionalno in elegantno. 

Pri sestavi njenih kravat je največ svile, nekaj pa tudi visokokakovostnega poliestra, ki je odporen na madeže in manjši del finega bombaža. "Najprej nastane trak oziroma običajna kravata. Potem oblikujem pentljo, ki jo skupaj zašijem. Sledi še gumb in ostali detajli po želji naročnika," pojasni oblikovalka. 

Modni dodatek, ki se izmuzne poslovnim kodeksom

"Sprva je bila narejena za poslovne ženske, tiste, ki imajo določen kodeks oblačenja v službi, prepoved dekoltejev, morajo nositi strogo visoko zapeto srajico in dolgočasne kostime… Te ženske Tiesy kravate rešujejo, saj so lahko kljub dolgočasni garderobi, oblečene modno, elegantno in popestrijo svoj videz," pojasni Metka, ki je kasneje ugotovila tudi, da je to tudi dober dodatek k široki srajci in kavbojkam. 

Poigrala se je z različnimi materiali in vzorci in začele so nastajati nore kombinacije. "Sedaj se je izkazalo, da ženske nosijo Tiesy tudi na večerne dogodke, prireditve, slavnostne sprejeme in podobno. Resnično je postala vsestranski modni dodatek," pojasnjuje.

micna_kravate6-min.jpeg

Nasvet oblikovalke: Kako torej nosimo žensko kravato?

Kot nam je zaupala Metka, se Tiesy najbolj poda na srajco ali puli. "Današnji modni trendi so zelo radodarni z modeli srajc – viskozne široke, bombažne oprijete, prosojne, čipkaste, vzorčaste ali enobarve … izberite takšno, v kateri se najbolje počutite. Tiesy pa paše k prav vsaki. Za bolj drzne predlagam vzorčasto kravato, za malo bolj zadržane pa enobarvno. Verjamem, da se kasneje še vsaka ženska opogumi in kupi še kakšno bolj odštekano," pravi Metka, ki pa odsvetuje le kombiniranje enakih barv. 

"Rdeča na rdečo se gotovo ne bo dobro izšlo. Izberite raje kontraste, pri vzorcih pa dva različna vzorca – na srajci naj bo velik vzorec, na kravati pa majhen – ali pa obratno. Trenutno je moda nora, skoraj ne morate zgrešiti!" sklene oblikovalka ženskih kravat.

Avtor: Maja Fister

Foto: arhiv oblikovalke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)