Slovenka, ki vanjo sprva doma niso verjeli, danes v Ameriki navdušuje rock zvezde

Eva Breznikar je na domači sceni znana v številnih vlogah. Ima dve diplomi, eno iz novinarstva, po drugi pa je trenerka plavanja. Deset let je trenirala kot vrhunska plavalka, nato so je podala v glasbene vode, pela je v svojem rock bendu, bila del skupine Laibach in ustvarjala … Pa danes?

2.4.2019 ob 3:42

evil_eve_eva_breznikar_kitara_pas_oblikovanje_dodatki4.jpg

Pred kakšnimi devetimi leti je začela še z oblikovanjem večinoma usnjenih in nekoliko odštekanih modnih dodatkov. Najprej zase, za na oder, nato pa je iz tega razvila posel. Prav po tem je najbolj znana danes. Stoji za znamko EvilEve, ki jo nosijo številne znane in manj znane Slovenke (in Slovenci). Pa ne le oni.

Njeni izdelki so svoje nove lastnike našli tudi prek meja. Čez lužo. EvilEve namreč ne uporablja nobenih strojev, večino izdeluje z golimi rokami. Izpod njenih rok tako nastajajo torbice, pasovi, denarnice, uhani, zapestnice, ogrlice, prstani, kravate in ovratniki, celo kitarski pasovi, izdeluje in predeluje pa tudi stvari po naročilu.

Njene izdelke nosijo Guns N' Roses, z njo pa se je želel srečati tudi Doug Aldrich

Njene kitarske pasove nosijo svetovni glasbeni velikani Guns N' Roses, tokrat pa je s svojim delom očarala kitarista The Dead Daisies Douga Aldricha. Pred kratkim se je namreč vrnila iz Amerike, kjer se je izobraževala pri mentorju Leu Scali iz ScalaGuitars, ki izdeluje unikatne kitare številnim zvezdnikom, med obiskom pa je prejela še posebno povabilo.

Doug Aldrich je bil tako navdušen nad svojo novo kitaro (ki jo je izdelal Evin mentor – mojster Leo Scala), ob kateri je bil še EvilEve usnjen kitarski pas, da je želel spoznati tudi avtorico te umetnine. Tako je v Los Angelesu prav Leo Scala potihem organiziral srečanje, ki se je zgodilo tik preden je Doug odpotoval na turnejo.

evil_eve_eva_breznikar_kitara_pas_oblikovanje_dodatki1.jpg

"Mislila sem, da se bom dobila na pijači in delovnem klepetu z Leom, ko sem za mizo namesto enega, zagledala dva gosta in ostala odprtih ust ob komplimentih in navdušenju nad tem, kar kreiram," je povedala Eva.

Kako se povežeta njena glasbena kariera in oblikovanje?

V resnici je Evina pisana paleta kariernih smeri, ki jih je že ubrala, razlog, zakaj je pri tem tako dobra.

"Moje največje zadovoljstvo je, ko vidim, kako zelo zadovoljni so kitaristi z mojimi izdelki in da jim dobro služijo na odru. Pri pasovih za instrumente je namreč vsak parameter še kako pomemben in priznam, da mi tu veliko pomaga moje glasbeno predznanje in izkušnje z odra. Tako točno vem, kam postaviti katero stvar do milimetra natančno, da bo pas res udoben, obenem pa ne želim, da bi bil videti kot navaden industrijsko izdelan trakec. Vsak kos, ki ga izdelam, pa naj bo to pas za instrument ali kaj drugega, mora biti po mojem prepričanju del odrske podobe posameznika, ki sovpada tako z bendom kot z glasbo, ki jo igrajo," pravi Eva.

Ustvarjalka je namreč delala že za Ansambel bratov Avsenik in za vokalni orkester Perpetuum Jazzile, kjer je bilo treba na skupni imenovalec postaviti 40 med seboj različnih oseb. "Mislim, da je prav ta individualni pristop tisto, kar velike zvezde cenijo," je prepričana Eva.

evil_eve_eva_breznikar_kitara_pas_oblikovanje_dodatki3.JPG

Doug Aldrich že z novim naročilom

Tako je tudi Doug Aldrich že sredi njihovega srečanja kar takoj naročil nov kitarski pas, dogovorila pa sta se tudi za sodelovanje pri drugih odrskih dodatkih.

"Ob vprašanju, kaj bi imel in kakšne so njegove želje, me je presenetil, saj je odgovoril povsem enako kot že dvakrat Guns N' Roses: "Naredi po svoje, kot me vidiš ti." Takšno zaupanje ti res da krila za ustvarjanje," je zaupala ustvarjalka, ki z veseljem ponese slovensko oblikovanje v svet.

Poleg tritedenskega izobraževanja v delavnici pri ScalaGuitars pa jo ob prihodu domov čaka še eno novo zvezdniško naročilo – še pred poletjem bo namreč svoj prvi slovenski kitarski pas dobil tudi kitarski zvezdnik Phil X, ki igra z zasedbo Bon Jovi!

evil_eve_eva_breznikar_kitara_pas_oblikovanje_dodatki2.jpg

V njen uspeh niso bili prepričani vsi …

Kot pravi Eva, na začetku njenega modnega ustvarjanja skoraj nihče ni verjel vanjo in so ji ustvarjanje usnjenih unikatov celo močno odsvetovali. "Nekateri so me celo imeli za noro, tudi ko sem že odprla butik oziroma atelje v središču Ljubljane. In močno sem bila prisiljena kontrirati okolici, da sem prišla do sem," se spominja.

"Prav zato bi rada bila komu tudi navdih, da naj nikakor ne obupa, če je prepričan v to, kar počne," je še povedala EvilEve.

Avtor: Maja Fister
Foto: EvilEve/osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Pustila službo, se zaljubila, preselila v Slovenijo in ustvarila svetu prijazno znamko šik bodijev #intervju ALI Štajerca, ki v Parizu iz mobilnega tovornjaka strežeta gurmanske burgerje #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)