Kakšno je v resnici življenje na Baliju? Dan Slovenke, ki živi tam

Bali ljubiš ali sovražiš.

1.4.2019 ob 9:47

Katarina_bencek_bali_plaza_crne_kopalke.jpg

O Katarini Benček in njeni selitvi na Bali ste pred kratkim lahko prebirali v intervjuju, v katerem je pojasnila razloge za svojo selitev iz Slovenije.

Po nekaj mesecih smo z njo znova vzpostavili stik in opisala nam je, kako poteka njen dan in kakšno je v resnici življenje na Baliju.

»Vozim se z motorjem, seveda to poteka na levi strani ceste, kot se to na Baliju spodobi, v glavo mi nabija sonce, trenutna temperatura je vsaj 30 stopinj, vlaga 98 % in ne, ne želite vedeti, kako potni so moji lasje pod čelado ... Pozabite na dostojno pričesko. Spet smo se ustavili. Stojimo. Zakaj?

Zato, ker so ceste ozke in avta ne moreta drug mimo drugega tako hitro, ker motoristi rinemo med avtomobile, ki stojijo, ker avti vozijo po poteh, ki naj bi bile samo za motorje, in včasih tudi kakšen pade v riževo polje, ker ko nam motoristom zmanjka prostora, peljemo tudi po pločniku, saj tu ni desnega pravila …«

Kaj pa cestnoprometni predpisi?

katarina_bencek_motor-bali.jpg

»Teh nihče ne pozna, niti domačini ne, večina jih tako vozi brez izpita. Kokoške, posteljnina, hrana, trije otroci in mama – vse to gre lahko na en motor. Na kratko bi opisala promet kot urejen kaos, če si to lahko sploh predstavljate.

Tukaj živčnega hupanja ne boste slišali, to se tu ne počne. Tu trobimo samo, ko nekoga prehitevamo, in še to samo kot opozorilo. Tukaj zamujamo tudi pol ure, ker stojimo v prometu in se zaradi tega nihče ne obremenjuje. Tako stojim na cesti in gledam oblake. Vem, da obstaja velika nevarnost, da me bo ujel dež. Kot zakleto sem seveda pozabila pelerino doma, ampak se ne obremenjujem. Se bom pa vsaj osvežila ...

Tako se prebijam po cestah Balija, za katerega večina misli, da tu rastejo samo palme in kokosi, da je narava neokrnjena in da so povsod, kamor seže oko, riževa polja. Točno ta stavek sem slišala od prijatelja pred kratkim, ko sem se mudila v Sloveniji.«

Ali niso Bali samo palme, kokosi in kroglice Rafaelo?

»Ne, Bali je vse drugo in samo to ne. Kaj mi je pa potem sploh všeč na Baliju, se glasi vprašanje mojih prijateljic, ko jim povem, da lahko pozabijo na urejene frizure, vožnjo s klimatiziranim avtomobilom, petke in red.

katarina_bencek_bali_riz.jpg

Za začetek povem lahko to, da Bali ljubiš ali sovražiš, vmesnega ni! Bali te lahko dobesedno prežveči in izpljune. Življenje je drugačno, preprostejše, bolj prvinsko. Bali je azijski Balkan. Tako nekako si ga predstavljajte.

V nekem trenutku se pelješ mimo najbolj urejenega 'beach cluba', mondene restavracije z navitimi cenami, kot da smo v Parizu, le nekaj metrov stran stoji domačinka, ki prodaja 10 jajc za pičlih 60 centov, takoj poleg pa je warung (majhna restavracija s tipično indonezijsko hrano, pogosto v družinski lasti) v katerem lahko dobite najbolj tipično jed nasi goreng (pražen riž s piščancem in zelenjavo) za 1,2 evra (v to ceno so vključeni še umazana miza z ostanki hrane prejšnje stranke, ne najčistejše vilice in potepuški pes, ki te gleda z velikimi očmi, čakajoč na kakšen grižljaj). Ampak tudi to sem poskusila in preživela brez kakšnih težav (beri: sedenje na straniščni školjki več ur).

Higienski minimum? No, ta je res minimalen. Naj omenim še to, da so Indonezijci cepljeni proti naglici, zato si, če želite hitro postrežbo, raje skuhajte sami, ker 'hitro' v njihovem jeziku ne obstaja. Tukaj en obrok jemo uro in pol, račun pa čakamo približno 20 minut.

Moj dan?

Moj dan je zelo drugačen, kot je bil doma. Vstanem brez budilke, odidem na uro joge, ki se zaključi z meditacijo, sledita delo na računalniku in kosilo v najbližjem warungu (da, točno takšnem z umazano mizo). Dan končam z opazovanjem sončnega zahoda in zaspim v vili z bazenom, sobo pa si delim z že skoraj udomačenim kuščarjem, ki me vsako noč prebuja s svojimi klici. Tako nekako.

katarina_bencek_kopalke_plaza_bali-where-to-go-what-to-do.jpg

Zakaj Bali? Kaj mi je tu tako všeč? Ker ima vse, kar potrebujem. V nekem trenutku sem lahko princeska na zrnu graha, v drugem pa otrok cvetja, ki z bosimi nogami vozi motor in me pri tem nihče čudno ne gleda.

Življenje tu je preprosto. Tukaj veljajo drugačne vrednote, kot jih imamo doma, tukaj verjamejo v karmo in tako tudi živijo. Tukaj lahko brez slabe vesti ves dan hodim v kopalkah, spoznavam ljudi z vsega sveta z različnimi zgodbami in preživim z veliko manj denarja, hkrati pa uživam veliko bolj, kot bi lahko v Evropi.«


Katarini in njeni dogodivščini po svetu lahko slediš tudi na Instagramu (tukaj) ali blogu (tukaj).

Foto:
osebni arhiv Katarine Benček

Preberite še: Horoskop: Hrepeniš po trdni zvezi? 3 znaki ki so pisani na kožo tvojemu znamenju ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: "Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)