Modni objektiv: Oxfordke, moški čevlji za dame

Mičnin modni objektiv se je po deževnih ljubljanskih ulicah tokrat oziral za oxfordkami.

5.10.2016 ob 7:10

1.JPG

Oxfordke so iz formalne usnjene obutve z vezalkami za moške prešle v ulično modo, še pogosteje kot na gospodih, pa jih zadnjih nekaj sezon vidimo kar na damah.

Iz moških omar med ženske “it” kose

Model čevlja se je najprej pojavil na Škotskem in Irskem, ime pa so kasneje dobili po elitni angleški univerzi Oxford, kjer so postali precej priljubljeni od leta 1800 naprej. V različnih državah so se jih prijela različna poimenovanja, a danes jih najbolje poznamo kar po omenjenem imenu.

In kdaj so jih začele nositi ženske? Gospodične so moške čevlje začele nositi v začetku devetnajstega stoletja. Svet mode jih je pred nekaj sezonami spet poslal na modne brvi in danes veljajo za šik modni trend, ki ga lahko kombiniramo prav za vse priložnosti, od uradnih do bolj sproščenih, z elegantnimi hlačami, krili, obleko, pa tudi na kavbojke.

2.JPG

Črne, rjave, pa tudi srebrne!

Oxfordke so navadno iz usnja, umetnega usnja in drugih sorodnih materialov, pa tudi iz semiša in platna. Najpogosteje vidimo črne in rjave različice, letos pa so priljubljeni tudi metalik odtenki, bronasta, zlata in srebrna. Njihovi posebnosti sta, da je jezik čevlja skrit pod vezalkami, del na prstih pa je prešit. Čipki podobni prešitki gredo lahko tudi okoli roba debelejšega podplata.

Kakšne modele je #modniobjektiv ujel na ljubljanskih ulicah, preverite v spodnji galeriji.

Fotografije in besedilo: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)