Modni objektiv: Epidemija prekratkih hlač in golih gležnjev

V tokratnem Mičninem modnem objektivu smo po ljubljanskih ulicah zaman iskali hlače, v katerih mimoidočih ni vsaj malo zeblo v gležnje.

4.5.2016 ob 10:10

_DSC0350.JPG

Če ulična moda ujame vsaj kanček vaše pozornosti, ste bili to zimo zagotovo vsaj enkrat priča najbolj vroči modni debati leta: "Goli gležnji ne glede na vremenske razmere" – za ali proti?

Muhasta pomlad nam je letos v le nekaj dneh postregla z močnim soncem, deževjem in tudi snegom, kar pa je nekoliko zmedlo našo garderobo. A roko na srce, pri marsikomu ni delovala nič kaj bolj logično niti pozimi. Topla zimska bunda in goli gležnji? Na srečo prihajajo toplejši meseci, a prekratke hlače, kot kaže, ostajajo.

_DSC0437.JPG

Na modne brvi pred leti, na ulice malo kasneje

Moška moda se v primerjavi z žensko sicer spreminja v polžjem tempu, zato včasih traja več mesecev, da kakšen modni utrinek z modnih brvi preplavi ulično modo in srca množic. A ko do tega enkrat pride, požene korenine. Vsaj za en čas.

Prekratke hlače, ki bi jih naše babice že zdavnaj podarile vnukom, ki jih še niso prerastli, so velika imena modne industrije na brvi poslala že pred tremi sezonami. Trend so med prvimi vnovič zapisali Alexander Wang, Emporio Armani, Gucci in Helmut Lang, ki so jih bliskovito sledile tudi druge modne hiše.

_DSC0021.JPG

Takšne, kot bi jih prepozno vzeli iz sušilca

Edino pravilo je, da so hlače ravno prav prekratke, toliko, da niso že kapri. Takšne skrčene kroje ujamete že na policah, ali pa jih odrežete kar sami, sicer pa "šteje" tudi, če jih zgolj dvakrat privihate.

Trend pa je s seboj potegnil še nekaj. Nogavice! Jutranje obuvanje nogavic je namreč postal večji zalogaj, saj več ni dovolj, da nase navlečete tisti prvi par, ki pride pod roke. A trgovci so se hitro odzvali tudi na to. Ker čevelj na boso nogo ni najboljša izbira, so police polne tudi tako imenovanih nevidnih nogavičk. Takšnih, ki se jih iz čevljev skoraj ne vidi.

_DSC0413.JPG

Na trend niso imune niti gospodične

A trend prekratkih hlač ni postal priljubljen le med moškimi. Era unisex oblačil je prinesla to, da so se kroji moških hlač zadnjih nekaj sezon tesno približali ženskim, zato se ne čudite, ko se po ulici sprehodi parček, ki je oblečen skoraj enako.

In še pogled v preteklost: v viktorijanski modi, ki je sicer pokazatelj meščanske seksualne represije, so bili že goli gležnji kaplja čez rob. Pozabite dekolteje, očitno lahko povsem učinkovito zapeljujemo že z razgaljenim gležnjem.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)