LJFW: Modni kriki, prve vrste in Denise Dame

Ljubljanski teden mode LJFW so sklenile zadnje modne revije, v prvih vrstah pa se je zbrala nova četica znanih obrazov. Denise Dame in Inja Zalta na primer.

10.11.2017 ob 12:40

1.jpg

Ljubljanski teden mode LJFW se je sklenil, kot se za modni dogodek spodobi – v velikem slogu. Poleg slovenskih oblikovalcev so se predstavili tudi predstavniki iz Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

Slovenke za trajnostno modo in ekološko odgovornost

V prvem sklopu revij smo gledali kreacije domače Nike Ravnik, oblikovalke, ki jo poznamo po umetniški izdelavi in geometrijskih oblikah, njena znamka pa temelji na trajnosti in "zero waste" načelih. Njeni kosi so večnamenski, minimalistični, poudarjeni z izbranimi barvami, teksturami in detajli.

Sledila je revija slovenske znamke Things I Miss, ki pa je bila vse prej kot običajen sprehod po modni brvi. Revijo je s svojim premiernim nastopom v živo, s skladbo It’s a Shame, ki je nastala sodelovanju slovenskim producentom Benjaminom Shockom, obogatila švedska Jazz pevka slovenskih korenin Marina Martensson. Za kolekcijo stoji Tina Princ, oblikovalka, ki prav tako prisega na trajnostno modo brez odpadka, za izdelavo oblačil in dodatkov pa uporablja izključno organske materiale, kot so odpadna vlakna listov ananasa ter surova gaza. 

Za eksperimentalno makedonsko znamko Ludus stoji Dragan Hristov, ljubitelj svile in lahko prozorne tkanine, ki prisega na minimalistične, monokromatske in skulpturirane silhuete. Avantgardno, a nosljivo.

4majastamol5.jpg

Ko oblačila govorijo: Moč, zanesljivost, strast, eleganca 

Moč, zanesljivost, strast, eleganca, doživetje. To so besede (in občutki), ki jih je na modno brv prinesla Maja Štamol, oblikovalka, katere nove kreacije so komaj čakali številni modni navdušenci. Prepoznavna vsestranska oblikovalka ustvarja poročne, večerne, poslovne in trendovske kose. Svoje dolgoletno sodelovanje s Kopitarno iz Sevnice in ustvarjanje obutve je nadgradila z učenjem zlatarskih veščin, kar dodatkom s podpisom oblikovalke dodaja še večjo kredibilnost in žlahtnost.

5selma3.jpg

Ženske silhuete, ki nas delajo še bolj samozavestne 

V zadnjem sklopu revij se je predstavila še znamka iz BiH – Selma Starfinger. Njena estetika je navdahnjena z arhitekturo, naravo, filozofijo in predvsem ljudmi. Njene kreacije so namenjene samozavestnim ženskam, ki rade poudarijo svojo linijo in izjemnost. 

Zadnji slovenski nabor modnih navdihov te sezone nam je postregla Janja Videc, oblikovalka, ki prisega na intimen, osebni pristop in subtilno minimalistično estetiko s pozornostjo do vsake, še tako majhne podrobnosti. Poudarja pozitiven odnos do telesa, v ospredju pa so naravni in ekološki materiali. Njena nova kolekcija ARS MAGNA govori o arhetipu kraljice, ki je sama svoja ženska, kjerkoli in kadarkoli. Prefinjeno, elegantno in ženstveno!

6janjavidec1.jpg

Teden mode je v velikem slogu sklenila znamka iz BiH Kaftan Studio, ki nas je popeljala v pravljični svet romantičnih oblek, ki plešejo v vetru, pa čeprav ga v garažni hiši navadno ni. Kaftan studio je mednarodno nagrajena luksuzna modna znamka, ki jo vodita sestri Emina in Nermina. Njuna oblačila zajemajo haute-couture, ready-to-wear in poročne linije. Odlikujejo jih zapleteni kroji in silhuete posute z ročno izdelanimi vezeninami. Kosi so nežni, brezčasni, prefinjeni, saj oblikovalki prisegata na najkakovostnejše tkanine. Poklon in aplavz.

7kaftan2.jpg

Prve vrste: Denise Dame in vsi ostali

In koga smo ujeli v prvih vrstah? Poleg rednih gostov iz glasbenih, igralskih, novinarskih, oblikovalskih, blogerskih in manekenskih vod smo ujeli tudi gospodično, o kateri zadnjih nekaj tednov govori vsa Slovenija. Denise Dame, kakopak. Plavolasko, ki je Slovenijo razdelila na dva dela. Tiste, ki jo ljubijo in ji čestitajo za njeno pojavo in nastop, ki ga zaenkrat še ni uspelo razvozlati nikomur in tiste, ki o njej prav tako ne vedo veliko, a jim je malo manj pri srcu. Korošica je ohranila svoj imidž skrivnostne ljubiteljice Guccija, ki govori v neverjetno nizkem tonu in nepojasnljivo lenobno, prezira ljudi, ki se ne oblačijo v znamke in na splošno daje povsem nezainteresiran vtis. Denise si je del revij ogledala v družbi igralke Inje Zalta, sicer pa smo ujeli še Tanjo Ribič, Alenko Godec, Andreja Šifrerja, Salome, Miha Kavčiča, Raiven, Milana Gačanoviča, Ursulo Gawish, Tjašo in Roka Perka, dvojčici Prusnik in še koga – preverite v spodnji fotogaleriji z obrazi iz prvih vrst.

Avtor: F. M.

Foto: Jure Makovec/LJFW, Sandi Fišer/Mediaspeed


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)