LJFW: V ljubljanski garažni hiši navdušili Hrvatici

Ljubljanski teden mode se letos odvija globoko pod zemljo, kjer so skoraj vse avtomobile zamenjale zadnje modne napovedi.

8.11.2017 ob 1:10

naslovna_7-11-2017 ljfw_2-3592.jpg

Ljubljanski teden mode LJFW letos spremljamo v garažni hiši Kozolec, kjer se med robustnimi betonskimi stenami nadstropje pod zemljo po parkirišču, preobraženem v modno brv, sprehajajo manekenke in manekeni. Nove zapovedi je drugi dan tedna mode predstavilo sedem blagovnih znamk, med slovenskimi tudi dve hrvaški.

Sanija Reja ASKE: Zaljubljeni v njen svetleč plašč 

Prva je svojo novo kolekcijo na brv poslala Slovenka Sanija Reja ASKE, nekdanja članica kolektiva Young@Squat z bogatimi mednarodnimi izkušnjami in nagradami. Pri oblikovanju ljubi zgodovino in detajle, ki jih združuje v mladostne kose oblačil. Videli smo ženske tunike, dolge srajce in obleke v črni, beli in z dodatki rožnate ter nabranimi ovratniki. Mičnin izbor: mala črna obleka z naborki na ramenih in zanimivim ovratnikom ter bakren dolg plašč, ki težko ostane neopažen.

David Bacali: Večni kosi, črne jakne

David Bacali je mednarodno aktiven domači oblikovalec, katerega koncept za ustvarjanje izvira iz nasprotij, s pomočjo katerih dosega učinek večplastnosti svojih oblačil, ki jih ne deli glede na sezono. Pri svojem delu spodbuja ljubezen do igrivih vzorcev, tkanin, tekstur, kontrastov. Kolekcijo je zavil v črnino in mojstrsko skombiniral različne tkanine. Mičnin izbor: večna črna usnjena jakna, črno plisirano krilo. 

Nitoya: Za ženske različnih postav 

Znamko nitoya ustvarjata Hrvatici Jasna Jelusić in Petra Auguštin in je namenjena ženskam različnih postav. Kosi s podpisom ustvarjalnega dvojca so navadno minimalistični, večnamenski, brezčasni. Prisegata na naravne in monokromatske tone, zato smo kolekcijo ujeli v črni, beli in sivi. Mičnin izbor: porezan siv plašč na preklop.

micnafw16.jpg

M. Fiction: Rdeči plašči za vse!

Za slovensko znamko M. Fiction stojita sestri Mateja in Mia Lukač, ki kljub svoji mladosti žanjeta pozornost domačih in tujih modnih medijev. Svojo estetiko gradita na strasti do različnih tkanin ter kombiniranju, plastenju le teh in poigravanju z oblikami. Navdihujejo ju kultura, zgodovina, človek, njuni kosi pa so igrivi, moderni in sveži. Futuristični sestri sta na brv prinesli barve, lesk in nov val drznosti. Mičnin izbor: Rdeč plašč s prozornim dodatkom, rjava torba s trakovi in oversized rdeča usnjenka.

Simona Kogovšek: šivi, šivi, šivi

Simona Kogovšek je oblikovalka, ki ustvarja znotraj kolektiva ZOOFA. Njena oblačila so brezčasna, nosljiva in vsestranska, narejena v izbranih barvah in naravnih zemeljskih tonih. Za oblačila njene znamke je značilno, da so prešita z overlock šivi, kar pa v tem primeru služi za podiranje tega oblikovalskega klišeja. Mičnin izbor: rjav brezrokavnik in viseči uhani!

makovec12.jpg

Princip: Moder plašč, v katerem bi lahko tudi spale

Princip je blagovna znamka luksuznih ženskih oblačil, pod katero se podpisuje oblikovalka Mojca Celin. Njena oblačila so odlično krojena in dišijo po večnosti, luksuzu, kljubovanju, življenju. Mojcine Parižanke so se po brvi sprehodile v oblekah na preklop, igrivih tonih in krojih, ob katerih so si dekleta iz prvih vrst lahko le prikimavala. Mičnin izbor: rdeč plašč z unikatnim preklopom in mehak moder plašč, v katerem bi šle tudi v posteljo. 

Mateyaneira: Kosi, ki jim ne rečeš "ne" 

Znamka Mateyaneira, za katero stojita Hrvatici Mateja Dujić in Neira Sinanbašić, je bila sodeč po ovacijah brez dvoma zvezda drugega večera LJFW. Oblikovalki ustvarjata močna, brezčasna oblačila v minimalističnem slogu. Njuni kosi so preprosti, saj zavračata kroje kompleksnih oblik, vzorce, plastenje in močne barve. Preprostost oblik poudarjata z luksuznimi materiali kot so svila, usnje, viskoza in kašmir, vse skupaj pa šivata ročno. Mičnin izbor: dolg črn plašč, črn plašč iz umetnega krzna, belo ogrinjalo.

makovec7.jpg

Tudi na LJFW smo v prvih vrstah ujeli kup znanih obrazev. Koga in kaj so oblekli, preverite v spodnji fotogaleriji.

Avtor: Maja Fister

Foto: Črt Piksi in Jure Makovec/LJFW


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)