LJFW: Ko moška moda skuša preglasiti žensko

Ljubljanski teden mode LJFW, ki ga tokrat spremljamo v podzemlju garažne hiše Kozolec, je v polnem zagonu, na svoj račun pa so prišli tudi gospodje.

9.11.2017 ob 2:00

1-min.jpg

Tretji dan LJFW je bil še bolj mednarodno obarvan – iz Madžarske sta se s svojimi kolekcijami predstavili znamki Celeni in Maison Marquise. Celeni ustvarja večkrat nagrajena Eszter Cselényi, ki navdih vedno išče v madžarski kulturi, oblikuje pa za močne in izobražene ljubiteljice umetnosti in kulture. Maison Marquise je še ena zvezdniška, visoko prestižna znamka oblikovalke Bori Tóth. Oblačila madžarske oblikovalke so stilsko urbano-elegantna, odlikujejo pa jih predvsem kreativne rešitve in spretnost pri oblikovanju. Rdeče, rumeno, črno in drzno!

12.jpg

Slovenijo, oziroma nove slovenske modne upe, je z malimi črnimi oblekami predstavljala Pentlja TSK. Trgovina s konceptom je namreč z letošnjim natečajem "Mala črna obleka" odprla vrata novim imenom, ki so oblikovali svoje interpretacije črne obleke. Izbor teh bo naprodaj v Pentlji, saj želijo modo z brvi poslati na ulice. 

Iz Srbije so prispeli klobuki Tu Tu Hats. Pod znamko se podpisujeta zakonca Ivana Čemerikić in Veljko Anđelković. Njune stvaritve so skupek veščin mojstra v izdelovanju klobukov in okusa mlade kostumografinje, njuni klobuki pa so pravzaprav že skulpture, s katerimi zagotovo ne boste neopaženi.

Boško in Petja Zorec, upanje za gospode

Njun sonarodnjak Boško Jakovljević je občinstvo navdušil z moško kolekcijo, v katero bi se moral odeti marsikateri Slovenec. Boško je sicer znan srbski voditelj, ki je svojo čisto prvo kolekcijo na Beograjskem tednu mode predstavil pred dvema letoma, njegova revija pa je bila najbolj obiskana in medijsko odmevna. Upravičeno. Njegove nove kreacije za metropolitanskega moškega, ki ga stroge oblike moškega krojenja ne zanimajo, je z glasnim aplavzom in vzkliki pozdravila tudi Ljubljana.

19a9.jpg

Hrvaški modni navdih je zastopala zagrebška znamka Lukabu, za katero stoji Marina Jerant, oblikovalka, ki navdih išče v ženski osebnosti in lepoti in jo že več sezon spremljamo na zagrebškem tednu mode. Da se še vedno ne ozira na specifike spolov, pa je s četico manekenkov še enkrat pokazala slovenska oblikovalka Petja Zorec, ki je v svojo moško kolekcijo vpletla tudi zametke slovenske zastave. Mednarodno priznana in nagrajena oblikovalka, ki je sicer domača v moški modi, še vedno zagovarja idejo, da lahko njene kose prav tako pokončno nosijo tudi drzne ženske. In jo tudi bodo.

Obrazi iz prve vrste

Tudi tokrat smo v prvih vrstah tedna mode ujeli kup znanih obrazov, ki se se bolj ali manj trudili izstopati iz množice. S svojo novo ognjeno pričesko se je ob Mihi Kavčiču smehljala Salome, nove kolekcije pa so si ogledali tudi pevke Regina, Senidah, Hannah Mancini, Raiven, manekenki Iryna Osypenko Nemec in Anela Šabanagić, igralki Tina Gorenjak in Inja Zalta, oblikovalci Nina Šušnjara, Matjaž Plošinjak in Milan Gačanović ter najslavnejša domača akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič …

Avtor: Maja Fister

Foto: Črt Piksi, Jure Makovec, Danilo Kesić


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)