Chanel po Karlu: Kdo je Virginie, prva ženska šefinja po Coco Chanel

Spoznajte Virginie Viard, prvo žensko, ki bo nasledila Coco Chanel in Karla Lagerfelda na čelu modne hiše Chanel.

2.3.2019 ob 5:09

virginie_viard_karl_lagerfeld_chanel_moda2.jpg

Po smrti velikega modnega vizionarja Karla Lagerfelda bo njegove velike čevlje kreativnega direktorja modne hiše Chanel zapolnila njegova dolgoletna tesna sodelavka in prijateljica Virginie Viard.

Karl je na čelu Chanela kraljeval od leta 1983 do 2019, umrl je star 85 let. Poslovil se je sredi vrhunca sezone modnih tednov v Milanu in Parizu, na zadnji dan pariškega tedna mode 5. marca pa bo prav Virginie predstavila njegovo pret-a-porter kolekcijo Chanel 2019/2020 za jesen in zimo.

Ženska, ki je že 30 let delala iz Karlove sence

A kdo pravzaprav je Virginie in od kod se je vzela? Virginie je pri Chanelu v resnici že dolgo let. Bila je Karlova desna roka, ki pa je kar 30 let delovala iz njegove sence. Na položaju direktorice studia modne hiše Chanel je Francozinja že lep čas, le javnost jo redko vidi.

virginie_viard_karl_lagerfeld_chanel_moda1.jpg

Modo ima v krvi

Pa ne le zato, ker je Francozinja. Virginie je odraščala v svetu, obkroženim z modo. Njen dedek je prodajal tekstil, babica in mama pa sta bili šivilji. Že pri rosnih dvajsetih je naredila svojo modno znamko, delala kot kostumografinja, nato pa kmalu začela v Chanelu. In to le štiri leta zatem ko je Karl prevzel mesto kreativnega direktorja.

V Chanel je prišla leta 1987, začela je kot pripravnica. Delo je dobila zaradi dobrega priporočila uslužbenca monaškega princa Rainierja in kmalu se je izkazala tudi za zelo nadarjeno in obetavno kreativko. Z Lagerfeldom je nato leta 1992 delala pri znamki Chloé, po petih letih pa se vrnila na Chanel.

Prav ona stoji za realizacijo vseh odličnih Lagerfeldovih idej in projektov. Njegovim skicam je vdahnila življenje. Že v Karlovih časih je imela pod seboj kreativno ekipo in bdela nad procesom dela, od nakupa materialov in tkanin do nadzora kakovosti. S Karlom pa sta bila tudi dobra prijatelja.

Karl: Virginie je ženska, ki je prekosila popolnost

Zelo naklonjen ji je bil tudi Karl, saj pooseblja pravo Chanelovo žensko. V enem od intervjujev je povedal, da je Virginie ženska, ki je prekosila popolnost. Vse njegove, sicer že v osnovi vizionarske ideje, je prav ona dodelala in jim vdahnila življenje ter dodala tisti ženski pridih, ki ga imajo sodobne modne navdušenke.

Virginie sicer že na pogled kaže francoski šik slog, ki je sproščen, a hkrati eleganten. Od džinsa, suknjičev in pričeske, ki je videti, kot da vanjo ni bilo vloženega nobenega truda, čeprav vseeno stoji popolno. Prava Francozinja, torej.

Kam bo Virginie ponesla Chanel, bomo videli kmalu, vsekakor pa se začenja nova modna era, z žensko na čelu, ki je tudi prva na tej poziciji po ikonični Coco Chanel.

Avtor: F. M.
Foto: Reuters

PREBERITE ŠE: 6 stvari, ki jih niste vedeli o Karlu Lagerfeldu ALI intervju, ki ga je Karl Lagerfeld pred leti, ko je ustvaril kolekcijo za H&M, dal slovenski novinarki!

Priporočamo tudi: Žiga Mihelčič: Slovenski fotograf, ki mu je v Dubaju pozirala Ashley Graham


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)