6 stvari, ki jih niste vedeli o Karlu Lagerfeldu

Modni svet je zavit v črnino, saj se je poslovil eden največjih modnih kreatorjev na svetu, oblikovalski gigant nemških korenin Karl Lagerfeld.

19.2.2019 ob 2:20

karl_lagerfeld_chanel_moda_oblikovalec_umrl2.jpg

Karl Lagerfeld je eno tistih imen, ki bodo v svetu mode odmevala še dolgo. Karl, ki se je po bolezni poslovil star 85 let, je bil več kot tri desetletja vodilni mož modne hiše Chanel. To je leta 1910 ustanovila legendarna Coco Chanel, Karl pa jo je prevzel leta 1983.

Poleg tega je bil tudi glavni oblikovalec hiše Fendi, stal pa je tudi za svojo blagovno znamko Karl Lagerfeld. Začel je pri Balmainu, kjer njegova prva modna kolekcija leta 1958 ni bila najbolje sprejeta, leta 1964 se je preselil v modno hišo Chloe, kjer je čez nekaj let dokazal, da bo njegovo ime odmevno.

Na leto je izdal po osem modnih kolekcij, zaslužen je za številne modne trende, s svojo vizionarsko naravnanostjo pa je poleg visoke mode trende pošiljal tudi med "običajne smrtnike". Česa o njem morda še ne veste?

Želel si je postati karikaturist in ilustrator

Njegova prva karierna izbira je bila v karikaturah in ilustracijah, a je na koncu sklenil, da je verjetno več denarja v modi. Modo je imel rad od nekdaj, risanje pa mu je bilo v vsakem primeru pisano na kožo.

karl_lagerfeld_chanel_moda_oblikovalec_umrl1.jpg

Ikonični čop je nosil od leta 1976

Karlova podoba je večna. Prepoznaven je bil po dolgih belih laseh, vedno povezanih v čop in redko so ga ujeli brez velikih črnih sončnih očal. Navadno je nosil še črn eleganten suknjič in usnjene rokavice z odrezanimi prsti.

Tak videz je uveljavil že leta 1976. Kot je povedal v enem od intervjujev, se je v sedemdesetih že naveličal svojih dolgih kodrov, zato jih je potegnil nazaj in jih zvezal v čop. In tam so ostali do konca. Leta 1995 je osivel in tak slog vzel za svojega. Da bi si lase barval, se mu nikoli ni zdela dobra ideja, prisegal pa je na suhi šampon.

Imel je kontradiktorne poglede na družbene medije

Karl je sovražil socialna omrežja in preziral selfieje. Hkrati pa je bil v svetu luksuznih dodatkov za pametne telefone pravi pionir. Poleg tega so njegove londonske trgovine opremljene z garderobami, kjer čaka iPad s selfie nastavitvami filtrov po Karlovem izboru, lansiral pa je tudi svoje emotikone.

Njegova mačka je bila njegov svet

Karl je nadvse oboževal svojo mačko birmanske pasme Choupette. Nekoč je celo izjavil, da bi se z njo poročil, če bi se lahko. Njeno podobo je pogosto uporabil tudi v svojih kreacijah.

karl_lagerfeld_chanel_moda_oblikovalec_umrl3.jpg

Resno se je lotil tudi hujšanja: V 13 mesecih je izgubil 42 kilogramov

Preden je spoznal še eno veliko oblikovalsko ime, je Karl nosil konfekcijsko številko XL. Hedi Slimane, oblikovalec, ki je svoj čas stal za znamkama Dior Homme in Yves Saint Laurent ga je tako prevzel, da se je odločil, da bo drastično shujšal. V 13 mesecih je izgubil kar 42 kilogramov! Na podlagi svoje uspešne diete je izdal celo knjigo The Karl Lagerfeld Diet.

Užalil je kup znanih imen

Karl je sicer slovel tudi po tem, da ni imel dlake na jeziku, s svojimi kontroverznimi izjavami pa je užalil že marsikoga. Leta 2009 je na primer ujezil supermanekenko Heidi Klum, saj jo je označil za pretežko manekenko, s prevelikimi prsmi, ki ni primerna za modne brvi. Leta 2012 se je obregnil tudi ob kilograme pevke Adele, javno pa je povedal tudi, da mu ni všeč obraz Pippe Middleton, sestre britanske vojvodinje Kate.

Karl ostaja veliko ime, ki je v svetu mode naredilo ogromno, od njega se v solzah poslavljajo številni ljubitelji mode, Chanel pa ob njegovem slovesu čaka velik izziv.

Avtor: F. M.
Foto: Reuters

Preberite še intervju, ki ga je Karl Lagerfeld pred leti, ko je ustvaril kolekcijo za H&M, dal slovenski novinarki!

Priporočamo tudi: Kako mi je gledanje ljudi v oči spremenilo življenje (piše: Manca Čampa Pavlin) ali pa Lepa afna odkrito z Ulo: Vedno več mladih je utrujenih in izgorelih. Ne bi bila rada tam.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)