Zakaj nas bolijo lasje

Kriva je pričeska.

1.3.2017 ob 6:10

lasje_shutterstock_419639215.jpg

Če imate dolge lase, zagotovo poznate nelagodje, ki vas prevzame, ko spete po dolgem dnevu spustite iz fige ali čopa. Zdi se, kot bi vas boleli. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj se ta občutek pojavi? Zakaj je tedaj, ko vam končno prosto padejo po hrbtu, prisotna bolečina?

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku. 

Razlogi so na dlani

Kot je za Huffingtom Post povedala dermatologinja Angela Lamb, z inštituta družinskega zdravja Mount Sinaj, vas ne bolijo lasje, temveč so za neprijetne občutke odgovorni živčni končiči na lasišču.

»V lasnih mešičkih so prisotni receptorji za bolečino,« je dejala. »Lasje so tako povezani z živčnim sistemom in kadar jih spnete, prihaja do pritiska na korenine v lasnih mešičkih. Prav tako je pritisk prisoten, ko jih spustite in zdi se, kot bi vas boleli.«

Jessica Wu, dermatologinja iz Los Angelesa ob tem razkriva še en razlog: »Intenziteta bolečine je odvisna tudi od tega, kako močno so lasje na določeno pričesko navajeni. Če so vedno povezani v figo ali čop, se temu prilagodijo in kadar jih spustite, so živčni končiči v lasišču znova stimulirani, posledično lasišče postane občutljivejše, kar se odraža kot nelagodje.«

PREBERITE še // Pet največjih napakpri sušenju las

Kaj storiti?

A preden jih hitro znova povežete v čop ali figo z namenom, da bi bolečino odpravili, pomislite še enkrat. »Pogosto povezovanje vodi v posebno stanje, imenovano trkacijska alopecija, posledica tega je občutnejše izpadanje las,« opozarja Lambova. Wu dodaja, da nošenje vedno spetih lahko pripelje do njihovega slabljenja in redčenja, alopecija pa postane trajna, kar pomeni, da lasje ne zrastejo več.

Četudi ne izpadejo, so poškodovani

Prav tako omenjene pričeske poškodujejo lase. Ti so v bistvu mrtvi, sestavljeni iz mrtvih kožnih celic in keratina, vendar to ne pomeni, da so oporni na poškodbe. Nasprotno, kadar so pod stalnim pritiskom, se lahko zlomijo, prav zato jih ne gre vselej povezovati na enak način.

»Čeprav jih povezujete, spreminjajte pričeske: naj bodo enkrat v čopu, drugič v figi, tretjič spleteni v kito, v vsakem primeru pa jih ne spenjajte pretesno ter tako zmanjšajte tveganje za njihovo lomljenje in za izpadanje, oziroma tkacijsko alopecijo,« se strinjata strokovnjakinji. 

PREBERITE še // Frizersko mnenje o spetih laseh

Hkrati velja upoštevati priporočilo, da spetih las ne nosite vsak dan in jih, ko se zvečer vrnete domov, takoj razpustite. Neprijeten občutek bo po nekaj minutah izginil, na takšen način pa boste nedvomno lažje ohranili vaše lase lepe, čvrste, goste in zdrave.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)