Pet navad, zaradi katerih vam izpadajo lasje

Za polno krtačo las sta kriva tudi jedilnik in pričeska.

17.11.2016 ob 8:05

lasje_shutterstock_366721766.jpg

Nekaterih dejavnikov, ki so krivi za izpadanje las ni mogoče nadzorovati. Med njimi sta tudi dednost in vpliv letnih časov. Na drugi strani pa so takšni, ki se jim lahko izognete. Poglejte si pet navad, ki prav nič ne koristijo vaši gosti pričeski in se jim čim prej odpovejte.

Tesno povezovanje las

Visok konjski rep, fige, kite. Praktične, priljubljene ter ljubke pričeske, ki pa na lasne korenine in lasišče ne vplivajo najbolje in prav zaradi njih vam izdatneje izpadajo lasje. Če se jim ne morete ali nočete odpovedati poskrbite, da las ne boste pretesno povezovali v čope, fige ali kite, ter takšne pričeske ne nosite cel dan.

--> Preberite še: Čop res lahko povzroči glavobol

Pozabljanje na stranske učinke

Nekatera zdravila spodbujajo izpadanje lasa. Denimo hormonska kontracepcija, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, tista za zdravljenje aken, zdravila za nižanje holesterola v krvi in nekateri antidepresivi. Preden začnete z uživanjem katerih od njih, se pozanimajte o stranskih učinkih. Če opazite, da vam ob terapiji lasje izdatneje izpadajo, vprašajte zdravnika o drugih zdravilih z enakimi učinki na telo, ki pa ne bodo škodovala vašim lasem.

Pretiravanje s temperaturo

Vročina, naj bo iz sušilca za lase, likalnika, kodralnika ali druge naprave za urejanje pričeske, slabo vpliva na lase, ki se zato lomijo in hitreje odpadajo. Ne sicer pri koreninah, temveč na predelih, kjer so izdatno poškodovani. Težava je seveda rešljiva pri samem izvoru: uporabljajte sušilce, ki imajo možnost uravnavanja temperature in se izogibajte uporabi likalnika, kodralnika ter podobnih pripomočkov. Če brez njih ne gre, lase pred uporabo vedno zaščitite z zaščitnimi sredstvi ter si zapomnite: pri enem potegu z likalnikom bo zaščita delovala, pri petem bo odpovedala.

--> Preberite še: Tipične napake pri negi las

lasje.jpg

Niste pozorni na jedilnik

Pomanjkanje določenih hranljivih snovi spodbuja izpadanje las. Med njimi so železo, beljakovine, vitamini B kompleksa, cink in selen. Nezadostna količina teh v prehrani sodi med najpogostejše vzroke za šibke lasne korenine.

Poglobite se zato v svoj jedilnik in si zagotovite primerno količino vitaminov, mineralov in mikroelementov. Z redno in uravnoteženo prehrano bo to dosegljivo brez raznih vitaminskih dodatkov.

--> Preberite še: Res znate pravilno krtačiti lase

Pretiravanje z barvanjem

Dramatične spremembe barve običajno vključujejo uporabo močnih kemikaliji, te oslabijo lase in spodbujajo njihovo lomljenje ter izpadanje. Torej: sprememba iz platinaste plavolaske v temno rjavolasko (ali obratno) ni najboljša ideja. Pri vsakem barvanju barvo las spremenite z en, največ dva odtenka. Četudi si želite izdatne spremembe, proti njej stopajte postopoma, dokler ne dosežete željene barve. Tako je boste vendarle deležni, ne boste pa pretirano obremenili las in lasišča.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)