Obvezna hranila za zdrave lase

Lepota se začne s prehrano.

5.10.2016 ob 12:50

lasje.jpg

Nedvomno za izdelke, s katerimi negujete svoje lase, namenjate dobršen del proračuna. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bodo ti povsem neučinkoviti, če na vašem jedilniku ne bo pravih živil. Tistih, ki vsebujejo ključne snovi za močne, sijoče, lepe, skratka zdrave lase. »Lasje so sestavljeni iz snovi, ki jih v telo vnašamo s hrano. Če teh ni dovolj, noben negovalni proizvod ne bo imel pravega učinka,« opozarja prehranska strokovnjakinja Beth Warren in dodaja, da je zdrava in uravnotežena hrana prvi pogoj za bujno pričesko. In katere snovi so po mnenju nutricionistov zato obvezne?

Beljakovine

Lasje so sestavljeni iz beljakovin, prav zato je ključnega pomena, da teh uživate dovolj. Le tako bodo vaši gosti in zdravi. S temi snovmi bogata živila, torej ribe, perutnino, govedino, jajca, stročnice, oreščke, semena in mlečne izdelke vsakodnevno umeščajte na jedilnik.

Železo

Element, ki je prav tako ključen za močne lase. Rdeče meso, fižol, leča, zelena zelenjava zato ne pripomorejo le k boljši krvni sliki, pač pa tudi k bujnejši pričeski. Najboljši izkoristek železa si boste zagotovili, če boste z njim bogata živila uživali v kombinaciji z vitaminom C. Paradižnikova solata s fižolom je torej malica, ki bo nedvomno zagotovila lepe lase.

Vitamin C

Ob tem, da spodbuja absorpcijo železa, lase varuje tudi pred lomljenjem, saj krepi njihovo strukturo. Vsak dan si zato privoščite pomaranče, kivi, grozdje in druge plodove narave, s katerimi nas razvaja jesen.

Omega tri maščobe

Maščobe so ključne za zdravo lasišče. Če teh v prehrani ni dovolj, je to razdraženo, suho, posledično so lasje bolj nagnjeni k izpadanju. Zdrave, torej omega tri maščobe, imajo znaten vpliv na zdravje las, saj skrbijo za zdrave lasne mešičke in močne korenine. Mastne ribe, lanena in čia semena ter oreščki, zlasti orehi, so zato tudi s tega vidika vaši zavezniki.

Cink

Pomemben je za tvorjenje keratina, ki prav tako velja za eno glavnih sestavin las. Kadar v telesu ni dovolj cinka, lasje postanejo suhi in lomljivi, njihove konice pa razcepljene. Zlasti tisti, ki ne uživajo mesa, v organizem velikokrat vnašajo premalo tega elementa, s katerim so bogata tudi bučna semena, morski sadeži in čičerika.

Vitamin A

Utrjuje lasišče, uravnava količino maščobe na njem in preprečuje pretirano izsušitev las. Z njim bogati so korenje, buče, sladki krompir, mango. Čeprav so na trgu dostopni nadomestki s tem vitaminom, ga je, tako kot ostale hranljive snovi, telesu bolje dovajati s prehrano. »Ob pestri in uravnoteženi boste v organizem nedvomno vnesli vse potrebno za lepe in močne lase,« je prepričana Beth Warren.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)