Tipične napake pri negi las

Lasje dajo okolici sliko o tem, kako ravnamo sami s seboj.

15.8.2016 ob 6:30

lasje.jpg

Ne dvomimo, da svojih las nimate radi, ampak včasih z njimi kljub pazljivosti ne ravnamo najbolje. Preberite seznam najpogostejših napak, ki jih delamo pri negi las in se jih največkrat niti ne zavedamo. Lasje si namreč zaslužijo, da z njimi ravnamo lepo – nenazadnje veliko pripomorejo k celotnemu videzu in okolici dajo sliko o tem, kako ravnamo sami s seboj.

Krtačenje takoj po umivanju

Lasje so, kadar so mokri, še posebej krhki, zato jih raje skrtačite pred umivanjem, če že morate česati mokre lase, pa to počnite nežno, z glavnikom redkih zob.

Prepogosto krtačenje

Pogosta napaka je tudi prepogosto krtačenje, še posebej tik pri korenu las. Lasišče namesto krtačenja raje spodbudite z nežno masažo, ki bo spodbudila pretok krvi, saj lepi lasje lahko rastejo le iz zdravega lasišča.

Vsakodnevno umivanje

Nobene potrebe ni po tem, da bi si lase umivali vsak dan. Voda z lasišča spira maščobo, lase pa pušča brez sijaja in tistega pravega življenja. Če od vsakodnevnega umivanja las nikakor ne morete odstopiti, pa to počnite s pomočjo negovalnih, a blagih preparatov za lase.

Balzam

Nekatere ženske balzam uporabljajo le za lasne konice, spet druge z njim pretiravajo. Priporočljivo je, da ga nanesete od korena do konic, vendar v omejenih količinah. Pretiravanje se večinoma nikoli ne pokaže za koristno, po nanosu balzama pa pazite, da ga boste temeljito sprali.

Zaščita pred vročino

Vročina lahko lase močno poškoduje, še posebej njihovo sušenje z vročim zrakom. Če brez fena ne morete, uporabljajte sredstva, ki lase ščitijo pred vročino – to so lahko različna olja, ki jih nanesete še pred sušenjem, še vedno pa pazite, da zrak ne bo prevroč.

lasje_1.jpg

Sušenje z brisačo

Premočno brisanje z brisačo lahko lase poškoduje in zlomi. Namesto tega vodo z las le narahlo popivnajte, brisačo pa odložite. Lase lahko sploh poleti sušite na zraku.

Likalnik in mokri lasje

Da vročina in mokri lasje ne gredo skupaj, že vemo. Še posebej nevaren pa je vroči likalnik. Škoda je lahko obojestranska.

Lak za lase pred sušenjem

Laki za lase vsebujejo alkohol, ki lahko v stiku z vročino dobesedno zagori. Preparat, kot je lak za lase, torej nanesite šele po sušenju.

Nega razcepljenih konic

Ko so konice razcepljene, jih noben preparat ne more več popraviti. Edina rešitev so tako škarje, v izogib nadaljnjim poškodbam las pa jih redkeje krtačite in se izogibajte vročini. Proti razcepljenim konicam lahko nanje preventivno nanesete tudi na primer arganovo olje ali vosek.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)