Zakaj se naši lasje ne veselijo dopusta?

Čeprav nas topli sončni žarki napolnijo z novo energijo, to žal ne velja za lase in lasišče.

22.7.2015 ob 6:30

Slamnik.jpg

Še zlasti se naši lasje in lasišče ne veselijo poletnega dopustovanja in izpostavljanja soncu. Sonce, suh zrak, morska voda in klor povzročijo, da lasje postanejo izsušeni, krepasti in strukturno poškodovani.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Poleg tega se v toplejših mesecih pogosto ukvarjamo s športom – pretirano potenje lahko privede do pojava vlažnega lasišča, ki ga pogosto zamenjujemo z mastnim, saj so simptomi zelo podobni, a se razlikujeta vzroka – pri mastnem prekomerno delujejo žleze lojnice, pri vlažnem lasišču pa znojnice, zato je priporočljiva uporaba specializiranih produktov glede na vzrok.


Za popolno poletno nego las si preberite:

shutterstock_130467026.jpg

Sončna svetloba lasem škoduje na več nivojih:

  • Barva las bledi in izgublja sijaj,
  • negativne mehanske spremembe (slabša razteznost, težavnost česanja, izsušenost itd.),
  • poškodbe lasnih mešičkov in opekline lasišča (slednje lahko pusti tudi dolgoročne zdravstvene težave in težave z lasmi).
copek.jpg

Kako torej zaščititi lasišče in preprečiti pretirane strukturne poškodbe las?

Lase je poleti seveda potrebno zaščititi. Najlažje to naredimo s pokrivalom, lahko naredimo čop, figo ali kito, predvsem pa uporabljamo ustrezno nego, z izdelki, ki lase in lasišče zaščitijo pred UV žarki in delovanjem prostih radikalov v celicah las in lasišča, ki nastajajo zaradi sončnega sevanja.

LaBiosthetiquenegalas.jpg

Strokovnjaki za zdrave lase in lasišče iz frizerskih salonov Lassana svetujejo: "Takoj po dopustu, na katerem smo se prekomerno izpostavljali soncu, je nujno potrebno striženje in globinska nega v obliki nanosa hranljive maske. Maske vsebujejo olja, ki lasem vrnejo maščobo, ki so jo izgubili, hkrati pa zgladijo povrhnjico. V poletnih mesecih priporočamo uporabo mask doma vsaj enkrat mesečno. Poleti je potrebno intenzivno opazovati lase in lasišče, saj si v toplih mesecih lase pogosteje umivamo. Če imamo suho lasišče, ni dobro umivati vsak dan, saj s tem dodatno izsušimo lasišče, pri mastnih in vlažnih laseh pa je vsakodnevno umivanje nujno, a kljub temu moramo paziti na primerne produkte."

Naj torej senčnik, klobuček in produkt za zaščito las in lasišča z UV faktorjem postanejo vaši stalni spremljevalci na poletnih dogodivščinah.

Avtorica: B. G.

Foto: La Biosthetique, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)