Čop res lahko povzroči glavobol

Nevrologinja pojasnjuje, zakaj vas, če nosite priljubljeno pričesko, boli glava.

16.10.2016 ob 5:10

cop_shutterstock_2792037.jpg

Velikokrat je slišati, da je za lepoto treba potrpeti, le redko kdo pa pomisli, da bi za trpljenje lahko bila kriva tako priljubljena, ljubka, preprosta  in pogosta pričeska, kot je čop, imenovan konjski rep.

Več koristnih dejstev poiščite na Facebooku.  

Ta je praktičen, prikupen in več kot dobrodošel tedaj, ko ni časa za umivanje las. Zdi se torej, da je popoln, ima pa eno napako. Velikokrat visoko počesani in trdno speti lasje povzročijo bolečino, ki je tako močna, da bi jih najraje kar sredi dneva pustili pasti po hrbtu, pa čeprav niso ravno čisti in sijoči. Ob enem se seveda sprašujete, kako za vraga s to pričesko uspe vedno sijati Beyonce.

Zakaj se ta bolečina pojavi?

Na to vprašanje odgovarja nevrologinja in gostujoča profesorica na medicinskem centru univerze Kolumbija, Denise E. Chou, ki je specializirana za zdravljenje glavobolov.

"Najpogosteje so za bolečine zaradi te pričeske dovzetni tisti, ki so podvrženi migrenam," pravi strokovnjakinja in dodaja,  da se mnogi ne zavedajo, da jim ta povzroča težave, saj migrena pogosto ostane neodkrita, čeprav prizadene približno 12 odstotkov vse populacije in 18 odstotkov žensk. Ta motnja vodi do senzorične preobčutljivosti živcev po vsem obrazu in lasišču.

"Ko lase tesno povežete na vrhu glave, to vpliva tudi na živce v lasišču, s tem pa se aktivirajo centri za bolečino," nadaljuje Chou. Pojavi se glavobol, ki opozarja na napad migrene.  Fenomen se imenuje cutaneous allodynia in ga je mogoče pojasniti kot odziv telesa na sicer neboleče dražljaje. "Povezovanje las naj ne bi bilo boleče vendar je pod določenimi pogoji lahko vir močne bolečine," nadaljuje Chou in dodaja, da se ta lahko pojavi celo pri tistih, ki migrene občutijo izjemno redko, saj se zaradi napetosti aktivirajo živčni končiči, ki jo sprožijo.

Kaj storiti?

Nedvomno ne gre vedno takoj, ko se tiščanje v glavi pojavi, posegati po protibolečinskih tabletah, saj te na dolgi rok lahko zadeve le še poslabšajo, bolečine namreč postanejo izrazitejše, zdravila pa neučinkovita.

Zdravljenje je sicer odvisno od pacienta do pacienta, Chou pa svetuje preprečevanje napadov migrene s povečanim vnosom riboflavina (vitamina B2) in magnezija, ki stabilizirata  pretirano občutljivost možganov. Seveda bi se ob tem morali posvetovati z zdravnikom.

Najlažji način za preprečevanje glavobola pa je, da nosite spuščene lase, se torej izogibate konjskemu repu ali figi ter čemur koli, kar na lasišču ustvarja napetost. Če ste njihov velik pristaš, jih vsaj ne nosite vsak dan.

"Tudi sama imam najraje spuščene lase," je še povedala Chou. "Ne prenesem tesno povezanih. Zdijo se mi neudobni in ob njih nisem sproščena."

In saj veste: zdravniki najbolje vedo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)