Trik vizažistke: Obrvi definiramo s svinčnikom in korektorjem

Umetnikov ličenja se takšen naziv ni prijel brez razloga, saj je dober make-up resnično lahko prava umetnost. Kako jo osvojiti? Svetuje Jasna Oklešen.

15.10.2016 ob 5:00

obrvi_shutterstock_370015391.jpg

Potem ko smo obdelali glavne zakone dobre podlage, ki je osnova za dober make-up, z vizažistko Jasno Oklešen nadaljujemo z nasveti za ličenje oči in ustnic. Pa nikar ne pozabimo še na obrvi!

Varna izbira: zemeljski toni senčil za oči

Naslednji korak so oči. Za tiste najmanj zahtevne, je dovolj uporaba maskare, a make-up lahko gradimo še višje. S čim? S senčilom, barvico ali tekočim črtalom. Glavna napaka, ki jo gospodične delamo, je, da oči poudarjamo z napačnimi barvami. Vizažistka svetuje, da modrih oči ne poudarjamo z modrimi senčili. "Oči poudarjamo s kontrasti. Na primer modre oči, poudarimo s toplimi barvami, z rjavkastimi in zlatimi toni. Medtem ko rjavooka dekleta, lahko posežejo po čemerkoli. A le, če imajo tudi lase temne," pravi Jasna. Najbolj varna različica pa so seveda naravni, zemeljski toni, na primer barva marelice je vedno dobra izbira.

Oči boste še dodatno odprle, če zasenčite zunanje kotičke oči. Senco vedno potegnemo navzgor. Pri tem je pomembno, da se gledate naravnost v zrcalo, saj bodo v primeru, da senčilo nanesete prenizko, oči videti povešene.

shutterstock_332182442.jpg

Tekoče črtalo za napete in odprte veke

Kadar posežete po barvici, pazite, da črto naredite čim bolj ob trepalnicah. Za tiste z bolj mirno in potrpežljivo roko so primerni tudi eyelinerji, torej tekoča črtala. Vaja dela mojstra, zato brez skrbi, če prvi poskus ne bo primeren izhodu v javnost. Najbolj priljubljena so črna črtala, tista barvna pa vizažistka svetuje izključno v najstniških letih.

Osnovo črte najprej naredite čim bolj ob trepalnicah, nato pa "repek" potegnete navzven. Eyelinerje lahko nanašate s konico črtala ali pa z daljšim čopičem, ki ga namočite v črnilo. Dolgi in navzgor privihani "repki" so primerni za napete in odprte veke, tiste z bolj povešenimi in zaprtimi, pa naj se raje držijo tanjše linije ob korenu trepalnic. Tako kot pri senčilu, tudi pri eyelinerju in barvici velja pravilo, da bo črta lepša, če jo delate na odprtih očeh, če boste črto nanašale miže, bo ta morda usmerjena preveč navzdol.

1.jpg

Maskara za piko na i

Goste trepalnice so pika na i dobrega make-upa. Poznamo več različnih maskar, če izberete vodooporno, pazite, da imate doma tudi oljni odstranjevalec ličil – mimogrede, deluje tudi olivno olje. Če se vam trepalnice ob nanosu maskare ponesreči združijo v več šopov, jih lahko "razčešete" s posebno krtačko, ki je videti enako kot krtačka za nanos, le da je suha. Uporabite lahko tudi krtačko stare maskare, ki ste jo prej dobro očistile.

Trik za definicijo obrvi: korektor

Če ste že mislile, da se popoln make-up tu konča, ste se zmotile. Zadnja leta veliko pozornosti namenjamo tudi obrvem. Ne le, da jih vzdržujemo s puljenjem, ampak jih tudi oblikujemo s pomočjo krtačke in svinčnika. Trenutno so trendovske gostejše in debelejše obrvi, a z ostro definirano linijo. "Ombre" trend pa se je preselil tudi na obrvi. To pomeni, da so obrvi na sredini obraza svetlejše in bolj zabrisane kot proti loku. In oblika? "Dve tretjini obrvi se od nosu dvigata proti sencam, potem je lok in ena tretjina obrvi gre od tam naprej navzdol."

Pravilen lok glede na naš obraz lahko izmerite s pomočjo svinčnika, ki ga prilonite h konici nosu in usmerite proti zunanjem kotičku očesa. Tako določite zunanji rob obrvi. Če svinčnik pomaknete višje, tako, da od konice nosu seka oko, pridete do loka. Če svinčnik od konice nosu dvignete navpično navzgor pa dobite notranji rob obrvi.

S pomočjo gela ali svinčnika za obrvi izrišite lok in pobarvaje manjkajoče dele. Proti sredini, kjer se obrvi srečata, barvajte narahlo, da rob obrvi ne bo oster, ampak zabrisan – ombre efekt. Definicijo obrvi poudarite tako, da jih obrišete s korektorjem, ki je rahlo svetlejši od vaše kože.

Močne oči + nežne ustnice in obratno

Tako. Prihajamo do zadnje pike pri i-ju, čeprav jih je bilo vmes že kar nekaj. Ustnice! "Če so oči namazane bolj umirjeno, si lahko damo duška pri izbiri šminke. Če pa so že oči močne, naj bodo ustnice nežne," pravi vizažistka. A tudi tu si kdaj pa kdaj lahko dovolimo prekršiti pravila – le v ostanite v mejah normale.

Poleti so bile precej priljubljene neonsko rdeče ustnice, v jesen pa gremo z malo temnejšimi odtenki. Mat trend ostaja. Ustnice najprej obrobimo s svinčnikom (ali vsaj nakažemo obliko), ki je malce temnejši od barve šminke, nato pa dodamo še šminko. Pa smo!

 

Avtor: F. M.

Video: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)