To je lahko vzrok, da vam občutno bolj izpadajo lasje

Vzroki za pospešeno izpadanje las so na moč različni, dobro pa jih je poznati, kajti le tako jih je mogoče odpraviti.

15.8.2018 ob 4:01

lasje_krtaca_izpadanje_roka_micna.jpg

Izpadanje las je del življenja. Res je, da to vodi v stalno zamašene odtoke v kopalnici ter vsakodnevno sesanje, a dejstvo je, da vsak dan izgubimo približno sto las in s tem ni nič narobe.

Je pa nekoliko zaskrbljujoče kadar opazite, da lasje izpadajo občutneje, kot sicer. Zakaj? Morda je za to kriva vaša tesno speta pričeska, ki jo nosite vsak dan, lahko pa se vzroki skrivajo drugje. Nekaj najbolj verjetnih za Cosmopolitan niza strokovnjakinja za zdravje las in lasišča z londonske klinike Philip Kingsley, Anabel Kingsley.

Neravnovesje hormonov

Hormonsko neravnovesje je krivo za prenekatere težave z zdravjem. Neredko se odraža kot akne v odrasli dobi, nepojasnjeno kopičenje kilogramov, ena od posledic pa je tudi pretirano izpadanje las.

"Hormoni igrajo pomembno vlogo pri rasti, zdravju in kvaliteti las. Kadar je zaradi nepravilnega delovanja žlez z notranjim izločanjem v telesu povišana količina moških spolnih hormonov, je življenjski cikel las krajši in izdatneje izpadajo. Vzroki za hormonsko neravnovesje so različni, en od njih je sindrom policističnih jajčnikov. Pomembno ga je, v prid splošnemu zdravju ter lepi pričeski, poiskati in odpraviti," je povedala Kingslejeva.

Stres

To, da je stres odgovoren za izdatno izpadanje las, ni zgolj mit. Zakaj do tega pride? Zaradi kronične napetosti se v organizmu poveča količina moških spolnih hormonov, kar, kot že omenjeno, vodi v občutnejše izpadanje las.

"Poleg tega je stres neredko vzrok za druge težave z lasiščem, med drugim za prhljaj. Hkrati neredko vodi v nezdrave prehrambne navade, ki na lase in na lasišče prav tako ne vplivajo najbolje," pojasnjuje Anabel.

Pomanjkanje železa

"En najpogostejših vzrokov za občutno izpadanje las pri ženskah je pomanjkanje železa v krvi. To je odgovorno za prenos kisika po telesu, tudi v lasne mešičke. Ti, kadar je v organizmu železa premalo, ne morejo dobro opravljati svoje naloge," niza strokovnjakinja.

Nepravilno delovanje ščitnice

"Ščitnica je žleza, ki uravnava vse presnovne procese v telesu, zaslužna je za nastajanje beljakovin in skrbi za optimalno izrabo kisika v organizmu. Kadar žleza ne deluje pravilno, trpijo tudi lasni mešički, korenine in s tem lasje," pojasnjuje Kingslejeva in dodaja: "Ena od posledic nezdravljene hipotiroze je tudi slabokrvnost, ki je, kot rečeno, kriva za občutnejše izpadanje las."

Pomanjkanje vitamina B12

Najočitnejša simptoma pomanjkanja tega vitamina sta utrujenost in padec energije, odraža ša se tudi na kvaliteti las, natančneje na pospešenemu izpadanju teh.

"Pojav je pogost pri vegetarijancih, saj je znano, da so glavni vir tega vitamina živila živalskega izvora," opozarja strokovnjakinja.

Občutna izguba kilogramov

Znaten upad telesne teže negativno vpliva na gostoto las. "Z vidika preživetja lasje ne igrajo ključne vloge. Kadar telo s prehrano ne dobiva dovolj energije in hranljivih snovi, preklopi na varčevalni način, to pomeni, da lasem pošilja premalo hranil, da bi ostali močni, gosti in zdravi, saj jih namenja ohranjanju vitalnih funkciji. Še en razlog torej, da se izogibate drastičnim dietam, ki vodijo v hiter padec kilogramov," meni Anabel.

Staranje

Tudi leta vplivajo na kvaliteto las: hormonske spremembe, povezane z menopavzo so neredko tiste, zaradi katerih začno občutneje izpadati.

"Treba je sprejeti dejstvo, da se starajo tudi lasje in lasišče. Lasje z leti postajajo tanjši in redkejši. Dejstvo, ki res ni najbolj razveseljujoče, a je del našega življenja," zaključuje strokovnjakinja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 12 najboljših in najslabših živil za lase ali pa Temperatura likalnika, s katero že škodujete lasem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)