Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem

Zimski meseci do las niso najbolj prijazni, a za to, da niso tako lepi, kot v toplem delu leta, smo lahko krivi tudi sami.

12.12.2018 ob 4:55

dekle_kapa_lasje_kodri_micna.jpg

Mrzlo, vetrovno in suho zimsko vreme je najhujši sovražnik kože. Torej ni presenetljivo, da tudi do las ni prijazno. A kot da ostri vremenski pogoji ne bi bili sami po sebi dovolj, lasem z neprimerno nego škodujete tudi sami.
Čemu se morate pozimi v prid lepi pričeski za vsako ceno izogibati, svetujejo na portalu Huffington post.

Hoditi ven z mokrimi lasmi

Zagotovo ste že slišali, da z mokrimi lasmi ne smete hoditi na mraz, kajti lahko se boste prehladili. Čeprav to ne drži nujno, še vedno obstaja razlog, da lase, preden se podate na mrzel zrak, posušite.

"Pomislite na to, da se na mrazu voda spremeni v led in da ima led večjo prostornino, kot tekoča voda," opozarja strokovnjakinja za nego las Jehnna Mahoney in dodaja: »"Kristalčki zaradi večje prostornine poškodujejo, natančneje dobesedno fizično zlomijo lase. Temu se je mogoče izogniti le tako, da si vzamete dovolj časa, da lase umijete in dobro posušite. Ne glede na to, da morda že zamujate na zmenek."

Uporabljate premalo regeneratorja

"Zlasti pozimi bi morali lasem privoščiti vlažilne maske," je povedala kozmetična strokovnjakinja Ebony Bomani in dodala, da sta občasna uporaba teh in dosledna nega z regeneratorjem v mrzlem delu leta ključna koraka do lepih las.

"Oboje lase ščiti pred zunanjimi vplivi, jih varuje pred izsušitvijo in tudi pred statično elektriko, ki pozimi pogosto predstavlja dodatno težavo," je prepričana Bomanijeva.

Umivanje las s prevročo vodo

Tako, kot prevroča voda ni prijazna koži, je škodljiva tudi lasem. Z lasišča izpira naravna olja, to zato postane srbeče, hkrati ne more opravljati svoje vloge in primerno vlažiti las. Voda, s katero jih umivate, naj bo mlačna. Takšna namreč povsem dostojno spere vso umazanijo, ne vodi pa v pretirano izsušene lase in lasišče.

Pretiravanje s šamponi

Pretiravanje s šamponi je še ena napaka, ki škoduje pričeski, saj se z njimi znatneje izpirajo naravna olja, lasišče jih zato izloča več, lasje pa se hitreje zamastijo. Bomanijeva opozarja, da las ne bi smeli umivati pogosteje kot dvakrat na teden, šampon nanašati le enkrat in ga z mlačno vodo res dobro sprati.

Uporaba izdelkov z vsebnostjo alkohola

Če bi radi poskrbeli, da bi lasje ohranili kar največ naravne vlažnosti, izdelki na osnovi alkohola niso najboljša izbira. Mahoneyeva tu v prvi vrsti opozarja na lake za lase in zaščitna razpršila, pri katerih bi morali biti pozorni na sestavo, saj ostanejo na laseh in jih, če je v njih alkohol, znatno izsušijo, kar pripomore k njihovi slabi kvaliteti.

Napačna izbira pokrivala

Seveda so pokrivala pozimi obvezna oprema, vendar nekatera znatneje od drugih poškodujejo lase. Nošenje vedno istega pokrivala nanje stalno ustvarja pritisk, ti se zato na mestih, kjer z njim prihajajo v stik, poškodujejo in zlomijo. Prav tako pokrivala spodbujajo mastenje las ter lasišča in ob neprimernih materialih povzročajo prhljaj.

"Trdi klobuki in baretke so najbolj kritične, saj na lase in lasišče vršijo veliko pritiska, boljša izbira so mehke, pletene kape iz denimo kašmirja, ki je do obojega prijazen material," meni Ebony.

Vendar brez skrbi, če si boste klobuk nadeli le občasno, škode ne bo, zato izmenjavajte različna pokrivala in s tem skrbite za zaščito pred mrazom ter za lepo pričesko.

Prav tako se izogibajte neposrednemu stiku las z volno, ki povzroča statično elektriko in si omislite kape, ki so podložene s svilo ali satenom. Oba nežno polzita po laseh, jih varujeta pred statično elektriko in preprečujeta njihovo lomljenje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 trikov, s katerimi si do lepega videza pomaga ena od najlepših žensk na svetu ali pa 10 znakov, da se prepogosto prhate

Priporočamo tudi: 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah in 8 zmot o prehrani, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)