Stela Merklin: Vsak o svojem telesu odloča sam

Ko vidim, da ima toliko zelo mladih deklet polnila v ustnicah, popravljen nos, dvignjene ličnice, se zgrozim. Tiste, ki posegajo zgolj po lepotnih operacijah, niso in ne bodo nikoli srečne.

9.4.2023 ob 8:35 | Avtor: Melita Meršol

Stela Merklin: Vsak o svojem telesu odloča sam

V svetu mode in lepote Stela Merklin ni novinka. Od malega je plesala in postala državna in evropska prvakinja. Pozneje se je udeležila lepotnih tekmovanj, delala kot sovoditeljica Petra Polesa na televiziji, pred 15 leti pa se je posvetila kozmetiki z željo, da bo nekoč imela svoj salon. Pred kratkim jo je izpolnila in odprla Stella Space, kjer prisega predvsem na naravno lepoto.

Kakšne spremembe opažate pri svojem delu, so želje strank z leti kaj drugačne?

Stranke so vedno bolj ozaveščene tako o lepotnih tretmajih kot kozmetičnih izdelkih. Sama poudarjam, da lepota prihaja od znotraj. Če torej ne negujemo in hranimo telesa in kože od znotraj, ni­smo naredili nič.

Moje delo je zelo individualno in holistično. Vedno najprej prisluhnem željam, nato svetujem s strokovnega vidika. Stranke pri sebi navadno opazijo gubice, jaz pa vidim še izsušeno kožo, poškodbe, koliko je kolagena, elastina …

Koliko, menite, na želje vplivajo družbeni mediji?

K meni hodijo od najstnic do žensk v zrelih letih. Mlajše vedno opominjam, da to, kar vidijo na družbenih omrežjih, ni realnost, kajti večina uporablja filtre, oblikujejo si postavo, senčijo obraz …

Dejansko sem imela stranko, ki je želela, da ji zbrišem pore. Razložila sem ji, da to ne gre, a je vztrajala, da se na telefonu da.

Zame je naravna lepota najlepša in najčistejša. Ko pogledamo ta dekleta in ženske bolj od blizu, imajo večinoma polnila v ustnicah, mačje oči, botoks …

Je res, da mladenke mislijo, da kozmetičarka lahko kar izbriše pore? Nekatere si depilirajo celo obraz?

Dejansko sem imela stranko, ki je želela, da ji zbrišem pore. Razložila sem ji, da to ne gre, a je vztrajala, da se na telefonu da! Pojasnila sem ji, da imajo pore svojo funkcijo v koži, lahko pa jih zmanjšava, da bodo manj vidne.

Kako izrazite so pore, je namreč odvisno od tipa kože in nege. Nekaj strank si res depilira cel obraz, saj je bil to pred časom v tujini trend. Tako se namreč gladkost obraza še bolj poudari, gre pa za neke vrste piling, ker se z depilacijo odstrani vrhnja plast kože.

Ampak potem puhec na obrazu še bolj raste in se je treba res redno depilirati. Kar seveda ni priporočljivo, saj tako vedno bolj tanjšamo povrhnjico kože.

Bi rekli, da mlada dekleta želijo predvsem hitro opaz­ne spremembe, kot so umetne trepalnice, nohti, ženske pa se zavedajo, da je za lepo kožo potrebna predvsem redna nega?

Res je, dekleta želijo polnejše ustnice, trepalnice, beljenje zob in anticelulitne tretmaje. Zlasti najstnice so zelo obremenjene, že kar preveč. Zrelejše gospe imajo drugačen pristop.

Ozaveščam jih o stanju njihove kože in telesa in jih vodim skozi proces spreminjanja. Spomladi kožo pripravljamo na poletje, zato jo vlažimo in negujemo. Delam z aparati, kot je hydreclat za intenzivno vlaženje kože, izvajam radio­frekvenčno terapijo in mezoterapijo.

Za vsak letni čas so primerne drugačne terapije obraza.

Čemu najbolj sledite?

Šolala sem se v tujini, na Škotskem, v Parizu, Londonu. Veliko sem razmišljala, ali bi med svojimi storitvami ponudila injiciranje hialuronske kisline, ker je po njem veliko povpraševanja. A sem se odločila, da bom sledila srcu.

Po­glejte, sama nisem nikoli posegla po nobenem polnilu ali botoksu. Zato sem se odločila, da tega ne bom izvajala, ker bi me stranke vprašale, zakaj ga potem sama ne uporabljam.

Imam vrsto neg in tretmajev, pri katerih se preparati iz ampul in »boosterji« vnašajo v globlje plasti kože in tudi dajejo vrhunske rezultate. Vsak o svojem telesu odloča sam. Hialuronska kislina je sicer naravno prisotna v telesu, a njena količina z leti upada. Zato pri polnilih načeloma ne bi smelo biti kontraindikacij, vendar jih pri nekaterih telo tudi zavrne.

Poleg tega menim, da je že preveč botoksiranih deklet, ki so si na koncu zelo podobne in izgubijo mimiko obraza. To mi ni všeč, jaz cenim naravno lepoto.

Kaj menite o lepotnih posegih, mar niso tudi koristni za boljšo samopodobo?

Nič nimam proti, da si nekdo popravi kaj na sebi zaradi zdravstvenih namenov, če je morda doživel nesrečo ali poškodbo. Ali če ima od rojstva kriv nos ali štrleča ušesa. Ampak ko vidim, da ima toliko zelo mladih deklet polnila v ustnicah, popravljen nos, dvignjene ličnice, se zgrozim.

Tiste, ki posegajo zgolj po lepotnih operacijah, niso in ne bodo nikoli srečne. To lahko preide v zasvojenost. Veste, samopodoba prihaja od znotraj in se gradi že v otroštvu.

Kaj pa bi to pomlad za lepoto in boljše počutje priporočili Oninim bralkam?

Pomembno je, da hranimo kožo in telo od znotraj navzven. Piti je treba veliko vode, dovolj spati, se gibati, uživati vitamine. Kar zadeva kozmetične preparate, pa uporabljati čistilno mleko, tonik, serum in kremo, pa tudi zaščitno kremo, saj so prvi sončni žarki spomladi najbolj nevarni za kožo.

Serum je zelo pomemben za celotno nego, saj ima najnižjo molekularno maso in prehaja v globlje plasti kože, tako da je njegova vsakodnevna uporaba osnova skrbi za kožo. Občasno obrazu privoščimo tudi nege – lahko so čistilne, negovalne, vlažilne, kisikove infuzije ali kak drug sprostitveni ritual.

Preberite še: Debelost: znan je razlog in ta je zelo preprost

Morda vas zanima tudi: Devet nasvetov, kako čez noč zaščititi lase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)